reklama

Jak naučit děti jíst brokolici?

Použití brokolice v dětském jídelníčku někdy znamená celou řadu úskoků a vynalézavosti. Děti nejsou ve větší míře nadšenými strávníky, jakmile vidí brokolici na talíři. Do celé řady pokrmů však lze brokolici doslova propašovat tak, aby ji děti nemohly vyndávat z talíře a ohrnovat nad ní nos. Ostatně, pokud dětem už od malička vštípíte, že nejen brokolice, ale i ostatní zelenina je jedlá a zdravá, a půjdete sami příkladem, nebude pro vás a vaše děti konzumace brokolice utrpením.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Použití brokolice pro děti

Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) je považována za jednu z nejzdravějších zelenin vůbec. Patří mezi košťáloviny. Obsahuje nejen velké množství vitaminů a minerálů, ale také léčivých složek. Nalezneme v ní vitamin C, E, B1–B6, provitamin A a D, železo, vápník, hořčík, draslík, mangan, selen, zinek, fosfor a chrom, dále pak také vlákninu a kyselinu listovou.

Použití brokolice v naší kuchyni by mělo být zásadní. Čerstvou brokolici můžete jíst celou syrovou i tepelně upravenou. Stonek je velice chutný, po oloupání ho můžete konzumovat stejně jako kedlubnu, mladé listy můžete použít místo kapusty do polévky, růžičky i stonky se přidávají do míchaných salátů, k bramborám a masu, do polévek i do zapékaných pokrmů.

Brokolice je potravinou, která kombinuje dvě vlastnosti. Je velmi zdravá a téměř všechny děti ji nesnáší. Kojencům může způsobovat nadýmání a hůře se tráví. Pokud chcete své děti naučit konzumovat brokolici od raného dětství, začněte s vařením v páře a mixováním. Pokud se totiž vaří příliš dlouho, začne uvolňovat sirný zápach, je chuťově mdlá a našedlá, a navíc získá blátivou konzistenci.

Nechtějí vaše děti jíst brokolici? A nemají špatný vzor ve vás?
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Nechtějí vaše děti jíst brokolici? A nemají špatný vzor ve vás?

Nejčastěji se v obchodech setkáváme se zelenou brokolicí, existují ale i fialové, žluté a bílé odrůdy. A to by mohla být cesta, jak trvale zařadit použití brokolice do dětského jídelníčku. Děti milují barvy. Pokud jim tedy naservírujete brokolici správně uvařenou (ne rozvařenou) a vkusně upravenou na talíři, alespoň ze zvědavosti ji budou chtít ochutnat.

Zde navíc dvojnásob platí, že je dobré dětem již od útlého dětství podávat vhodné a zdravé potraviny, na které si děti zvyknou. Používání brokolice je pak podobné, jako když dětem předkládáte mrkev či špenát. A trojnásob platí, že děti napodobují to, co vidí dělat dospělé. Jestliže tedy tatínek nebo maminka mají maniakální odpor k zelenině, a brokolici obzvlášť, nemohou chtít po dětech, aby ji jedly.

Šikovný nápad za použití brokolice a mrkve
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Šikovný nápad za použití brokolice a mrkve

Použití brokolice ovšem není jen vaření v páře a servírování s bramborami nebo rýží. Brokolici je možné přidat do celé řady pokrmů, polévkami počínaje přes zeleninové pokrmy smažené, dušené či zapékané a konče čerstvými saláty a smoothie.

Z brokolice lze připravit osvěžující smoothie
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Z brokolice lze připravit osvěžující smoothie

Tip redakce: 

Pokud potřebujete zhubnout nebo udržet zdravou váhu, brokolice pro vás bude ideálním společníkem.

Použití brokolice v netradičním receptu

Brokolicové lívanečky

Použijte syrovou brokolici. Oddělte několik brokolicových růžiček stranou. Zbylá poupátka brokolice odkrájejte nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Košťál nastrouhejte najemno přímo do mouky na lívance.

Příprava lívanců není náročná, ale neobejde se bez naběračky, lžíce, obracečky a dalších pomocníků. S kuchyňskými pomůckami Fiskars Functional Form zvládnete každodenní přípravu pokrmů rychleji a snadněji. Řada nabízí výběr nožů, nůžek, náčiní, nádobí a příborů, které se snadno používají, čistí a skladují a navíc dobře vypadají a skvěle dohromady fungují.
Šikovní pomocníci v kuchyni nesmí chybět
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Šikovní pomocníci v kuchyni nesmí chybět

V mléce rozdrobte 1 kostku droždí a přidejte špetku cukru. Do mouky s nastrouhanou brokolicí přidejte 1 žloutek, bílek dejte zvlášť do misky a ušlehejte tuhý sníh. Lehce přisolte těsto i bílky. Spojte vše dohromady do polotekuté směsi. Těsto rozdělte do formy na lívance nebo muffiny a dejte do trouby na 180 °C/10 minut.

Hotové lívanečky za použití brokolice
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Hotové lívanečky za použití brokolice

Růžičky brokolice dejte ovařit do smetany. Brokolicová poupátka lehce spařte vroucí vodou.

Brokolice vařená ve smetaně
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Brokolice vařená ve smetaně

Vařenou brokolici se smetanou přisolte a přidejte kůru z 1 limetky nebo citronu. Vše rozmixujte do hladkého krému. Přidejte crème fraîche nebo zakysanou smetanu. Na upečené lívanečky za použití brokolice navrstvěte brokolicový krém a ozdobte špetkou spařených brokolicových poupátek s čerstvou řeřichou.

Brokolicové lívanečky s brokolicovým krémem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Brokolicové lívanečky s brokolicovým krémem

Použití brokolice v kuchyni, to jsou nejen standardní recepty, ale i zcela nové inovativní nápady. Vyzkoušejte použití brokolice místo květáku a uvidíte, že vaše pokrmy budou rázem barevnější a zdravější.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát, Fiskars, bylinkyprovsechny.cz, abecedazahrady.dama.cz, dumazahrada.cz

Publikováno: 6. 6. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová