reklama

Zdravá domácí hořčice bez konzervantů

Pokud jste si někdy dali práci a přečetli jste si složení průmyslově vyráběné hořčice, asi vás vzápětí přešla na tuto pochutinu chuť. Spousta konzervantů a ingrediencí, které opravdu do kolonky zdravá výživa nepatří. Nechcete se ale hořčice vzdát úplně? Vyrobte si svoji. Budete překvapeni, že třeba zeleninová domácí hořčice chutná úplně božsky a není potřeba ji nadívat všemi těmi éčky a dalšími šmakuládami.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Domácí hořčice ze zeleniny

Hořčice jako výrobek je dnes již nezbytnou součástí grilovaček, opékaných pokrmů na ohni, pečených mas i sýrů a neobejde se bez ní téměř žádná ohřívaná nebo tepelně upravovaná uzenina. Hořčice dodá pokrmům švih a šmrnc. Její výrazná chuť podpoří i ostatní chutě.

Obchody nabízejí hořčici plnotučnou, kremžskou, dijonskou, s přídavkem křenu, chilli a mnoho a mnoho dalších příchutí. Bohužel po přečtení složení průmyslově vyráběné hořčice nás mnohokrát může přejít chuť. V některých výrobcích nalezneme benzoany, barviva a zvýrazňovače chuti.

Oproti tomu v sezóně sklizně a zavařování zeleniny můžeme kromě čalamád a jednodruhových konzervovaných zelenin vyrobit i domácí hořčici, která bude mít spoustu vitaminů a výživných látek. Bude chutnat sice trochu jinak než ta z obchodu, ale zato bude zdravá.

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg paprik
  • 1 kg rajčat
  • 1/2 kg cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 5 lžic hořčičného semínka
  • 1 lžíci nového koření
  • celý pepř dle chuti
  • 3 lžíce soli
  • 150 g cukru
  • 200 ml oleje
  • 200 ml octa
Základem domácí hořčice je plodová zelenina
i (Zdroj: Vychytávky Ládi Hrušky)
Základem domácí hořčice je plodová zelenina

Pokud chceme, můžeme k paprikám propašovat i jednu nebo dvě chilli papričky, aby naše domácí hořčice ze zeleniny získala opravdu na pikantnosti.

Pro zvýraznění chuti lze použít in chilli papričku
i (Zdroj: Vychytávky Ládi Hrušky)
Pro zvýraznění chuti lze použít in chilli papričku

Postup:

Oloupeme cibuli, omyjeme papriky a rajčata, zbavíme je stopek a semeníků a vše nakrájíme na zhruba stejně velké kousky. Je lepší vyjmout semínka i z rajčat, protože i přes sebelepší mixování a pasírování vždy nějaké to semínko proklouzne do hotové domácí hořčice a pokazí konzistenci.

Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky
i (Zdroj: Vychytávky Ládi Hrušky)
Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky

Zeleninu dáme do velkého hrnce a budeme vařit. Přidáme koření, ocet a olej. Vodu nepřidáváme, protože zelenina pustí vodu sama. Vaříme na středním plamenu asi 45 minut.

Zeleninu povaříme doměkka
i (Zdroj: Vychytávky Ládi Hrušky)
Zeleninu povaříme doměkka

Vydušenou a měkkou zeleninu bude potřeba rozmixovat. Použijeme buď ponorný mixér, nebo robota.

Rozmixujeme dohladka
i (Zdroj: Vychytávky Ládi Hrušky)
Rozmixujeme dohladka

Dohladka rozmixovaná domácí hořčice se plní do zavařovacích sklenic a steriluje se 20 minut při 85 °C.

Rozmixovanou směsí naplníme zavařovací sklenice
i (Zdroj: Vychytávky Ládi Hrušky)
Rozmixovanou směsí naplníme zavařovací sklenice

Domácí hořčice jemná nebo pikantní bude vítaným vylepšením našich pokrmů. Pokud si ji připravíme do zásoby, budou naše letní grilovačky dokonalou hostinou a děti při opékání buřtíků na ohni už nikdy nebudou chtít hořčici kupovanou.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 14. 3. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová