Pokud jste si někdy dali práci a přečetli jste si složení průmyslově vyráběné hořčice, asi vás vzápětí přešla na tuto pochutinu chuť. Spousta konzervantů a ingrediencí, které opravdu do kolonky zdravá výživa nepatří. Nechcete se ale hořčice vzdát úplně? Vyrobte si svoji. Budete překvapeni, že třeba zeleninová domácí hořčice chutná úplně božsky a není potřeba ji nadívat všemi těmi éčky a dalšími šmakuládami.
Domácí hořčice ze zeleniny
Hořčice jako výrobek je dnes již nezbytnou součástí grilovaček, opékaných pokrmů na ohni, pečených mas i sýrů a neobejde se bez ní téměř žádná ohřívaná nebo tepelně upravovaná uzenina. Hořčice dodá pokrmům švih a šmrnc. Její výrazná chuť podpoří i ostatní chutě.
Obchody nabízejí hořčici plnotučnou, kremžskou, dijonskou, s přídavkem křenu, chilli a mnoho a mnoho dalších příchutí. Bohužel po přečtení složení průmyslově vyráběné hořčice nás mnohokrát může přejít chuť. V některých výrobcích nalezneme benzoany, barviva a zvýrazňovače chuti.
Oproti tomu v sezóně sklizně a zavařování zeleniny můžeme kromě čalamád a jednodruhových konzervovaných zelenin vyrobit i domácí hořčici, která bude mít spoustu vitaminů a výživných látek. Bude chutnat sice trochu jinak než ta z obchodu, ale zato bude zdravá.
Co budeme potřebovat:
- 1 kg paprik
- 1 kg rajčat
- 1/2 kg cibule
- 10 stroužků česneku
- 5 lžic hořčičného semínka
- 1 lžíci nového koření
- celý pepř dle chuti
- 3 lžíce soli
- 150 g cukru
- 200 ml oleje
- 200 ml octa
Pokud chceme, můžeme k paprikám propašovat i jednu nebo dvě chilli papričky, aby naše domácí hořčice ze zeleniny získala opravdu na pikantnosti.
Postup:
Oloupeme cibuli, omyjeme papriky a rajčata, zbavíme je stopek a semeníků a vše nakrájíme na zhruba stejně velké kousky. Je lepší vyjmout semínka i z rajčat, protože i přes sebelepší mixování a pasírování vždy nějaké to semínko proklouzne do hotové domácí hořčice a pokazí konzistenci.
Zeleninu dáme do velkého hrnce a budeme vařit. Přidáme koření, ocet a olej. Vodu nepřidáváme, protože zelenina pustí vodu sama. Vaříme na středním plamenu asi 45 minut.
Vydušenou a měkkou zeleninu bude potřeba rozmixovat. Použijeme buď ponorný mixér, nebo robota.
Dohladka rozmixovaná domácí hořčice se plní do zavařovacích sklenic a steriluje se 20 minut při 85 °C.
Domácí hořčice jemná nebo pikantní bude vítaným vylepšením našich pokrmů. Pokud si ji připravíme do zásoby, budou naše letní grilovačky dokonalou hostinou a děti při opékání buřtíků na ohni už nikdy nebudou chtít hořčici kupovanou.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 14. 3. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová