Není nad křupavý domácí chleba se zvonící kůrkou a hebkou střídou. Vůně čerstvě upečeného chleba, to je vůně domova. A vaše domácí recepty můžete neustále vylepšovat nejrůznějšími přidávanými ingrediencemi, jako jsou semena, ořechy, cibule a podobně.
Recept na domácí chleba
Recepty na zaručeně dokonalý a výjimečný domácí chleba shromažďují rodiny napříč generacemi od Šumavy po ostravské doly. Ať už máte domácí pekárnu, opravdovou chlebovou pec, nebo jen obyčejnou elektrickou troubu, váš domácí chleba bude jistě ten nejlepší.
Jednoduchý domácí chleba za pár minut
Suroviny:
- 3 hrnky hladké mouky (z toho 2 hrnky pšeničné, 1 hrnek celozrnné mouky)
- 1 čajovou lžičku soli
- 1 čajovou lžičku drceného kmínu
- semínka (dávám 1 hrst slunečnicových a 1 hrst lněných semínek)
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 a 1/4 hrnku vlažné vody
Suché suroviny smícháme, přidáme vodu a vytvoříme těsto, které necháme kynout alespoň 2 hodiny. Po vykynutí z těsta vytvoříme bochníček nebo bochníčky, které vyklopíme na předehřátý pekáček nebo plech. Chléb posypeme kmínem, hrubozrnnou solí, případně semínky. Můžeme do povrchu nůžkami vystříhat různé ornamenty a obrazce.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 225 °C. Prvních 30 minut pečeme chléb zakrytý, poté jej dopečeme ještě dalších 15 minut nezakrytý, aby se nám vytvořila kůrčička.
Domácí chleba jako od babičky
Suroviny:
- 1/2 kg hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1/2 litru podmáslí
- možno přidat také nějaké bylinky či semínka dle chuti
Suché ingredience dáme do mísy, doprostřed uděláme důlek a přilijeme podmáslí. Vyhněteme těsto, které přendáme na vál, a ještě je ručně vypracujeme. Z těsta vytvoříme kulatý bochánek. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut.
Žitný chléb
Suroviny:
- 2 lžičky soli
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžička octa
- 1 špetka sušeného droždí
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 hrnek žitné chlebové mouky
- 2 hrnky studené vody
Promícháme suché suroviny, přidáme ocet, vodu a znovu promícháme. Posypeme chlebovou moukou, přikryjeme a necháme kynout 12 až 18 hodin při pokojové teplotě. Poté znovu promícháme, znovu zasypeme a necháme 30 minut odpočinout. Předehřejeme troubu na 230 °C a necháme v ní nahřát například hrnec na půl hodiny. Do hrnce dáme těsto, zasypeme kmínem a přikryté poklicí pečeme na 230 °C. Po půl hodině sundáme poklici, dopečeme 20 minut na 220 °C.
Domácímu, čerstvé upečenému chlebu se jen tak něco nevyrovná. Dopřejte si proto tuto pochoutku vždy, když na ni dostanete chuť. A nezapomeňte si svůj osvědčený recept na domácí chleba uchovat pro další pokračovatele.
Zdroj informací: zdravealevne.cz, recepty.cz
Publikováno: 9. 2. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová