reklama

Vepřová pluma, maso s mimořádně lahodnou chutí

Vepřová pluma není v našich gastronomických slovnících zabydlená dlouho. Tento pro nás atypický řez masem je veden v místech rozhraní vrchních částí krkovice a kotlety. Je to sval přecházející z krkovice na kotletu a je tmavší než ostatní maso, po uležení je křehký a šťavnatý. Do našeho podvědomí se pluma dostala společně s příchodem iberijských prasátek.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Připravte si vepřovou plumu s cibulovou omáčkou (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Vepřová pluma

Sval, kterému se říká vepřová pluma, je na rozhraní kotlety a krkovice. Má výborné chuťové vlastnosti a díky svému umístění vyniká zajímavou texturou a kvalitou. Jedná se totiž o maso krásně prorostlé vnitrosvalovým tukem, který mu dodává jedinečnou lahodnost. Za normálních okolností se netěží, z krkovice se odřezává, protože pod ní je chrupavka, případně se upravuje po vyjmutí chrupavky jako výrobní maso bez kosti.

Tento pojem se k nám dostal společně s plemenem iberijských prasat. Iberijské prase je původní plemeno prasat pocházejících z Iberijského poloostrova. Je uznáváno pro své vynikající maso a proslavilo se zejména slavnou iberijskou sušenou šunkou. 

Suroviny:

Na 1 porci:

  • 2 plátky plumy
  • několik kousků cibule
  • olej
  • čatní z jablek (nahradit můžeme rozvařenými jablky ve slupce)
  • sůl a pepř
  • cukr
  • česnek
Na výbornou vepřovou plumu nepotřebujeme příliš mnoho surovin
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na výbornou vepřovou plumu nepotřebujeme příliš mnoho surovin

Postup:

Nejprve si omyjeme cibule. Jednak se tím zbavíme nečistot na slupkách, které použijeme při vaření rovněž, a za další nebude cibule při krájení tolik štípat v očích.

Před použitím je potřeba cibuli omýt
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Před použitím je potřeba cibuli omýt

Cibuli ve slupce překrojíme napůl a takto snáz slupku svlékneme. Slupky nevyhazujeme, protože z nich připravíme cibulový prach na dochucení pokrmu.

Cibulové slupky po usušení rozmixujeme na prach
Cibulové slupky po usušení rozmixujeme na prach (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cibule rozkrájíme na půlky a oloupeme
Cibule rozkrájíme na půlky a oloupeme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Slupky lehce osušíme v ubrousku a potom je přeneseme na pečicí papír. Troubu předehřejeme na 120 °C a slupky do ní na půl hodiny vložíme.

Troubu předehřejeme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Troubu předehřejeme

Cibule nakrájíme na hrubší kousky. Není potřeba najemno, protože se cibule bude po tepelné úpravě mixovat.

Cibuli nakrájíme jen nahrubo
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cibuli nakrájíme jen nahrubo

Na pánvi rozpálíme olivový olej a všechnu nakrájenou cibuli dáme smažit. Osolíme, opepříme, přidáme cca dvě lžičky cukru a trochu jablečného čatní. Orestujeme do změknutí.

Cibuli vylepšíme jablečným čatní
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cibuli vylepšíme jablečným čatní

Při přípravě plumy si maso nakrájíme na steaky a povrch potřeme česnekem utřeným se solí a vmasírujeme do masa také trochu olivového oleje.

Maso potřeme česnekem a solí
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Maso potřeme česnekem a solí

V troubě vyměníme usušené cibulové slupky za maso, přičemž teplotu ponecháme. Necháme maso v troubě zatáhnout.

Vepřovou plumu nejprve zatáhneme v troubě
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vepřovou plumu nejprve zatáhneme v troubě

Podušenou cibuli přendáme do mixéru a vrstvy proložíme kousky másla. Rozmixujeme do hladké pěny.

Orestovanou cibuli rozmixujeme
Orestovanou cibuli rozmixujeme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cibuli orestujeme a podusíme
Cibuli orestujeme a podusíme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Aby byla naše cibulová omáčka dokonalá, propasírujeme rozmixovanou cibuli přes síto. Zbylé větší kousky, které zůstanou v sítu, není nutné vyhazovat. Lze je použít na zahuštění polévky nebo omáčky s cibulovým základem.

Omáčku propasírujeme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Omáčku propasírujeme

Z trouby vyndáme zatažené maso a necháme ho na prkénku chvíli odpočinout. Mezitím si v mixéru rozmixujeme usušené cibulové slupky na prach.

Abychom maso při přendávání nemuseli zbytečně píchat vidličkou, a tím z něj "vypouštět" šťávu, použijeme kleště. Kleště Functional Form mají praktické silikonové okraje pro přesné uchopení potravin bez rizika poškrábání nádobí a speciální zahnutý tvar pro snadné použití i na pánvi. Špičaté konce pro perfektní úchop a odolný design zamezuje přetočení kleští. Lze mýt v myčce na nádobí.

K přípravě pokrmu budeme potřebovat využít troubu. VTPS 777 BX je elektrická pyrolytická vestavná trouba s funkcí páry, kterou ocení především příznivci zdravé výživy. Trouba je vybavená 22 automatickými pečicími programy, které jsou navržené přesně podle potřeb konkrétních jídel. Chytře rozmístěná topná tělesa a extra velký objem 77 l zaručují dokonale propečené a křupavé jídlo ze všech stran. Teleskopický výsuv zabezpečí snadnější manipulaci s nádobím, zatímco tlumené zavírání a otevírání dvířek přinese komfort při každodenním provozu.

Maso osolíme a opepříme, v pánvi rozpálíme cca 1 lžičku oleje a maso zprudka krátce opečeme. 

Maso zprudka opečeme
Maso zprudka opečeme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na pánvi rozpálíme olej
Na pánvi rozpálíme olej (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Opečené maso stáhneme z pánve a do výpeku vlijeme cibulovou omáčku. Prohřejeme a promícháme s výpekem.

Cibulovou omáčku prohřejeme ve výpeku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cibulovou omáčku prohřejeme ve výpeku

Na talíři servírujeme cibulovou omáčku, do které položíme na plátky nakrájené maso. Vepřová pluma snese ještě lehce dosolit a opepřit a na závěr lehce posypat prachem z cibulových slupek.

Vepřová pluma je výborná specialita také na gril. Každý kus prasete má ze dvou krkovic 2 kusy plumy o váze 120–150 g. Při konzumaci nevytváří tukové zásoby, proto si plumu dopřejte v libovolném množství a ve spoustě zajímavých úprav.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; dobrereznictvi.cz

Publikováno: 8. 1. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová