reklama

Využití vlašských ořechů a medu

Med dokáže uklidnit nervy a udržet psychiku v klidu. Obsahuje glukózu, která se rychle vstřebává do krve, a tak podporuje relaxaci a zmírnění psychických problémů. Ty dokážou občas velmi nepříjemně zasáhnout i do spánkového režimu. Zkuste si večer dát lžíci medu např. do teplého mléka anebo si vyrobte chutné dobroty z medu a ořechů.

i (Zdroj: Medokomerc)
Ořechy v medu – medový příděl nejen na Vánoce (Zdroj: Medokomerc)

Jak na domácí ořechové tyčinky

Zajímavým nápadem, jak propojit med a ořechy, je výroba jednoduchých vlastních zdravých müsli tyčinek, díky čemuž budete mít jistotu, že v nich jsou opravdu jen samé zdravé věci.  Kromě medu a vlašských (či jakýchkoliv jiných) ořechů budete totiž potřebovat už jen vločky, sušené ovoce a sůl.

Ingredience:

⦁    100 g tekutého lučního nebo lesního medu Medokomerc
⦁    180 g oříšků a semínek
⦁    180 g ovesných vloček
⦁    180 g sušeného ovoce 
⦁    30 g hladké mouky 
⦁    trocha soli

Postup: 

Pokud nemáte hodně šťavnaté sušené ovoce jako meruňky nebo švestky, je lepší je předem (klidně přes noc) nabobtnat do vody, protože při pečení v troubě by mohlo vyschnout a zhořknout. Před samotným vařením ho ovšem vyndejte a pokud možno vysušte třeba papírovou utěrkou.

Vločky a ořechy je dobré předem trochu opéct na plechu v troubě na 180 °C nebo pánvičce, můžete buď přidat trošku másla, nebo vyloženě na sucho. Nepečte je ale společně (vločky se opečou rychleji) a dávejte pozor, aby se vám nepřipekly a nezhořkly!

Vlašské ořechy následně nasekejte na menší kousky a smíchejte s vločkami, trochou mouky a soli. 4. Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky a promíchejte se směsí vloček a ořechů. Celou směs zalijte tekutým medem. Pokud je potřeba, rozehřejte si ho předem v horké lázni do max. 60 °C, ale pak počkejte, až trochu zchladne, protože výsledek je ideální ručně promíchat ručně. 

Nyní je třeba medovo-vločko-ořechové těsto pevně vtěsnat do menšího pekáčku vystlaného pečicím papírem, a následně ve stále předehřáté troubě péct cca. 25 minut. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout, a teprve potom na prkénku krájejte na jednotlivé tyčinky nebo kostičky. 

Ořechy v medu patří mezi zdravé pochoutky
i (Zdroj: Medokomerc)
Ořechy v medu patří mezi zdravé pochoutky

Nakládáme ořechy do medu 

Co dělat, když vám zbyde hodně vlašských ořechů? Jejich specifická chuť se výborně kombinuje se sladkostí medu, a proto pro vás máme jednoduchý návod, jak si ořechy do medu naložit. Potřebovat budete čistou, ideálně vyvařenou sklenici, oloupané vlašské ořechy (jednoduchého oloupání dosáhnete oloupáním po cca 20 minutovém spaření vroucí vodou), nekrystalizovaný tekutý luční med Medokomerc – pokud máte med v lednici nebo jiném chladném místě, předehřejte ho v horké lázni na max. 60 °C. 

Postupně střídejte vkládání ořechů a dávek medu, aby bylo rozložení rovnoměrné. Počítejte ale s tím, že těžší ořechy mohou klesat tekutým medem ke dnu, takže na vrch dávejte menší ořechy a sklenici dejte rychle zchladit, aby med zatuhnul.  Do medu můžete k ořechům přidat i různé bylinky, např. meduňku nebo levanduli. 

Zdroj informací: Medokomerc

Publikováno: 4. 12. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce