Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno, nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.
Tvarohové vánoční „cukroví“ bez lepku naslano
Zkuste letos slané cukroví, jako protiváhu všudypřítomného sladkého. Chuťovky z tvarohového těsta jsou v této verzi navíc bez lepku, což ocení nejen celiaci, ale všichni, kteří musí lepek z jakýchkoli důvodů vyloučit či omezovat. Těsto je snadné, připravené raz dva. Stačí už jen vykrájet oblíbené tvary a posypat podle vlastní fantazie. Perfektně vypadají sezamová semínka. Rovnou si na lístečky napište recept, protože ho návštěvy budou chtít.
Potřebujete (na 1 plech):
- 150 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 150 g tvarohu „v alobalu“
- 150 g másla
- rozšlehané vejce na potření
- na ozdobu semínka, hrubější směs koření, kmín
Postup:
Máslo nechte změknout. Spojte ho s tvarohem, bezlepkovou směsí a vypracuje těsto. Těsto vytvarujte do válečku a zabalené ve folii nechte odležet v lednici. Na pomoučené ploše vyválejte placku silnou asi půl centimetru. Pomocí vykrajovátka tvořte oblíbené tvary a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte kořením a semínky. Pečte na 180 °C do zlatova (cca 15 až 20 minut, dle trouby).
Tip:
- Na posyp použijte směs koření, které obsahuje červený pepř, vypadá to efektně.
- Tyto slané chuťovky vypadají krásně v průhledném celofánu staženým vánoční stuhou – skvělý jedlý dárek.
- Pokud nemáte čas nebo nemáte vykrajovátka, rozkrájejte plát těsta na tyčinky.
Kokosové matcha kuličky bez lepku
Tyto vychytané kuličky mohou být zajímavou obměnou i vaší letošní vánoční tabule. Na první pohled zaujmou příjemně zelenou barvou. Prášek ze zeleného čaje matcha jim dodá nejen jedinečnou chuť, ale i zdraví prospěšné antioxidanty. Recept je rostlinný, můžete ho tedy nabídnout jak veganům, tak všem, kteří rádi ochutnávají nové moderní recepty.
Potřebujete (na 1 talířek kuliček):
- 50 g jemně mletého kokosu
- 50 g předem namočených kešu ořechů
- 55 g moučkového cukru nebo sypké moučkové alternativy
- 30 g sušeného kokosového mléka
- 20 g kokosového oleje
- 1 lžičku BIO Matcha prášku Iswari
- 30 ml vody na zvlhčení
- kokos na obalení
Postup:
Jako první si předem namočte kešu ořechy. Vodu slijte, přidejte ke kešu asi 30 ml vody a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte ostatní ingredience a důkladně propracujte. Vzniknout by mělo kompaktní pružné středně tuhé těsto. Hmotu vytvarujte do válečku a dejte alespoň na půl hodiny vychladit do lednice. Kuličky jdou pak velmi snadno tvarovat. Lžičkou odebírejte těsto a rukama tvarujte kuličky. Ledabyle je vyválejte v kokosu, aby sem tam prosvítala zelená barva. Vkládejte do malých cukrářských košíčků na pralinky a dejte do lednice.
Tip:
Sušené kokosové mléko v receptu je zajímavá ingredience, kterou využijete nejen při tvorbě nepečeného cukroví. Díky sušené formě se nezkazí a hodí se jak do snídaňových kaší, tak do asijských receptů. Matcha prášek zvolte vysoce kvalitní. Poznáte to nejen na barvě, ale i chuti.
Bezlepkové matcha cukroví
Tradiční cukroví připravují všichni. Vzbuďte letos na slavnostním stole pozornost a naservírujte zelené cukroví obohacené čajem matcha, který je známý svými výjimečnými účinky na povzbuzení organismu a významným obsahem antioxidantů. Krom toho, že je efektní, tak má i zajímavou chuť a nezůstane bez povšimnutí. Tento recept je navíc bezlepkový, takže mohou ochutnat všichni. Kvalitní matcha má zářivě zelenou barvu a hodí se nejen na přípravu typického nápoje, ale i jako doplněk smoothie a raw dezertů. Vyzkoušejte ho letos i do svého vánočního pečení.
Potřebujete:
- 300 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 12 g BIO Matcha prášku Iswari
- 2 žloutky
- 1 Vanilinový cukr Labeta
- na ozdobení – bílková poleva nebo bílá čokoláda + cukrářské zdobení
Postup:
Máslo nechte lehce povolit, jen aby bylo změklé a smíchejte ho se všemi ostatními surovinami. Důkladně propracujte ručně nebo v robotu s nástavcem na zpracování těsta. Z hmoty utvořte 2 válečky, zabalte je do folie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Každou porci těsta zvlášť rozválejte na pomoučené ploše na placku silnou asi 0,5 cm. Pokud vám těsto příliš povolilo a při vykrajování by se lepilo, dejte ho na malou chvilku do mrazáku.
Vykrajujte menší tvary, nejlépe se hodí stromek a ryba, a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 170 °C asi 12 minut. Dobu uzpůsobte vlastní troubě. Těsto nesmí zhnědnout. Po vychladnutí zdobte pomocí cukrářského sáčku nebo tubiček. Můžete i jednoduše pocákat bílou čokoládou nebo zdobte dle vlastní fantazie.
Tip:
Matcha cukroví můžete i slepovat. V tom případě nedělejte tvary příliš tlusté. Na slepení se hodí džemy a vanilkové krémy. Matcha cukroví je však tak zajímavé, že chutná skvěle i samotné.
Pokud je to možné, držte se másla a nenahrazujte ho rostlinnými margaríny. Těstu to jen prospěje.
Zdroj informací: LABETA, a.s.
Publikováno: 1. 12. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce