reklama

Máte nadbytek sušených hub? Připravte z nich pesto!

Každý, kdo rád sbírá houby, si je doma také uchovává – buď mražené, zavařené, nebo sušené. Sušené houby vydrží dlouho a zpracování sušených hub se můžeme věnovat po celou zimu až do další houbařské sezóny. Vyzkoušejte si ze sušených hub připravit pesto a k němu domácí nudle, italské pappardelle. Na výrobu těchto nudlí nepotřebujete žádné zvláštní stroje nebo zařízení, postačí vám obyčejný nůž.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Při zpracování sušených hub můžeme vsadit na pappardelle s houbovým pestem (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Zpracování sušených hub na houbové pesto 

Při zpracování sušených hub nejčastěji vyrábíme nejrůznější omáčky nebo houby namáčíme a požíváme do bramboráků, bramborové polévky a podobně. Zkusili jste si už připravit ze sušených hub právě pesto?

Pesto

Pesto je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Do pesta je možné přidávat zbytky sýra, které by už neměly doma využití, a také zpracovat i zbytky nejrůznějších ořechů. V obchodech běžně seženete pesto bazalkové nebo ze sušených rajčat. A když už budete mít pesto, připravte si k němu domácí pappardelle – dlouhé široké nudle.

Pappardelle

Je to druh italských těstovin v podobě cca 2–3 cm širokých nudlí. Sušené v surové podobě jsou prodávané stočené do klubíček. Jejich obdobou jsou toskánské fettucine. K dostání jsou jak s rovným, tak s vroubkovaným okrajem. 

Zpracování sušených hub

Suroviny:

  • 1 díl sušených hub
  • 3 díly vlašských ořechů
  • cibule

Než se do samotného zpracování sušených hub pustíme, vezmeme vlašské ořechy a necháme je při 140 °C zapéci v troubě. Po zapečení necháme ořechy vystydnout, abychom z nich mohli nasekat drť.

Vlašské ořechy necháme v troubě zapéci
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vlašské ořechy necháme v troubě zapéci

Sušené houby v mixéru rozsekáme na prach, který přesypeme do misky. Do mixéru vložíme vystydlé ořechy společně s trochou majoránky a zhruba hrst parmezánu.

Při zpracování sušených hub použijeme mixér a houby nadrtíme na prach
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Při zpracování sušených hub použijeme mixér a houby nadrtíme na prach

Cibuli oloupeme a vložíme do prázdného mixéru, kde ji nahrubo nasekáme s olivovým olejem. 

Cibuli oloupeme a nasekáme nahrubo
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cibuli oloupeme a nasekáme nahrubo

Rozsekanou cibuli s olejem 4 minuty orestujeme, poté přidáme ořechovou směs, sůl, vodu, česnek a houbový prach.

Pesto ovoníme čerstvou majoránkou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Pesto ovoníme čerstvou majoránkou

Abychom si usnadnili práci, můžeme využít multifunkční parní hrnec s mixérem, který nám ušetří celou řadu nádobí i práce s přendáváním surovin. V mixéru se potřebné suroviny rozmixují a po přidání tekuté složky lze jednoduše přepnout na vaření.

Výroba těstovin pappardelle

Na výrobu těsta na pravé italské pappardelle si připravíme:

  • 2 vejce
  • 200 g mouky (část mouky by měla být ze semoliny)
Použít bychom měli část semolinové mouky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Použít bychom měli část semolinové mouky

Z obou surovin uhněteme tuhé a kompaktní těsto. Je lepší vsadit na ruční hnětení, které je sice pracné, výsledek ale stojí za to.

V míse zpracujeme vejce a mouku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
V míse zpracujeme vejce a mouku

Uhnětené těsto na pomoučeném vále nakrájíme na několik menších kousků a každý z nich samostatně rozválíme.

Důkladně uhnětené těsto rozválíme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Důkladně uhnětené těsto rozválíme

Než těsto rozválíme a nakrájíme, dáme si na plotnu vařit vodu na nudle (platí pravidlo, že na 1 l vody patří 15 g soli). Než voda začne vřít, rozkrájíme jednotlivé placky těsta na široké nudle.

Vaření se neobejde bez kvalitního nádobí. Hrnec Fiskars All Steels obsahem 3 l nebo 5 l je dokonalým pomocníkem díky silnému třívrstvému dnu, které zabraňuje připalování pokrmů a umožňuje ohřev na všech varných deskách. Hrnec je vhodný do trouby s teplotou až 270 °C. Bezpečné rukojeti z nerezové oceli a víko s ventilací páry zaručují klidné vaření bez úrazů. Bonusem je, že nádobí je vyrobeno s cílem snížit množství odpadu o 80 %, což minimalizuje tvorbu prachu a materiálu souvisejícího s výrobou.
Z rozváleného těsta nakrájíme široké nudle
Z rozváleného těsta nakrájíme široké nudle (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nudle by měly být široké a dlouhé
Nudle by měly být široké a dlouhé (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Nakrájené nudle vložíme do vroucí vody a vaříme cca 4 minuty – tzv. al dente, tedy na skus.

Nudle vložíme do vroucí vody
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nudle vložíme do vroucí vody

Uvařené těstoviny v misce nebo na talíři ihned zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem, přidáme houbové pesto, zasypeme parmezánem a ozdobíme několika lístky čerstvé rukoly.

Mezi moderní a úsporné spotřebiče, které nám umožní vaření a přípravu pokrmů "za levno", patří i indukční sporák I 8688 BW v klasickém bílém provedení se sklokeramickou indukční deskou a multifunkční troubou, který spadá do úsporné třídy „A“. Varná deska se dotykově ovládá a umožňuje spojit dvě levé samostatné varné zóny do jedné. 70l trouba je vybavená 11 pečicími programy, které jsou navržené přesně podle potřeb konkrétních jídel. Trouba se předehřeje na 200 ˚C do 5 minut, což je mnohem rychleji, než bývá zvykem. Nové bezpečné závěsy dvířek zaručují bez vaší asistence velmi tiché a šetrné zavírání dvířek trouby, samozřejmostí jsou také teleskopické výsuvy i praktický úložný prostor pod troubou.

Zpracování sušených hub nám umožní si mnohonásobně rozšířit obzory v kuchyni, protože ze sušených hub lze vytvořit spoustu chutných pokrmů. Vařte lehce a jednoduše, naučte se používat moderní spotřebiče a inovativní kuchyňské pomůcky a zjistíte, že vaření není o spoustě hodin strávených u sporáku, ale o příjemném kulinářském zážitku s dokonale připraveným pokrmem jako bonusem.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; Gorenje (Mora)

Publikováno: 11. 11. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová