Každý, kdo rád sbírá houby, si je doma také uchovává – buď mražené, zavařené, nebo sušené. Sušené houby vydrží dlouho a zpracování sušených hub se můžeme věnovat po celou zimu až do další houbařské sezóny. Vyzkoušejte si ze sušených hub připravit pesto a k němu domácí nudle, italské pappardelle. Na výrobu těchto nudlí nepotřebujete žádné zvláštní stroje nebo zařízení, postačí vám obyčejný nůž.
Zpracování sušených hub na houbové pesto
Při zpracování sušených hub nejčastěji vyrábíme nejrůznější omáčky nebo houby namáčíme a požíváme do bramboráků, bramborové polévky a podobně. Zkusili jste si už připravit ze sušených hub právě pesto?
Pesto
Pesto je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Do pesta je možné přidávat zbytky sýra, které by už neměly doma využití, a také zpracovat i zbytky nejrůznějších ořechů. V obchodech běžně seženete pesto bazalkové nebo ze sušených rajčat. A když už budete mít pesto, připravte si k němu domácí pappardelle – dlouhé široké nudle.
Pappardelle
Je to druh italských těstovin v podobě cca 2–3 cm širokých nudlí. Sušené v surové podobě jsou prodávané stočené do klubíček. Jejich obdobou jsou toskánské fettucine. K dostání jsou jak s rovným, tak s vroubkovaným okrajem.
Zpracování sušených hub
Suroviny:
- 1 díl sušených hub
- 3 díly vlašských ořechů
- cibule
Než se do samotného zpracování sušených hub pustíme, vezmeme vlašské ořechy a necháme je při 140 °C zapéci v troubě. Po zapečení necháme ořechy vystydnout, abychom z nich mohli nasekat drť.
Sušené houby v mixéru rozsekáme na prach, který přesypeme do misky. Do mixéru vložíme vystydlé ořechy společně s trochou majoránky a zhruba hrst parmezánu.
Cibuli oloupeme a vložíme do prázdného mixéru, kde ji nahrubo nasekáme s olivovým olejem.
Rozsekanou cibuli s olejem 4 minuty orestujeme, poté přidáme ořechovou směs, sůl, vodu, česnek a houbový prach.
Abychom si usnadnili práci, můžeme využít multifunkční parní hrnec s mixérem, který nám ušetří celou řadu nádobí i práce s přendáváním surovin. V mixéru se potřebné suroviny rozmixují a po přidání tekuté složky lze jednoduše přepnout na vaření.
Výroba těstovin pappardelle
Na výrobu těsta na pravé italské pappardelle si připravíme:
- 2 vejce
- 200 g mouky (část mouky by měla být ze semoliny)
Z obou surovin uhněteme tuhé a kompaktní těsto. Je lepší vsadit na ruční hnětení, které je sice pracné, výsledek ale stojí za to.
Uhnětené těsto na pomoučeném vále nakrájíme na několik menších kousků a každý z nich samostatně rozválíme.
Než těsto rozválíme a nakrájíme, dáme si na plotnu vařit vodu na nudle (platí pravidlo, že na 1 l vody patří 15 g soli). Než voda začne vřít, rozkrájíme jednotlivé placky těsta na široké nudle.
Nakrájené nudle vložíme do vroucí vody a vaříme cca 4 minuty – tzv. al dente, tedy na skus.
Uvařené těstoviny v misce nebo na talíři ihned zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem, přidáme houbové pesto, zasypeme parmezánem a ozdobíme několika lístky čerstvé rukoly.
Zpracování sušených hub nám umožní si mnohonásobně rozšířit obzory v kuchyni, protože ze sušených hub lze vytvořit spoustu chutných pokrmů. Vařte lehce a jednoduše, naučte se používat moderní spotřebiče a inovativní kuchyňské pomůcky a zjistíte, že vaření není o spoustě hodin strávených u sporáku, ale o příjemném kulinářském zážitku s dokonale připraveným pokrmem jako bonusem.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; Gorenje (Mora)
Publikováno: 11. 11. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová