reklama

Košťál z brokolice nevyhazujte, připravujete se o cenné látky

Téměř z každé zeleniny, kterou v kuchyni zpracujeme, nám zbyde nějaký odpad – slupky, kořínky nebo třeba košťál. A u košťálu se zastavíme, protože vyhazovat tento kousek zeleniny do odpadu nebo na kompost je mrhání vzácnými látkami, které můžeme ušetřit pro své tělo. Víte, jaké vitaminy najdeme v zelenině a k čemu využít právě ten košťál z brokolice? Budete překvapeni, jak široké využití má.

Vitaminy v zelenině nejsou jen v plodech, ale i v listech nebo košťálech (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jaké vitaminy v zelenině najdeme? 

Zelenina je vyhledávaná proto, že nejen dobře chutná, ale je zdrojem velmi cenných látek. Víte, jaké vitaminy v zelenině najdeme? A které další látky se zde ukrývají? Každý druh zeleniny obsahuje trochu jiný podíl všech přínosných látek, ale zdravé a výživné jsou všechny.

  • brokolice obsahuje spoustu vlákniny, vitaminy C a K
  • česnek obsahuje alicin
  • špenát obsahuje velké množství vitaminu A a K
  • červená řepa působí antioxidačně
  • zázvor je doslova nabitý živinami
  • kapusta obsahuje mnoho vitaminů, minerálů a antioxidantů
  • mikrozelenina je bohatá na vitaminy C, E a K
  • listy brukve jsou zdrojem vápníku a vitaminů A, B9 (kyseliny listové) a C
  • zelí obsahuje vysoké množství vitaminu C, K a skupiny B
Vitaminy v zelenině uchováme třeba zpracování za studena do omáček
Vitaminy v zelenině uchováme třeba zpracování za studena do omáček (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Vedle obilovin by měla zelenina tvořit velkou část našeho jídelníčku. Je vcelku jedno, zda budeme zeleninu konzumovat ve formě syrových salátů nebo zeleninových a ovocně-zeleninových šťáv či tepelně upravenou v polévkách, jako restované a zapečené zeleninové pokrmy nebo v podobě zeleninové pomazánky. Nutno upozornit, že konzumace syrové zeleniny vede k největšímu příjmu vitaminů v zelenině.

Košťálová zelenina

Mezi košťálovou zeleninu patří brukev zelná (Brassica oleracea), do jejíž skupiny zařadíme zelí, kapustu, květák, brokolici, kadeřávek a kedlubnu. Ve skupině brukve čínské (Brassica sinensis) nalezneme čínské zelí a do druhu Brassica campestris patří pro změnu zelí pekingské. Ke košťálové zelenině ještě můžeme přiřadit artyčok kardový (Cynara). Květák a brokolice jsou pouze jednoletky, ostatní výše vyjmenované jsou dvouletky. 

Brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta, zelí a další košťálová zelenina obsahují látky, které působí proti enzymům vedoucím ke vzniku rakoviny. Košťálová zelenina je všeobecně bohatá na vlákniny, minerální látky, jako je fosfor, draslík nebo vápník a celou řadu vitaminů – např. provitamin A, B a C a také kyselinu listovou.

Vyhazovat košťál z brokolice je hřích
Vyhazovat košťál z brokolice je hřích (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Vitaminy v zelenině nalezneme nejen v samotných plodech, ale velmi často také ve slupkách, listech nebo košťálech. Třeba právě košťálová zelenina "má smůlu", že lidé z nevědomosti její košťály bez užitku vyhazují nebo je nechávají zkrmovat hospodářskými zvířaty. Přitom tento košťál je běžně jedlý a taktéž plný vitaminů, vlákniny a stopových prvků. 

Jak zužitkovat košťál ze zeleniny?

Košťál z brokolice, květáku nebo zelí se dá sníst syrový, i když jedinci s některými poruchami trávení mohou následně trpět flatulencí, protože syrový košťál obsahuje některé sacharidy, které žaludek ani tenké střevo nedokážou zcela rozložit. Vedlejšími "produkty" jsou pak mimo jiné sirovodík, metan a oxid uhličitý.

  • Brokolicové placky: Košťály oloupeme, nastrouháme, a zamícháme spolu s kořením do těsta jako na bramboráky. Smažíme na tuku.
  • Omáčky a polévky: Zeleninové omáčky, do nichž zeleninu mixujeme, zvládnou i uvařený nebo podušený košťál. Do omáček zpracováváme košťály stejně jako do polévek, kam přidáváme kořenovou a další zeleninu.
  • Salát: Nastrouhané oloupané košťály se hodí skvěle do jakéhokoliv čerstvého salátu například místo strouhané kedlubny. Zalijeme zálivkou nebo dochutíme majonézou. Doporučujeme použít třeba do salátu Coleslaw.
Košťál z brokolice můžeme přidat třeba do salátu Coleslaw
Košťál z brokolice můžeme přidat třeba do salátu Coleslaw (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
  • Zelí: Košťály nejen ze zelí, ale i z brokolice nebo květáku nastrouháme nahrubo a uděláme z nich falešné zelí. Postupujeme stejně, jako kdybychom dělali dušené zelí z kedlubny nebo cukety.
  • Dip: Uvařený košťál z brokolice rozmixujeme nebo nastrouháme najemno, smícháme s kysanou smetanou, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Podáváme k masu nebo hranolkům.
Zeleninový dip k masu obohatíme nastrouhaným brokolicovým košťálem
Zeleninový dip k masu obohatíme nastrouhaným brokolicovým košťálem (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Vitaminy v zelenině jsou pro náš organismus nezbytně nutné a neměli bychom se o ně ochuzovat tím, že budeme marnotratně vyhazovat zdánlivě nepoužitelné části zeleniny do odpadků. Právě košťály jsou vitaminy doslova nabity. 

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; jimejinak.cz

Publikováno: 3. 11. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová