reklama

Košťál z brokolice nevyhazujte, připravujete se o cenné látky

Téměř z každé zeleniny, kterou v kuchyni zpracujeme, nám zbyde nějaký odpad – slupky, kořínky nebo třeba košťál. A u košťálu se zastavíme, protože vyhazovat tento kousek zeleniny do odpadu nebo na kompost je mrhání vzácnými látkami, které můžeme ušetřit pro své tělo. Víte, jaké vitaminy najdeme v zelenině a k čemu využít právě ten košťál z brokolice? Budete překvapeni, jak široké využití má.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vitaminy v zelenině nejsou jen v plodech, ale i v listech nebo košťálech (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jaké vitaminy v zelenině najdeme? 

Zelenina je vyhledávaná proto, že nejen dobře chutná, ale je zdrojem velmi cenných látek. Víte, jaké vitaminy v zelenině najdeme? A které další látky se zde ukrývají? Každý druh zeleniny obsahuje trochu jiný podíl všech přínosných látek, ale zdravé a výživné jsou všechny.

  • brokolice obsahuje spoustu vlákniny, vitaminy C a K
  • česnek obsahuje alicin
  • špenát obsahuje velké množství vitaminu A a K
  • červená řepa působí antioxidačně
  • zázvor je doslova nabitý živinami
  • kapusta obsahuje mnoho vitaminů, minerálů a antioxidantů
  • mikrozelenina je bohatá na vitaminy C, E a K
  • listy brukve jsou zdrojem vápníku a vitaminů A, B9 (kyseliny listové) a C
  • zelí obsahuje vysoké množství vitaminu C, K a skupiny B
Vitaminy v zelenině uchováme třeba zpracování za studena do omáček
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vitaminy v zelenině uchováme třeba zpracování za studena do omáček

Vedle obilovin by měla zelenina tvořit velkou část našeho jídelníčku. Je vcelku jedno, zda budeme zeleninu konzumovat ve formě syrových salátů nebo zeleninových a ovocně-zeleninových šťáv či tepelně upravenou v polévkách, jako restované a zapečené zeleninové pokrmy nebo v podobě zeleninové pomazánky. Nutno upozornit, že konzumace syrové zeleniny vede k největšímu příjmu vitaminů v zelenině.

Košťálová zelenina

Mezi košťálovou zeleninu patří brukev zelná (Brassica oleracea), do jejíž skupiny zařadíme zelí, kapustu, květák, brokolici, kadeřávek a kedlubnu. Ve skupině brukve čínské (Brassica sinensis) nalezneme čínské zelí a do druhu Brassica campestris patří pro změnu zelí pekingské. Ke košťálové zelenině ještě můžeme přiřadit artyčok kardový (Cynara). Květák a brokolice jsou pouze jednoletky, ostatní výše vyjmenované jsou dvouletky. 

Brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta, zelí a další košťálová zelenina obsahují látky, které působí proti enzymům vedoucím ke vzniku rakoviny. Košťálová zelenina je všeobecně bohatá na vlákniny, minerální látky, jako je fosfor, draslík nebo vápník a celou řadu vitaminů – např. provitamin A, B a C a také kyselinu listovou.

Vyhazovat košťál z brokolice je hřích
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vyhazovat košťál z brokolice je hřích

Vitaminy v zelenině nalezneme nejen v samotných plodech, ale velmi často také ve slupkách, listech nebo košťálech. Třeba právě košťálová zelenina "má smůlu", že lidé z nevědomosti její košťály bez užitku vyhazují nebo je nechávají zkrmovat hospodářskými zvířaty. Přitom tento košťál je běžně jedlý a taktéž plný vitaminů, vlákniny a stopových prvků. 

Jak zužitkovat košťál ze zeleniny?

Košťál z brokolice, květáku nebo zelí se dá sníst syrový, i když jedinci s některými poruchami trávení mohou následně trpět flatulencí, protože syrový košťál obsahuje některé sacharidy, které žaludek ani tenké střevo nedokážou zcela rozložit. Vedlejšími "produkty" jsou pak mimo jiné sirovodík, metan a oxid uhličitý.

  • Brokolicové placky: Košťály oloupeme, nastrouháme, a zamícháme spolu s kořením do těsta jako na bramboráky. Smažíme na tuku.
  • Omáčky a polévky: Zeleninové omáčky, do nichž zeleninu mixujeme, zvládnou i uvařený nebo podušený košťál. Do omáček zpracováváme košťály stejně jako do polévek, kam přidáváme kořenovou a další zeleninu.
  • Salát: Nastrouhané oloupané košťály se hodí skvěle do jakéhokoliv čerstvého salátu například místo strouhané kedlubny. Zalijeme zálivkou nebo dochutíme majonézou. Doporučujeme použít třeba do salátu Coleslaw.
Košťál z brokolice můžeme přidat třeba do salátu Coleslaw
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Košťál z brokolice můžeme přidat třeba do salátu Coleslaw
  • Zelí: Košťály nejen ze zelí, ale i z brokolice nebo květáku nastrouháme nahrubo a uděláme z nich falešné zelí. Postupujeme stejně, jako kdybychom dělali dušené zelí z kedlubny nebo cukety.
  • Dip: Uvařený košťál z brokolice rozmixujeme nebo nastrouháme najemno, smícháme s kysanou smetanou, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Podáváme k masu nebo hranolkům.
Zeleninový dip k masu obohatíme nastrouhaným brokolicovým košťálem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zeleninový dip k masu obohatíme nastrouhaným brokolicovým košťálem

Vitaminy v zelenině jsou pro náš organismus nezbytně nutné a neměli bychom se o ně ochuzovat tím, že budeme marnotratně vyhazovat zdánlivě nepoužitelné části zeleniny do odpadků. Právě košťály jsou vitaminy doslova nabity. 

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; jimejinak.cz

Publikováno: 3. 11. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová