reklama

Buchta z máku je výborný recept na pocuchané nervy

Buchta z máku představuje mlsání bez výčitek. Díky opravdu velkému množství máku můžeme mít dobrý pocit, že konzumací této báječné buchty dostáváme do těla potřebný vápník, a navíc si uklidníme pocuchané nervy.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Buchta z máku bývala oblíbeným receptem našich babiček

Buchta z máku neboli makovec

Makovec je buchta z máku, kterou nám jako malým capartům pekly již naše babičky. Vynikající hrníčkový recept v sobě skrývá nejedno tajemství. Nejen, že tato buchta bude zcela bez vajec, navíc její chuť a vláčnou konzistenci podtrhnou švestková povidla.

Recept na jednoduchý koláč z palačinkového těsta

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Potřebné suroviny:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • hrnek oleje
  • 2 hrnky cukru
  • 1 hrnek máku
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžíce povidel
  • citronová nebo čokoládová poleva

Podstatou makovce je samozřejmě mák. Poctivý hrnek mletého máku doplníme o polohrubou mouku, mléko, olej a cukr. Aby nám buchta krásně vzešla, nesmíme zapomenout na kypřicí prášek do pečiva. Jemnou chuť a vláčnou konzistenci doladíme přidáním švestkových povidel. Recept na buchtu z máku je velice jednoduchý. Veškeré suroviny jednoduše vložíme do mísy a vymícháme krásné lité těsto. Připravíme si tedy velkou mísu a postupně do ní nasypeme a nalijeme veškeré připravené suroviny. Následně se pustíme do boje s metličkou. Jemnými krouživými pohyby vymícháme těsto.

Buchta z máku je výborný recept na pocuchané nervy
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Buchta z máku je výborný recept na pocuchané nervy

Těsto máme připravené opravdu během pouhých pár chvil. Můžeme si tedy nachystat plech, který vysteleme pečicím papírem. Pokud se chceme co nejvíce přiblížit kulinářskému umění našich babiček, je možné tento plech jednoduše vymazat sádlem nebo olejem a vysypat moukou. Vymíchané těsto nalijeme na přichystaný plech. Buchtu z máku už jen stačí správně upéct. Plech s těstem tedy vložíme do předehřáté trouby.

Péct budeme na 170 °C po dobu zhruba 30 minut. Každá trouba peče jinak, proto je dobré před koncem pečení použít obyčejnou špejli a zkusit, zda je náš makovec již hotový. Než se nám buchta z máku upeče, můžeme si připravit polevu. Na tento moučník se báječně hodí např. citronová poleva. V dnešní době již nemusíme šťávu pracně vymačkávat. V každém obchodě se dá koupit citronová poleva v prášku. Jednoduše si obsah sáčku vysypeme do misky, přidáme pouhé 2 lžíce vody a pečlivě smícháme.

Buchta z máku je výborný recept na pocuchané nervy
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Buchta z máku je výborný recept na pocuchané nervy

Makovec máme upečený. Na ještě horký moučník nalijeme připravenou hladce vymíchanou polevu. Krásně ji rozprostřeme po celé ploše. Abychom mohli popustit uzdu naší fantazii, můžeme si buchtu z máku navíc ozdobit např. čokoládovými srdíčky. Jako pomyslnou třešničkou na dortu může být samozřejmě i ovoce. Buchta z máku má nejen nádech nostalgie, ale i výborně chutná. Navíc při jejím mlsaní nemusíme mít výčitky svědomí. Mák totiž v sobě ukrývá spoustu vápníku, má zklidňující účinek na pocuchané nervy a je výborný i pro dobré spaní.

Publikováno: 22. 7. 2023, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky