Kuchařské umění našich babiček po právu zaslouží obdiv nás všech. Pokrm z brambor a kysaného zelí můžeme zařadit mezi jejich zlatý odkaz. Lahodné a přitom levné jídlo nás přiláká nejen svou vůní, ale i báječně sladěnými chutěmi.
Pokrm z brambor a kysaného zelí, jak ho neznáme
Jednoduchý, ale přitom velice chutný pokrm z brambor, doplněný o kysané zelí a vepřové maso je naprosto ideální volbou, jak svolat celou rodinu k nedělnímu obědu. Jeho nenáročnost je až obdivuhodná. V době, kdy každý z nás počítá každou korunu, určitě oceníme recept, který promění obyčejné brambory na jídlo, od kterého se nebudeme moci odtrhnout.
Jak skvěle využít slupky od brambor?
Potřebné suroviny:
- brambory
- hladká mouka
- 2 vejce
- sůl
- cukr
- kysané zelí
- vepřové maso
Tajuplný pokrm z brambor zvaný štrochany, jsou vlastně vařené bramborové knedlíky, které jsou však oproti klasickým knedlíkům vyrobené ze syrových brambor. Pro jejich výrobu budeme potřebovat tedy již zmíněné syrové brambory, hladkou mouku, 2 vajíčka a sůl. Do kysaného zelí musí přijít cukr. Báječnou chuť štrochanů perfektně podtrhne pečené vepřové maso.
Při výrobě štrochanů začínáme u brambor. Připravíme si mísu a kovové struhadlo. Syrové brambory nastrouháme najemno do misky. Nastrouhané brambory musíme vymačkat od přebytečné vody a škrobu. Vodu a škrob nevyhazujeme, neboť právě škrob je nezbytnou součástí pro získání perfektní konzistence těsta. Do misky tedy přendáme vymačkané brambory, přidáme vajíčka, sůl a hladkou mouku. Nyní přichází na řadu škrob usazený na dně misky s vodou z brambor. Přidáme jej k připraveným surovinám.
Škrob z brambor v tomto případě plní funkci pojiva. Díky němu budou bramborové knedlíky držet lépe pohromadě. Může se nám stát, že těsto na štrochany bude příliš husté. Přidáváním škrobu upravujeme těsto a hledáme jeho ideální konzistenci. Suroviny pečlivě promícháme. Jakmile je hustota těsta ideální, připravíme si v dlaních bramborové knedlíky.
Mezitím, co jsme si připravovali těsto na pokrm z brambor, jsme si dali vařit kysané zelí. Zelí budeme vařit stejně, jak jsme zvyklí, přidáme pouze trochu více vody. Jakmile je zelí uvařeno zhruba do své poloviny, přidáme k němu štrochany, které se společně se zelím budou vařit dalších 20 minut. Jednotlivé kuličky bramborových knedlíků vložíme do hrnce. Zelíčko si trochu odhrneme, vložíme kulatou přílohu a jemně ji pokryjeme vařeným zelím. Štrochany se tedy dusí společně se zelím. Prvních 5 minut si tohoto pokrmu nevšímáme. Kdybychom totiž nyní knedlíky se zelím zamíchali, vše by se rozpadlo v neidentifikovatelnou hmotu.
Po 5 minutách již můžeme pokrm zamíchat, aby se nepřichytil k hrnci. Vaříme dalších 15 minut. Po uplynutí potřebné doby sejmeme hrnec z plotny a položíme jej na dřevěné prkénko. Z trouby vyndáme pekáč s hotovým vepřovým masem. Pečené maso společně s úžasnou šťávičkou nalijeme do hrnce s uvařenými bramborovými knedlíky se zelím a vše promícháme.
Úžasná chuť štrochanů nás zcela jistě uchvátí. Dobré chutnání!
Publikováno: 30. 6. 2023, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky