reklama

Zdravá petržel je přírodní ženské afrodiziakum i lék na srdeční činnost

Zdravá petržel má mnoho léčebných účinků na lidský organismus. Její blahodárný vliv na naše tělo je až zázračný. Královna mezi zeleninou by tedy rozhodně neměla chybět na žádné zahrádce a už vůbec by neměla absentovat při vaření v kuchyni. Petržel byla hojně využívána v tradiční kuchyni již za dob našich babiček a dnes tomu není jinak.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Zdravá petržel má mnoho léčebných účinků na lidský organismus (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)

Zdravá petržel by neměla chybět v jídelníčku nikoho z nás

Nazýváme ji obyčejnou a bereme ji jako úplnou samozřejmost, která by díky své chuti rozhodně neměla chybět v některých polévkách či omáčkách. Zdravá petržel je však zcela unikátní kořenovou zeleninou, ve které se snoubí jedinečná chuť s blahodárnými účinky pro lidský organismus. Jedná se tedy o zeleninu, jež by neměla absentovat v jídelníčku nikoho z nás. Obsahuje totiž spoustu vitaminů k posílení našeho srdíčka, srdeční ischemii i arytmii.

Již od středověku je petrželka považována za výborné kardiotonikum. Používala se k posílení srdeční činnosti, což je dáno přítomností vitaminu A, B, C, ale i minerálních látek, jakými jsou např. vápník, hořčík, fosfor, draslík či kyselina listová. Zdravá petržel není prospěšná pouze pro naše srdce, ale také pro náš zrak. Díky obsahu vitaminu A, přítomnému beta-karotenu a luteinu je výborná pro posílení zraku či jako lék proti očním chorobám, jakými jsou např. šeroslepost, slábnutí zraku nebo zánět zrakového nervu.

Její léčebné účinky mají však daleko širší pole působnosti. Petržel je opravdovým gigantem mezi zdraví prospěšnou zeleninou. Její konzumací můžeme snížit krevní tlak, zlepšit trávení či pročistit trávicí trakt. Navíc je velice užitečná při onemocnění ledvin nebo rozkladu ledvinových kamenů.

Vzhledem k tomu, že naťová část petržele obsahuje vyšší množství vitaminu C, dokáže regulovat menstruační cyklus, a navíc je považována za přírodní ženské afrodiziakum. Zdravou petržel však nemusíme konzumovat pouze v polévkách či omáčkách. Můžeme si z ní připravit i výborné petrželové víno, které nás odzbrojí jak léčebnými účinky pro naše tělo, tak i svou chutí.

Z petržele si můžeme připravit lahodné víno
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Z petržele si můžeme připravit lahodné víno

Zdravá petržel v podobě lahodného vína

Potřebné suroviny:

  • 700 ml bílého vína
  • 1 lžíce vinného octa
  • lístky petrželové natě
  • 300 g medu

Zdravé petrželové víno vznikne naprosto triviálním způsobem. Jedná se pouze o svaření sedmičky bílého vína s vinným octem, lístky petržele a medu. Připravená směs se musí povařit správně dlouhou dobu a po jejím uplynutí se nechá připravovaný nápoj vychladnout. Nakonec se zbavíme všech lístků petržele, čehož docílíme přecezením nápoje.

Veškeré potřebné suroviny povaříme v hrnci
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Veškeré potřebné suroviny povaříme v hrnci

S výrobou petrželového vína nebudeme mít moc práce. Vezmeme si obyčejný hrnec, do kterého nalijeme připravené bílé víno, přidáme 1 lžíci vinného octa a pár lístků petržele. Zapneme sporák a připravenou směs přivedeme k varu. Vaříme zhruba 10 minut. Po uplynutí potřebné doby přidáme do hrnce malou misku medu a pokračujeme ve vaření další 4 minuty. Následně necháme uvařený nápoj vychladnout. Jakmile je vyráběné víno zcela studené, můžeme je přecedit do připravené skleněné lahve.

Svařené víno necháme vychladnout a přecedíme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Svařené víno necháme vychladnout a přecedíme

Petrželové víno užíváme každý den v podobě 1 likérové sklenky. Tímto nápojem zabijeme hned dvě mouchy jednou ranou. Pohladí nás nejen na srdci, ale zároveň prospívá i našemu zraku.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 14. 6. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová