reklama

Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?

Láska prý prochází žaludkem. Pochoutka v podobě domácích klobás rozjasá srdce nejednoho milovníka masných výrobků. Krása tradičního řemesla nabízí ojedinělou pikantní chuť a kouzlo čabajské klobásy v podobě domácí symfonie českých gurmánů. Naprosto geniální receptura a jednoduchost oslní chuťové pohárky nás všech. Etiketa tradiční maďarské klobásy již nemusí být označena barvami jejich vlajky. Češi milují červenou, modrou a bílou.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Domácí klobásy jsou velice oblíbenou pochoutkou

Domácí klobásy na maďarský způsob Rodinná oslava bez domácí klobásy není žádnou oslavou. Umění, které se cení zlatem, může mít nejrůznější podobu či příchuť. Úplným unikátem je doma vyrobená čabajka. Maďarský skvost připravený z ryze českých ingrediencí a v našich podmínkách uchvátí každého milovníka masných výrobků. Chutná voňavá domácí čabajka je absolutní špička. Většina lidí ji miluje již od dětství. Základní recept, který se dá již v dnešní době najít na internetu, si může každý z nás upravit dle svých individuálních chutí. Čabajská klobása na český způsob je vyrobena pouze z kvalitních ingrediencí.

Tento recept jednoznačně oceníte. Domácí lovecký salám bez chemie.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Potřebné suroviny:

  • 4 kg vepřové plecko
  • 1 kg syrového sádla
  • řeznická sůl
  • sladká paprika
  • pálivá paprika
  • dextróza
  • česnek
  • kmín
  • vepřové střívko

Na výrobu domácí čabajky potřebujeme pouze vepřové plecko a syrové sádlo v poměru 4:1. Na 4 kg masa tedy budeme potřebovat 1 kg sádla. Dále budeme potřebovat řeznickou sůl a dextrózu, což je vlastně cukr, který podporuje fermentaci. Pro perfektní chuť je navíc potřeba sladká i pálivá paprika, drcený kmín a česnek.

Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?

Výroba domácí klobásy začíná u mlýnku na maso. Plecko i sádlo společně nameleme. Do elektrického mlýnku na maso postupně vkládáme veškeré kousky připraveného nakrájeného masa i syrového sádla. Namleté suroviny vložíme do mísy, kam postupně přidáváme veškeré potřebné ingredience. Koření, sůl, česnek i dextrózu nasypeme na maso a pustíme se do pečlivého promíchání všech složek. Abychom dodrželi veškerá hygienická pravidla, nasadíme si na ruce gumové rukavice. Ruce ponoříme do mísy a pustíme se do pečlivého promíchání všech potřebných surovin a ingrediencí.

Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?

Jakmile dosáhneme perfektní konzistence, přendáme promíchanou směs do plničky, na kterou nasuneme i vepřové střívko. Směs na čabajské domácí klobásy po částech vložíme do ruční plničky. V místě, kde směs vychází z plničky ven, nasadíme vepřové střívko a začneme je plnit. Střívko se rázem začne kroutit a během pár minut máme na stole úžasně tlusťoučkého hada naplněného směsí, ze kterého se postupně stanou božské čabajky.

Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?

Jak vykouzlit správnou velikost domácí klobásy? Veškerou připravenou směs jsme naplnili do přichystaného střívka. Nyní se můžeme pustit do rozdělení dlouhého hada na jednotlivé domácí klobásy. Jejich modeláž je velice jednoduchá. Buď můžeme jednotlivé kousky vyrábět od oka tak, že je na nějakém místě zmáčkneme a zamotáme, nebo můžeme použít důmyslného pomocníka. Jednoduchá konstrukce nám umožní různě dlouhou, avšak stejnou délku u všech vyráběných klobás. Nastavíme potřebnou délku, nasadíme konec střívka na jednu stranu přípravku a hada naplněného masovou směsí přiložíme na druhý konec konstrukce. V tomto místě střívko zmáčkneme a přetočíme. Tím vznikne první klobáska. Následně otočíme konstrukci společně se střívkem a v místě, kde přípravek určuje konec další klobásy, střívko opět přetočíme. Naprosto stejným způsobem zpracujeme kompletně celé vepřové střívko naplněné směsí na domácí čabajku.

Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?

Z připravených 5 kilogramů masa můžeme připravit 24 až 28 kousků domácí klobásy. Vždy záleží na zvolené délce jednotlivých klobás. Jakmile máme připravené jednotlivé klobásky, zavěsíme je na dřevěnou tyč a necháme je po dobu 72 hodin fermentovat. Ideální teplota fermentace je 22 °C, tedy pokojová teplota. Po uplynutí potřebné doby fermentace můžeme připravené klobásy vložit do udírny. Klobásy se udí 24 hodin při teplotě 28 °C. Pro uzení je dobré použít dřevěné štěpky z třešně a olše. Správně vyuzené klobásky můžeme po uplynutí potřebné doby vyndat z udírny.

Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?

Okamžitě po vyjmutí z udírny jsou klobásy nasycené kouřem a mohou působit až nakysle. Je dobré je tedy nechat zhruba 10 dní vyvětrat. Po těchto 10 dnech se můžeme s chutí pustit do konzumace naprosto božských domácích čabajských klobás, které jsou zcela jedinečné a zaručeně české.

Publikováno: 2. 6. 2023, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky