Černý čaj je jednou z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších variant čaje po celém světě. Jeho bohatá chuť a povzbuzující účinky z něj činí oblíbený nápoj pro mnoho lidí. Černý čaj se získává z listů čajovníku, které procházejí procesem oxidace, který jim dodává tmavou barvu a charakteristickou chuť. Jeho rozmanitost je obrovská, od klasických druhů jako je Earl Grey po exkluzivní čaje z oblasti Darjeeling.
Když v roce 1908 vynalézavý obchodník s čajem Thomas Sullivan vytvořil malé hedvábné sáčky, dal pití čaje další významný rozměr. Ačkoli je původně vytvořil jen jako jednorázové sáčky pouze s malou ochutnávkou, mnozí jeho obchodní partneři jejich význam pochopili tak, že si dali celý tento sáček do konvice s horkou vodou. A tak dal Sullivan vzniknout porcovanému sáčkovému čaji, který dnes znají lidé po celém světě.
Ať už preferujete sáčkový čaj nebo sypaný, existují pravidla, která je dobré při jeho přípravě, servírování i konzumaci dodržovat. Pokud mu totiž věnujete trochu péče a pozornosti, stane se z průměrného šálku čaje lahodný nápoj.
Voda – základ života a čaje
Základ dobrého čaje spočívá ve vodě. Ideální je použít tu filtrovanou, která je zbavená chloru a dalších přísad, které ovlivňují její chuť. Pokud ji zrovna nemáte po ruce, použijte čerstvě natočenou kohoutkovou vodu. Právě čerstvá voda je pro správnou přípravu čaje nezbytností - pamatujete na to, že čím víckrát vodu převaříte, tím horší výsledek bude. Společně s vodou je důležitý i stupeň ohřevu. Máte-li možnost, vařte vodu v elektrických rychlovarných konvicích, které jsou vybaveny možností stupňů bodu varu. Ne pro všechny čaje je totiž ideální teplota 100 °C, například zelenému ochucenému čaji stačí pouze 90 °C.
Doba louhování
Pokud jste se rozhodli pro porcovaný, tedy sáčkový čaj, obecně platí, že černý a zelený čaj (ochucený či neochucený) by se měl louhovat 3-5 minut. Doporučuje se vždy řídit pokyny na balení daného čaje. V případě bylinných čajů je obecně doporučováno louhovat je 5 a více minut, aby se uvolnily všechny blahodárné složky.
Pro pití je ideální porcelán či sklo
Celý čajový zážitek samozřejmě podtrhne i to, z jakého šálku či hrnečku se čaj pije. Ideální je zvolit porcelán či sklo. Naopak ne moc vhodné jsou kovové materiály, což platí i pro míchání - pokud mícháte čaj kovovou lžičkou, hned po zamíchání byste ji měli ze šálku či hrnku vytáhnout.
Čajové tipy:
Víte, v jakou denní dobu si dopřát jednotlivé druhy čajů? Pro ranní probuzení je ideální černý čaj English Breakfast. Jedná se o jednu z nejpopulárnějších černých čajových směsí, která je po celém světě nedílnou součástí snídaně. Černý čaj English Breakfast je pečlivě vybranou kombinací tradičních černých čajů. Indický Assam dodává čaji jeho zlatavou barvu a plné aroma. Směs je doplněna o Ceylon, který dodá osvěžující chuť, a robustní keňský čaj. Jeho typická intenzivní a výrazná chuť po ránu probere jak chuťové, tak čichové smysly. Protože jde skutečně o silnou chuť, bývá tento čaj často zjemňován mlékem a cukrem, případně medem. Čajový sáček English Breakfast zalévejte vodou vroucí na 100 °C a nechte ho louhovat 3–5 minut.
Pokud si rádi dopřejete během nabitého pracovního dopoledne energetickou vzpruhu, pak je ideální volbou černý čaj Earl Grey. Jeden z nejznámějších a zároveň nejoblíbenějších černých čajových směsí se vyznačuje svojí výraznou chutí s jemnými citrusovými tóny bergamotu. Je ideální pro dopolední či odpolední vzpruhu. Pro tento čaj je doporučovaná teplota varu 100 °C a doba louhování 3–5 minut. Jeho původní chuť je možné podtrhnout plátkem citrónu, tím se z šálku čaje stane příjemné povzbuzení či osvěžení v britském stylu.
Doporučená teplota pro přípravu čajů:
- černé ochucené čaje – např. Earl Grey, s kardamomem, citronový, jasmínový a s květem pomeranče: ideální teplota 100 °C
- zelený ochucený čaj – např. jasmínový: ideální teplota 90 °C
- ovocné a bylinné čaje: ideální teplota 100 °C
- bílý čaj: ideální teplota 80 °C
Každý má svůj odpolední moment pohody, pro který hledá něco skutečně dobrého. Přesně pro tyto okamžiky je ideální černý čaj Darjeeling, který je považován za šampaňské mezi čaji. Jeho jedinečnost z něj dělá plný a bohatý čaj s jemným podtónem orientálního muškátu. Oblast Darjeeling se nachází v indickém pohoří Mahábhárata zhruba ve dvoutisícové nadmořské výšce, což je pro pěstování čaje velmi zajímavá oblast. Čaj se navíc pěstuje pouze v určitých ročních obdobích, které mu dodávají jeho jedinečný charakter. V čaji Darjeeling je jen to nejlepší - při sběru jsou sklízeny pouze horní lístky a pupeny čajových keřů.
Doufáme, že tyto tipy vám pomohou připravit si nezapomenutelný šálek čaje. Užijte si jeho chuť a relaxujte při každém doušku!
Zdroj: Ahmad Tea
Publikováno: 27. 5. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce