reklama

Recept na luxusní domácí halušky

Brynzové halušky či halušky se slaninou a zelím jsou národní pochoutkou našich východních sousedů, s nimiž jsme ještě před 30 lety tvořili jeden stát. Slovenský stát se osamostatnil, ale halušky s námi zůstaly. Pojďte si je tedy připravit pěkně podle původní receptury.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Připravte si tradiční domácí brynzové halušky podle našeho receptu

Brynzové halušky

Brynzové halušky jsou pokrm z bramborového i moučného těsta. Tvoří součást slovenské a okolní kultury. Jde o národní jídlo, které ale velmi rychle zdomácnělo i u nás. Hlavními surovinami při vaření jsou mouka a vejce. Běžnější surovinou jsou ale brambory. Takovému pokrmu se říká strapačky. Syrové brambory třeba utřít, což ale spousta amatérských kuchařů neví a brambory strouhá na jemném struhadle. Po vymačkání vody z brambor se nechá voda sednout, slije se a zbylý škrob na dně se vrátí zpět do brambor jako pojivo. Proto není podle původního receptu nutné přidávat vejce.

Brambory se osolí a spolu s moukou se vyhněte polotuhé těsto. Těsto se rozdělí za použití speciálního síta s velkými otvory na malé nočky, které se zhruba 10 minut vaří v osolené vodě. Poté se scedí, případně vyberou z hrnce děravou naběračkou, a smísí s přílohou. Existuje mnoho receptur, jak halušky na závěr dochutit. Běžně známe halušky vždy podávané s brynzou, někdo dělá i halušky nasladko s mákem nebo s povidly. Halušky z bramborového těsta s kyselým zelím a smaženou slaninou nebo uzeným masem jsou další variantou tohoto jídla.

Brynza

Brynza je měkký ručně vyráběný solený sýr tvarohovité konzistence, vyráběný z hrudkového ovčího mléka, tvarohu, někdy i kravského či kozího mléka. Brynza obsahuje užitečné laktobakterie: Lactobacellius casei, Lactococcus lactis, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus plantarum a mnoho dalších, díky nimž podporuje správnou funkci trávicího systému, kde působí jako probiotikum.

Můžeme si koupit brynzu již připravenou, to znamená vymíchanou a osolenou, ale můžeme si ji také připravit doma. Stačí mít známého farmáře, který se specializuje na chov ovcí a má v nabídce i výrobky z ovčího mléka. Takový brynzový polotovar doma rozemeleme na masovém strojku, rozmícháme s vodou na mazlavou hmotu a silně osolíme.

Recept na luxusní domácí halušky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Recept na luxusní domácí halušky

Tradiční bramborové halušky

Co budeme potřebovat:

  • syrové brambory
  • slaninu nebo prorostlé uzené maso
  • brynzu
  • mouku

Syrové brambory oloupeme a rozmixujeme v mixéru na kaši. Spojíme s moukou a vytvoříme husté řídké těsto. Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu, a jakmile začne voda vřít, lžící nebo speciálním cedníkem vyrobíme malé nočky, které zaváříme do vroucí vody. Po několika minutách uvařené nočky vyplavou na hladinu a můžeme je vylovit klasickým cedníkem. Slaninu nebo prorostlé uzené maso necháme osmažit na pánvi na zlatavé škvarečky. Na talíři smícháme halušky s brynzou a osmaženou slaninou a podáváme.

Recept na luxusní domácí halušky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Recept na luxusní domácí halušky

Další varianty na halušky

Halušky se zelím

  • 1 středně velká hlávka zelí (cca 1 250 g)
  • 2 velké cibule
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce vody
  • špetka soli

Cibuli a zelí očistíme, cibuli nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli se zelím a restujeme asi 30 minut, dokud obojí nezíská hnědý nádech a nezačne karamelizovat. Na halušky si smícháme v misce mouku, sůl, vejce i vodu a vypracujeme středně tuhé těsto. Dáme si ohřát hrnec vody, kterou trochu osolíme. Pomocí lžičky vhazujeme kousky těsta do vroucí osolené vody a necháme vařit 5–7 minut. Poté scedíme do cedníku a necháme v dřezu okapat. Okapané nočky vrátíme zpět do hrnce, přidáme teplé zelí z pánve, promícháme a můžeme podávat.

Recept na luxusní domácí halušky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Recept na luxusní domácí halušky

Špenátové halušky s vejcem

  • 1 mražený špenát
  • 4 vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • sůl
  • sádlo

Halušky připravíme z rozmraženého špenátu, mouky a 1 vejce. Osolíme a můžeme dochutit medvědím česnekem. Zaváříme do vroucí vody – buď vykrajujeme lžící nočky, nebo použijeme síto na halušky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, rozklepneme do něj zbylé vejce a připravíme klasická míchaná vajíčka. Osolíme. Uvařené halušky smícháme s vejci a jako přílohu podáváme ledový salát.

Publikováno: 19. 4. 2023, Autor: autor: Martina Pilzová | zdroj: recepty.cz, varecha.pravda.sk, Vychytávky Ládi Hrušky