reklama

Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem

Ještě pořád sklízíte okurky a starý recept, který jste používali, už vás nebaví? Chcete vyzkoušet něco nového? Pak zkuste náš recept, který vychází z klasického návodu na znojemské okurky. A výsledek vážně stojí za to.

Nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu jsou českou klasikou. Nesmí chybět na žádném talíři s řízkem ani na obloženém chlebíčku. Češi si asi jediní na světě léčí kocovinu lákem z okurek. Nakládačky jsou zkrátka delikatesa i lék, a kdo nezavařuje, není Čech!

Okurky se na Znojemsku pěstovaly již od 16. století, protože se jim v tamním klimatu velmi dařilo. Místní tedy začali hledat způsoby, jak je uchovat delší dobu. Znojemští se nejprve snažili uchovávat okurky nakládáním do octa a do soli. Následně se začal používat naředěný slazený octový nálev s kořením. Průlomem se stal vynález sterilace, kdy se okurky naložené ve sladkokyselém nálevu zavařily, čímž vznikly první znojemské okurky, jaké známe dodnes.

Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem
i (Zdroj: shutterstock.com)
Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem

Na zavařování si připravte:

  • sklenice (nejčastěji typ OMNIA 720 ml),
  • víčka,
  • zeleninu (např. mrkev a cibuli),
  • hořčičné semínko,
  • snítky kopru,
  • nálev, recept najdete níže.

Pokud si nakládané okurky připravuje doma, patříte k většině národa. Je vlastně jedno, zda si je pěstujete sami, nebo je koupíte v tržnici. Ideální pro nakládání jsou okurky veliké 7–12 cm, větší je pak lepší překrájet, aby se jich do sklenic vešlo požadované množství. Platí, že čím menší okurky, tím vyšší cena.

Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem
i (Zdroj: shutterstock.com)
Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem

Z jakých okurek budou nakládačky nejkřupavější? K dostání jsou jemnoostné (s mírnou bradavičností), hruboostné (s větší bradavičností) nebo hladké. Pro lepší skus se více preferují okurky s mírnou bradavičností.

Okurky zavařujeme čerstvé, nejlépe v den sklizně. Nejpozději však druhý den, ale uchovejte je v chladu. Na omak měkké okurky zavařit sice můžete, ale nebude to ono.

Kartáček a čistíme!

Před nakládáním je třeba zbavit plody zbytků květenství a stopek, prachu a hlíny. Většinou se používá jemný kartáček na ruce. Nutno přiznat, že tato část zavařování patří k nejméně oblíbeným. Nebo jste dokázali očistit deset kilo okurek jednu po druhé s nadšením?

Někdo má jako osvědčenou urychlovací metodu mytí, mytí ve vířivé pračce. Pokud do toho půjdete, raději dávejte jen několik málo kilo na pračku plnou vody. Nemusíte se bát, že by se pomačkaly. Možná se několik málo kusů poláme, ale to jsou přijatelné ztráty.

Čtěte také:

Poté se okurky vloží do sklenic a zalejí se do cca ¾ nálevem. Ještě předtím ale můžete umístit na dno sklenice cibuli, mrkev, několik kuliček hořčičného semínka. Pro větší pikantnost můžete přidat chilli papričku, kousek křenu nebo česnek.

Následuje uzavření sklenic a sterilace okurek v zavařovacím hrnci, v troubě nebo i v myčce na nádobí, a to nejčastěji 20 minut při 80 °C. Z trouby nebo myčky vyndáme zavařené sklenice až po zchladnutí.

Sklenice musí být čisté a sterilizované. Toho dosáhnete jejich vypláchnutím vroucí vodou, umytím v myčce nebo je můžete vložit s trochou vody na dně do mikrovlnky, kterou zapnete na cca 3 minuty, než se voda odpaří.

Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem
i (Zdroj: shutterstock.com)
Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem

A konečně slíbený dokonalý nálev na nakládačky:

Na 24 litrů nálevu potřebujete:

  • 17 l vody
  • 0,6 kg soli
  • 2 kg cukru
  • 6,5 l kvasného lihového octa
  • koření: pepř (100  kuliček), nové koření (50 kuliček), bobkový list (25 listů), hřebíček (25 ks).

Postup:

V 17 litrech pitné vody rozpustíme 0,6 kg soli a 2 kg cukru. Přidáme 6,5 l octa a přidáme koření nebo přimícháme 260 ml nálevu na okurky. Vodu k rozpouštění můžete zahřát. Nálev na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení.

A jaký je váš oblíbený nálev na okurky, podělte se o něj s námi v diskuzi. 

Text: Julie Veselá, foto: Shutterstock.com

Publikováno: 12. 8. 2022, Autor: autor: Julie Veselá