reklama

Chřestový koláč

Než se pustíte do složitější úpravy chřestu, zkuste tu úplně nejjednodušší a zároveň velice oblíbenou. Máme pro vás prima recept.

Oloupaný chřest uvařte v osolené vodě, vyndejte ho, nechte okapat a položte na talíř. Potom ho pokapejte olivovým olejem a přidejte k němu vařené nové brambory. Tato úprava je opravdu jednoduchá a rychlá, přitom dává vyniknout přirozené chuti chřestu.

Suroviny:

těsto:

200 g hladké mouky
80 g másla
2 žloutky
80 g zakysané smetany
5 g soli

náplň:

60 g sušené šunky
20 g strouhaného parmazánu
250 g bílého chřestu
250 g zeleného chřestu
200 ml smetany
50 g strouhaného ementálu
sůl, pepř

Postup:

Mouku promícháme se změklým máslem, přidáme žloutky, zakysanou smetanu a sůl a zpracujeme. Hotové těsto necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v chladu. Poté ho rozválíme na tenčí plát (2-3 mm), který vložíme do formiček nebo na plech. Na něj poklademe plátky šunky a nasypeme třetinu parmazánu. Očištěný chřest nakrájíme na plátky, promícháme se smetanou, parmazánem a ementálem, jemně osolíme, opepříme a navršíme do formiček. Pečeme ve vyhřáté troubě 15-20 minut při 180 °C. Koláč chutná nejlépe vlažný.
Foto: shutterstock.com, Autorem receptu je Tomáš Konopka, profesionální kuchař a držitel zlaté, bronzové a několika stříbrných medailí z mezinárodních kulinářských soutěží

Publikováno: 21. 7. 2022, Autor: autor: Redakce