Dýně dozrávají a vy přemýšlíte, jak s nimi založit. Dobrou zprávou je, že uskladněné vydrží až do jara. Neopomeňte také skvělou příležitost vyzkoušet nové recepty. Třeba na sladké dýňové koláče.
Dýně jsou úžasná zelenina. Stačí na jaře zasadit jednu rostlinku a na podzim sklidíte i více než desetikilovou úrodu. Je jasné, že takové množství nezpracujete hned, i když jejich využití je poměrně široké: Můžete je zavařovat, péct, smažit, udělat z nich úžasnou polévku či pyré a díky sladké chuti je využijete i při pečení. Na internetu najdete stovky receptů a nápadů na zpracování.
Na rozdíl od většiny zelenin se chuť i výživové vlastnosti dýní zlepšují časem. Proto po utržení či nákupu čerstvého plodu počkejte alespoň dva týdny, během kterých dojde k přeměně části škrobů na cukry. Navíc je bohatým zdrojem minerálů: sodíku, draslíku, hořčíku nebo železa a také cenných vitaminů.
Dýně do paneláku
Je to patrně jediná zelenina, která se dá dlouhodobě uskladnit v panelákovém bytě. Potřebují totiž sucho a lépe přezimují v suchém a teplém bytě než v chladném a vlhkém sklepě. Ideální pro jejich skladování je teplota 10–15 °C v suchém prostředí.
Podmínkou ale je, aby byla utržená zralá, což poznáte podle zaschlé stopky. Nezralá dýně totiž nedojde. Také nesmí být nijak poškozená či natlučená a ranní mrazíky zkrátí její životnost až na polovinu.
Jelikož se při delším skladování odpařuje voda, slupka postupně tvrdne, je lepší ji oloupat. Odměnou vám bude lepší chuť.
Nejoblíbenější dýně
Mezi nejznámější tykve u nás patří Hokkaido, která je ideální jak na sladké moučníky, tak na přípravu polévky. Skvělé na ní je, že se nemusí loupat, protože slupka varem změkne. Stačí ji tedy zbavit semínek a dát se do vaření. Díky své sladší chuti a krémovité konzistenci se kromě polévek a dezertů hodí také jako náhrada příloh, k přípravě bramboráků nebo třeba do rizota.
Mezi další oblíbené, byť ne tak známé, patří máslová. Má hruškovitý tvar se semínky pouze v dolní rozšířené části, poskytne nám tak velké množství dužiny a minimum odpadu. Chuťově je velmi jemná, s máslovooříškovými tóny, které se pečením ještě zvýrazní. Ta je vhodná pro přípravu slaných i sladkých pokrmů, ideální je také k přípravě pyré, které upotřebíte do koláčů a lívanců nebo výtečných přesnídávek pro děti.
Hledáte-li náhradu těstovin, pak vám skvěle poslouží špagetová. Ta je, jak název napovídá, vhodná pro přípravu zeleninových špaget. Stačí ji rozpůlit, zbavit semínek a dát vařit. Po uvaření nebo upečení se tykev rozpadá na vlákna připomínající špagety. Použijte je místo nudlí do polévky nebo přelijte rajčatovou omáčkou a získáte snadnou a bezlepkovou náhradu těstovin.
Dýňový koláč z tvarohového těsta
Ingredience:
- 1 dýně Hokkaido (1,5 kg)
- 3 lžíce cukru
- 100 g mletých oříšků
- vanilinový cukr
- skořice
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 150 g tvarohu
- 60 g másla
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- ¼ lžičky mleté skořice
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme ho v chladu odpočinout. Dýni oloupeme, nastrouháme nahrubo a v pánvičce podusíme s cukrem, skořicí a vanilinovým cukrem doměkka. Těsto vyválíme na plech, propícháme vidličkou, pokryjeme podušenou dýní, posypeme mletými oříšky a koláč upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Na závěr můžeme ozdobit šlehačkou.
Výtečný dýňový koláč s jablky a skořicí
Ingredience na náplň:
- 400 g dýně
- 1–2 jablka (podle velikosti)
- citronová kůra z citronu
- mandle
- skořice
- cukr dle chuti
Na těsto:
- 225 g hladké mouky
- 135 g másla
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce cukru
- sůl
Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu a kůru, skořici a uvaříme na kaši. Mezitím z mouky, másla, špetky soli, cukru, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, pokryjeme dýňovou náplní, posypeme nasekanými mandlemi a ve vyhřáté troubě pečeme zhruba 40 minut na 180 °C. Vychladlý koláč posypeme cukrem a poté servírujeme.
Publikováno: 21. 9. 2021, Autor: autor: Julie Veselá