Solnička, pepřenka, párátka – klasika, která nikoho nepřekvapí, ale zároveň ani nezklame. Co ještě vyskládat na stůl, aby byl sortiment „ochucovadel“ kompletní? Pár speciálních skleniček, veškeré kořenky, co máme doma, nebo raději vůbec nic?
Nejčastější problémy na návštěvách
Všichni to známe: oběd u příbuzných je vynikající, ale… něco mu chybí. Troška soli, možná ostřejší chuť pepře, pálivé papriky? Nebo je jídlo suché a hodil by se olivový olej? Nebo snad chilli omáčka? Či do mdlé polévky omáčka sójová?
Jak si taktně říct o jakékoliv ochucovadlo, párátko či ubrousek? To záleží na každém strávníkovi zvlášť, na jeho povaze a vztahu k hostiteli. Jak ale neurazit a nedat tak najevo, že jídlu něco chybí?
Osolit, opepřit či omastit?
Jednoduše: předejít těmto situacím. Pokud jsem v roli hostitele, nic nezkazím, pokud vyskládám na stůl několik druhů nejčastějších koření, olejů a omáček. Inspirací nám může být oblíbená restaurace, kde na každém stolku nezbytná „ochucovadla“ stojí. Jejich přítomnost se potom započítává do takzvaného couvertu, který potom platíme, a to i v případě, že jsme na jídelní doplňky ani nesáhli.
Velká inspirativní galerie stolů
Klasika: sůl a pepř
Stále neokoukanou klasikou je solnička s pepřenkou. Ta by neměla chybět na žádném stole, a to nejen ve chvíli, kdy čekáme vzácnou návštěvu. Sůl a pepř ocení všichni, chuťové buňky máme přece každý jinak nastavené. Tyto dva nepatrné doplňky stůl zároveň ozdobí i v časech, kdy se na něm nic jiného nenachází. Dnešní výrobci nabízejí rozmanité tvary solniček a pepřenek, které jsou nejen praktické, ale zároveň slouží jako vkusná ozdoba.
Je libo olej či omáčka?
Co jiného na stůl položit? Jen tak do prostoru vhodit olej, ocet a chilli omáčku? Ale ne, dnes můžeme i tyto suroviny zaobalit do pěkných závojů. Nepřeberné množství jich nabízí například již tradiční český výrobce Tescoma. Na výběr máme z několika tvarů a použitého materiálu, můžeme si vybrat, kolik lahviček na stůl postavíme.
Někomu stačí pouze olivový olej a ocet, což se bude hodit hlavně při lehké a dietní stravě, naopak hustší a vydatnější omáčky ocení spíše milovníci tradiční české kuchyně. Na výběr máme z dřevěných, skleněných či nerezových doplňků, obvykle stojících ve vkusných stojáncích.
Pokud už se rozhodneme podobný doplněk pořídit, byla by škoda nechat jej stát ve skříni. „Dochucovadlům“ na chuť přece můžou přijít i členové naší rodiny!
Martina Tlachová
Foto: Pěkná domácnost, Tescoma
Publikováno: 7. 1. 2008, Autor: