reklama

Malí velcí pomocníci na prostřeném stole

Solnička, pepřenka, párátka – klasika, která nikoho nepřekvapí, ale zároveň ani nezklame. Co ještě vyskládat na stůl, aby byl sortiment „ochucovadel“ kompletní? Pár speciálních skleniček, veškeré kořenky, co máme doma, nebo raději vůbec nic?

i (Zdroj: archiv redakce)
Malí velcí pomocníci na prostřeném stole

Nejčastější problémy na návštěvách

Všichni to známe: oběd u příbuzných je vynikající, ale… něco mu chybí. Troška soli, možná ostřejší chuť pepře, pálivé papriky? Nebo je jídlo suché a hodil by se olivový olej? Nebo snad chilli omáčka? Či do mdlé polévky omáčka sójová?

Jak si taktně říct o jakékoliv ochucovadlo, párátko či ubrousek? To záleží na každém strávníkovi zvlášť, na jeho povaze a vztahu k hostiteli. Jak ale neurazit a nedat tak najevo, že jídlu něco chybí?

Osolit, opepřit či omastit?

Jednoduše: předejít těmto situacím. Pokud jsem v roli hostitele, nic nezkazím, pokud vyskládám na stůl několik druhů nejčastějších koření, olejů a omáček. Inspirací nám může být oblíbená restaurace, kde na každém stolku nezbytná „ochucovadla“ stojí. Jejich přítomnost se potom započítává do takzvaného couvertu, který potom platíme, a to i v případě, že jsme na jídelní doplňky ani nesáhli.

Velká inspirativní galerie stolů

Malí velcí pomocníci na prostřeném stole
Malí velcí pomocníci na prostřeném stole (Zdroj: )
Malí velcí pomocníci na prostřeném stole
Malí velcí pomocníci na prostřeném stole (Zdroj: )
Malí velcí pomocníci na prostřeném stole
Malí velcí pomocníci na prostřeném stole (Zdroj: )

Klasika: sůl a pepř

Stále neokoukanou klasikou je solnička s pepřenkou. Ta by neměla chybět na žádném stole, a to nejen ve chvíli, kdy čekáme vzácnou návštěvu. Sůl a pepř ocení všichni, chuťové buňky máme přece každý jinak nastavené. Tyto dva nepatrné doplňky stůl zároveň ozdobí i v časech, kdy se na něm nic jiného nenachází. Dnešní výrobci nabízejí rozmanité tvary solniček a pepřenek, které jsou nejen praktické, ale zároveň slouží jako vkusná ozdoba.

Je libo olej či omáčka?

Co jiného na stůl položit? Jen tak do prostoru vhodit olej, ocet a chilli omáčku? Ale ne, dnes můžeme i tyto suroviny zaobalit do pěkných závojů. Nepřeberné množství jich nabízí například již tradiční český výrobce Tescoma. Na výběr máme z několika tvarů a použitého materiálu, můžeme si vybrat, kolik lahviček na stůl postavíme.

Někomu stačí pouze olivový olej a ocet, což se bude hodit hlavně při lehké a dietní stravě, naopak hustší a vydatnější omáčky ocení spíše milovníci tradiční české kuchyně. Na výběr máme z dřevěných, skleněných či nerezových doplňků, obvykle stojících ve vkusných stojáncích.

Pokud už se rozhodneme podobný doplněk pořídit, byla by škoda nechat jej stát ve skříni. „Dochucovadlům“ na chuť přece můžou přijít i členové naší rodiny!

Martina Tlachová
Foto: Pěkná domácnost, Tescoma

Publikováno: 7. 1. 2008, Autor: