Asi každý zahrádkář to zná. Konec léta je prostě zasvěcený sklizni. Přemýšlíte, co dělat s úrodou, aby vám přinesla užitek i tehdy, až za okny bude fičet nebo padat sníh? Máme pro vás pár tipů.
Dozrávají vám na zahradě hrušky, jablka, ostružiny, dýně, jeřabiny a navíc ještě chodíte na houby? Asi se vám to nepodaří všechno hned „zdělat“, protože ani ovocné koláče se v jednom kuse prostě jíst nedají. Ale to nevadí. Něco zavařte, něco usušte a něco můžete zmrazit.
Zavařujte pouze kvalitní suroviny
K zavařování se v žádném případě nehodí spadané ovoce. Vybírejte skutečně jen kvalitní plody, které je nutné nejdříve pořádně omýt. Ať zní konkrétní recept jakkoli, určitě je potřeba si připravit čisté, suché a nepoškozené sklenice i víčka. Pečlivě před každým použitím zkontroluje, zda není sklo někde prasklé, zda nemá sklenice nakřáplý okraj či jestli není poškozené víčko.
Pamatujte také na to, že nálev by neměl sahat až po okraj. Naplněné sklenice a zavřené sklenice, které vyrovnáte do hrnce, stačí zalít vodou zhruba do poloviny. Hlavně přitom dejte pozor na to, aby voda nebyla moc horká, protože by sklo mohlo prasknout.
Zavařené sklenice pak vyndejte na zahřátou podložku, aby kvůli náhlé změně teploty nepraskly, a po vychladnutí je otočte dnem vzhůru. Je to nejjednodušší způsob, jak se přesvědčíte, zda víčka dostatečně těsní. Nakonec nezapomeňte vše opatřit štítkem s příslušnou informací o obsahu sklenice a s datem výroby. Zavařeniny se musí skladovat v chladu, ale na druhou stranu je důležité, aby jste je nepřechovávali na místech, kde je teplota kolem nuly nebo kam svítí slunce.
Sušené ovoce mlsejte místo čokolády
Pokud si potrpíte na sladké, určitě oceníte, když budete mít při ruce sušené ovoce. Vyžádá si to sice jednorázovou investici do elektrické sušičky, ale na druhou stranu pak budete mít doma něco dobrého na zub, kdykoli si vzpomenete.
Sušička funguje tak, že na síta, která jsou nad sebou, rozložíte nakrájené ovoce. To je dehydrováno s pomocí teplého vzduchu, který proudí sacími otvory. Díky cirkulaci vzduchu je sušení rovnoměrné, nedochází k přesušení v dolních patrech a ovoce v horních patrech nevlhne.
Když máte velký mrazák, úrodu zamrazte
Výhodou zmrazených potravin je, že si uchovávají více vitaminů než ty zavařené. Navíc bez velké námahy tak můžete uchovávat nejen ovoce, ale i zeleninu, houby nebo předem nasekané bylinky. Ovoce, zeleninu nebo bylinky stačí jen umýt, případně oloupat a nakrájet. Očistěné houby však před zmrazením musíte spařit horkou vodou.
Do mrazáku můžete dát i vyloupané vlašské ořechy. Nesmíte to ale uspěchat, protože je důležité, aby ořechy byly opravdu zralé. To je až tehdy, když plod sám spadne ze stromu. Vyloupaná jádra potom dejte v igelitových sáčcích do mrazáku. Budou se hodit nejen do moučníků, ale i jako ozdoba na jednohubky nebo jen na zobání.
A dostanete-li chuť na něco skutečně lahodného, můžete ořechy naskládat do sklenice se širším hrdlem a zalít medem. Pár dnů je nechte odležet, a pak si je přidávejte do jogurtu k snídani nebo se můžete použít při pečení perníků a cukroví.
Text: Ivana Kukalová
Publikováno: 30. 8. 2017, Autor: