Že je na zavařování ještě čas? To ano, ale co využít sezony citrusového ovoce v obchodech a udělat si čerstvou a lahodnou domácí marmeládu z pomerančů? Výroba je jednoduchá a chuť úžasná. Přesvědčte se sami a uvařte si domácí pomerančovou marmeládu třikrát jinak – tady jsou recepty. A navíc se dozvíte, jak snadno a rychle vykrájet z pomeranče filátka.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/76/39/column/7639adcfd239096b6c0d8e05d36eb17c_4138311-mar_istock-137135458.jpg)
Domácí pomerančová marmeláda
Pomeranče (8–10 kusů) oloupeme a vykrájíme filátka (dílky) – musí jich být 1 kg. Jednotlivé dílky nakrájíme a dáme do nízkého kastrolu se širokým dnem. Promícháme s 500 g cukru a 1 balíčkem Gelfix 2:1 a za stálého míchání přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu povařit při vysoké teplotě. Sejmeme z plotýnky. Naplníme sklenice (3–4 sklenice po 375 ml) až po okraj, sebereme případnou pěnu a ihned uzavřeme. Použijeme-li víčka se závitem, sklenice otočíme asi na 5 minut dnem vzhůru. Používáme-li víčka, na která potřebujeme zavařovací hlavu nebo zavazujeme fólií, skleničky neotáčíme.
Jak udělat z pomeranče filátka
1. krok: odkrojíme vršek a spodek pomeranče
Ostrým nožem odkrojíme vršek a spodek pomeranče tak, abychom zasáhli až k začátku dužiny.
![Odkrojíme vršek a spodek pomeranče](https://img.primadoma.cz/w_2/0b/4c/column/0b4ccfa632d21db711ef705fc5d5e4a6_4138326-postupy_pomeranc_1.jpg)
2. krok: okrájíme pomerančovou kůru
Pomeranč položíme na prkénko a ostrým nožem okrájíme kůru směrem ze shora dolů po celém obvodu tak, abychom odstranili i bílou slupku.
![Ostrým nožem okrájíme kůru pomeranče](https://img.primadoma.cz/w_2/7f/bb/column/7fbbed4defdc31c1a144576589f3b75e_4138320-postupy_pomeranc_2.jpg)
3. krok: vykrájíme pomerančová filátka
Ostrým nožem podél slupky opatrně vykrájíme filátka.
![Opatrně vykrájíme pomerančová filátka](https://img.primadoma.cz/w_2/f3/72/column/f37238f87793057cff1322fae6e3a417_4138323-postupy_pomeranc_3.jpg)
Domácí pomerančová marmeláda s pomelem
Pomeranče (asi 6 kusů) a pomelo oloupeme, odstraníme bílou slupku, vykrájíme filátka a odvážíme 500 g filátek z pomerančů 200 g filátek z pomela. Z 1 neošetřeného pomeranče nastrouháme kůru. Vložíme vše do hrnce, přidáme1 balení želírovacího cukru se stévií a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme lžičku vařené marmelády. Pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme do ní 2 lžičky kyseliny citronové. Případnou pěnu odebereme a plníme do připravených sklenic (5 po 200 ml) až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
![Domácí marmeláda z pomerančů a pomela](https://img.primadoma.cz/w_2/9b/ff/column/9bff49cdf2ddb296fd4d2fc363002fba_4138314-marmelada_z_pomela_a_pomarancu.jpg)
Domácí pomerančová marmeláda s chia semínky
Asi 5 velkých pomerančů oloupeme, vykrájíme filátka a odvážíme 600 g. Vložíme do hrnce, přidáme 200 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy, 1 lžíci chia semínek a 1 želírovací cukr se stévií. Dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a povaříme 5 minut. Plníme do připravených sklenic (10 sklenic po 100 ml). Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme asi 10 minut stát.
![Domácí pomerančová marmeláda s chia semínky](https://img.primadoma.cz/w_2/1c/88/column/1c88f2572ca542c18975a002d0b3a800_4138317-pomerancova_marmelada_s_chia_seminky.jpg)
Publikováno: 13. 4. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce