Jednou z tradičních zabijačkových pochoutek jsou domácí škvarky. Je pravda, že kromě samotného sádla snad ani nic tučnějšího a kaloričtějšího není, ale kdo je ještě neochutnal, jako by nebyl. Samotné domácí škvarky můžeme jíst se solí a chlebem, ale existuje i spousta receptů, pro které jsou škvarky to nejpodstatnější, jako třeba škvarková pomazánka a škvarkové placky.
Recept na domácí škvarky
Zhruba 1 kg hřbetního sádla, pláty nejméně 2 cm silné, nakrájíme na kostky o velikosti asi 2 x 2 cm. Vložíme je do kastrolu se silnějším dnem, mírně podlijeme vodou a pomalu zahříváme. Škvaříme pomalu a za stálého míchání. Vodu přidáme jen na začátku, nikdy během škvaření! Ideální teplota škvaření je okolo 120 °C, při vyšší teplotě sádlo dostane nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak chuťově nevýrazné. Jak se rozpustí sádlo, tak můžeme přidat 150 ml vlažného mléka, tak se udělají škvarky křupavější. Když jsou škvarky vypečené dozlatova, vyjmeme je sítem a dáme okapat na pekáč. Ještě teplé škvarky osolíme.
Škvarková pomazánka
Co je na škvarkovou pomazánku potřeba
- 300 g škvarků
- plnotučná hořčice (asi 3 lžíce)
- 3 vejce uvařená natvrdo
- svazek jarní cibulky
- sůl
- mletý černý pepř
- 1–2 stroužky česneku
- 1 větší kyselá okurka
Jak při přípravě škvarkové pomazánky postupujeme
Čerstvě vyškvařené škvarky umeleme nebo jen větší díl a část rozmačkáme vidličkou, aby v pomazánce více vynikly. Dáme je do misky, přidáme nahrubo nastrouhaná vejce, jemně pokrájenou světlou část cibulek, hořčici, sůl, pepř a promícháme. Podle chuti přidáme do pomazánky ještě nastrouhanou 1 kyselou okurku a nastrouhaný česnek. Do pomazánky můžeme přidat i trochu sádla, pokud by se nám špatně roztírala. Záleží totiž i na kvalitě samotných škvarků, do jaké míry jsou vyškvařené. Pomazánkou potřeme krajíce chleba a dozdobíme třeba drobně pokrájenou červenou cibulí a hladkolistou petrželkou.
Škvarkové placky
Co je na škvarkové placky potřeba
- 350 g škvarků
- 1 kostka droždí
- 70 g másla
- 1 lžička cukru
- 300 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 325 g hladké mouky
- 325 g polohrubé mouky
- kmín na posypání
Jak při přípravě škvarkových placek postupujeme
Škvarky nasekáme nebo rozemeleme najemno a smícháme se 150 g hladké mouky. Zabalíme do fólie a dáme do lednice. Droždí rozdrobíme a smícháme se 100 ml vlažného mléka a lžičkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku (hladkou a polohrubou) smícháme ve větší míse s kváskem, přidáme zbytek mléka, vmícháme změklé máslo, sůl a vypracujeme těsto. Necháme ho na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál, zapracujeme do něj škvarky a rozválíme, těsto přehněteme a znovu rozválíme na asi 1 cm tlustou placku. Pomocí skleničky o průměru 5–6 cm vykrájíme kolečka, potřeme je rozkvedlaným vejcem a nožem do nich uděláme mřížky. Posypeme kmínem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme dozlatova 10–15 minut.
Publikováno: 5. 2. 2019, Autor: Lenka Valjentová , Profil autora: Lenka Valjentová