Chraň vás bůh mluvit na slovácké zabijačce o prdelačce… Tam se této oblíbené specialitě říká zásadně ovarová polévka či ovarnica a Jana Polášková prozradila Láďovi Hruškovi, jak se připravuje u nich v Tvarožné Lhotě. A tady je recept.
Co na ovarovou polévku potřebujeme
- silný vepřový vývar
- vepřovou krev
- mleté nové koření
- drcený kmín
- česnek
- majoránku
- pepř
- sůl
- vařené kroupy
Jak při vaření ovarové polévky postupujeme
1. krok: základem ovarnice je zabijačkový vývar
Použijeme vývar, ve kterém se předtím vařily droby, jitrnice a jelítka. Do polévky použijeme také všechny zbytky, které ze zpracování masa zůstaly v masovém mlýnku.
2. krok: do vychladlého vývaru nalijeme krev
Vepřovou krev přilijeme do vychladlého vývaru a rozmícháme. Kdybychom ji nalili do horkého vývaru, srazila by se.
3. krok: krev s vývarem 5 minut vaříme
Krev naředěnou vlažným vývarem nalijeme do horkého vývaru a dochutíme kořením. Vše společně pět minut povaříme. Uvařené kroupy dáme na talíř a zalijeme polévkou. Kroupy nikdy nedáváme do polévky dopředu, aby nezkysla.
Publikováno: 1. 12. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška