reklama

Využijte v kuchyni celer až do posledního lístečku

Proč zpracovávat celer beze ztrát? Celer je oblíbená zelenina, která se používá jak v teplé kuchyni, tak ve studené. Můžeme jej přidávat do polévek, do omáček, dá se smažit, grilovat nebo z něj můžete zasyrova vytvořit pomazánky, které jsou doslova učiněné vitaminové bomby. Ukážeme vám, jak v kuchyni zpracovat celer skutečně do posledního lístečku a vytvořit z něj dokonalé pochoutky.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Celer by měl mít v naší kuchyni své právoplatné místo, zpracujte ho beze ztrát (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Proč zpracovat celer beze ztrát?

Celer je kořenová zelenina, která je zároveň typickou bylinkou, která byla vyšlechtěna. Využít se pak dá z této plodiny všechno. Zatímco samotný plod obsahuje spoustu důležitých aminokyselin, listy se podílí na příjmu vitaminu C a vitaminů řady B. Kořen celeru navíc obsahuje organické kyseliny a důležité minerály.

Celer můžeme konzumovat syrový ve formě pomazánek, i tepelně upravovaný na mnoho rozličných způsobů. Velmi oblíbený je celer jako spolusurovina ve svíčkové omáčce i samostatně přidaný do hovězího na zázvoru. Nalezneme jej v polévkách i smažený v trojobalu či v těstíčku, grilovaný nebo připravený jako hranolky.

Použijeme i multifunkčního pomocníka
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Použijeme i multifunkčního pomocníka

Účinky celeru

  • snižuje riziko rakoviny žaludku
  • pomáhá s regulací krevního tlaku
  • reguluje hladinu cholesterolu
  • funguje jako účinné projímadlo (celerový džus)
  • pomáhá zlepšovat funkci ledvin
  • účinný pomocník při hubnutí
  • detoxikuje tělo a odvodňuje organismus
  • zklidňuje nervový systém
  • reguluje hormony, bojuje s impotencí a zvyšuje plodnost
  • čerstvá šťáva z celeru pomáhá odbourávat alkohol v krvi
Celerovou nať není potřeba zahazovat, zpracujeme jí také beze zbytku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Celerovou nať není potřeba zahazovat, zpracujeme jí také beze zbytku

Jak zpracovat celer?

Celerové bulvy v chlebovém těstě

Celerové bulvy pečlivě omyjeme pod studenou vodou, a protože nebudeme celer loupat (ve slupce se skrývá obrovské množství antioxidantů a vitaminů), musíme celer očistit nejlépe kartáčkem.

Než budeme celer zpracovávat, připravíme si chlebové těsto. Můžeme použít těsto v prášku, nebo si připravit chlebovou směs, kterou máme oblíbenou z minulosti. Můžeme směs obohatit třeba drcenou mořskou řasou, která dodá pokrmu vysoký obsah vápníku, železa, jódu a dalších látek. Přidáme také bylinky, trochu citronové kůry, olivový olej a pečlivě uhněteme kompaktní těsto, které necháme dostatečně dlouho dobu kynout.

Odstraníme pouze celerové kořínky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Odstraníme pouze celerové kořínky

Těsto kynulo cca 30 minut až 1 hodinu. Nyní je ještě jednou uhněteme a rozdělíme na menší kousky. Každý kousek rozválíme do silnější placičky. Placičky posypeme bylinkami. Bulvy zabalíme do těsta. 

Celerové bulvy zabalíme do těsta
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Celerové bulvy zabalíme do těsta

Chlebánky s celerem položíme na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C hodinu až hodinu a půl.

Bochánky pečeme v předehřáté troubě
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Bochánky pečeme v předehřáté troubě

Stonky a listy zpracujeme rovněž a zcela beze zbytku. Ze stonků připravíme náplň do tatarky a listy výborně poslouží na přípravu celerové soli.

Řapíky zbavíme listů
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Řapíky zbavíme listů

Stonky úplně otrháme a listy dáme stranou. 

Tatarská omáčka s celerovými řapíky

Nakrájíme 1 cibuli hodně nadrobno. Celerové řapíky rozsekáme.

Jemné řapíky použijeme jako základ tatarky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Jemné řapíky použijeme jako základ tatarky

Jako základ použijeme klasickou majonézu, ovšem můžeme si i tu doma připravit vyšleháním oleje a žloutků. Lehce opepříme a přidáme trochu citronové šťávy. Na závěr použijeme na dochucení celerovou sůl.

Majonézu rozmícháme s celerovou solí a dalšími surovinami
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Majonézu rozmícháme s celerovou solí a dalšími surovinami
Čím nejlépe vymíchat majonézu? Stěrka na těsto pro snadné pečení má silikonovou pracovní část a asymetrický tvar, který vám umožní dosáhnout do všech záhybů nádobí. Není ale jen na zadělání těsta, stejně dobře s ní můžeme míchat, stírat nebo hníst. Použití je čistě na vašem uvážení.

Celerová sůl

Běžným postupem se celerové listy nechají v troubě nebo v sušičce vysušit, aby se poté mohly nadrtit a přidat do běžné kuchyňské soli. Množství rozdrcených listů by mělo být stejné jako množství soli.

Celerovou sůl necháme proschnout
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Celerovou sůl necháme proschnout

Celerovou sůl použijeme nejen do tohoto receptu, ale je vhodná i na grilovaná masa nebo na hovězí steaky. Je velmi chutná.

Tip redakce: 

Celerová sůl patří mezi stále oblíbenější druhy používané ke slanému dochucení salátů. Obvykle obsahuje sušená mletá semínka celeru a jemnou sůl.  Báječná je i v omáčkách a pomazánkách. Naprostou špičkou je ale v koktejlu Bloody Mary, což je oblíbený koktejl namíchaný z vodky, rajčatového džusu a obvykle dalších koření nebo příchutí.

Upečené bochánky - celerový wellington rozkrojíme na čtvrtinky, rozložíme na talíři, zakápneme citronovou šťávou a zlehka osolíme celerovou solí. Přidáme lžičku celerové tatarky a můžeme servírovat jako svačinu nebo studenou večeři.

Hotové bochánky rozkrojíme
Hotové bochánky rozkrojíme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na talíři servírujeme s celerovou tatarkou
Na talíři servírujeme s celerovou tatarkou (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Celerový Wellington jako luxusní svačina či večeře
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Celerový Wellington jako luxusní svačina či večeře
Původní název Wellington vznikl podle receptury na hovězí Wellington nebo svíčková Wellington (Beef Wellington). Je to způsob úpravy hovězího zadního masa používaný převážně v anglosaské kuchyni. Vzhledem k náročnosti přípravy a vysoké pořizovací ceně surovin má pověst sváteční speciality.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; bylinkopedie.cz; prostreno.cz

Publikováno: 17. 4. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová