Proč zpracovávat celer beze ztrát? Celer je oblíbená zelenina, která se používá jak v teplé kuchyni, tak ve studené. Můžeme jej přidávat do polévek, do omáček, dá se smažit, grilovat nebo z něj můžete zasyrova vytvořit pomazánky, které jsou doslova učiněné vitaminové bomby. Ukážeme vám, jak v kuchyni zpracovat celer skutečně do posledního lístečku a vytvořit z něj dokonalé pochoutky.
Proč zpracovat celer beze ztrát?
Celer je kořenová zelenina, která je zároveň typickou bylinkou, která byla vyšlechtěna. Využít se pak dá z této plodiny všechno. Zatímco samotný plod obsahuje spoustu důležitých aminokyselin, listy se podílí na příjmu vitaminu C a vitaminů řady B. Kořen celeru navíc obsahuje organické kyseliny a důležité minerály.
Celer můžeme konzumovat syrový ve formě pomazánek, i tepelně upravovaný na mnoho rozličných způsobů. Velmi oblíbený je celer jako spolusurovina ve svíčkové omáčce i samostatně přidaný do hovězího na zázvoru. Nalezneme jej v polévkách i smažený v trojobalu či v těstíčku, grilovaný nebo připravený jako hranolky.
Účinky celeru
- snižuje riziko rakoviny žaludku
- pomáhá s regulací krevního tlaku
- reguluje hladinu cholesterolu
- funguje jako účinné projímadlo (celerový džus)
- pomáhá zlepšovat funkci ledvin
- účinný pomocník při hubnutí
- detoxikuje tělo a odvodňuje organismus
- zklidňuje nervový systém
- reguluje hormony, bojuje s impotencí a zvyšuje plodnost
- čerstvá šťáva z celeru pomáhá odbourávat alkohol v krvi
Jak zpracovat celer?
Celerové bulvy v chlebovém těstě
Celerové bulvy pečlivě omyjeme pod studenou vodou, a protože nebudeme celer loupat (ve slupce se skrývá obrovské množství antioxidantů a vitaminů), musíme celer očistit nejlépe kartáčkem.
Než budeme celer zpracovávat, připravíme si chlebové těsto. Můžeme použít těsto v prášku, nebo si připravit chlebovou směs, kterou máme oblíbenou z minulosti. Můžeme směs obohatit třeba drcenou mořskou řasou, která dodá pokrmu vysoký obsah vápníku, železa, jódu a dalších látek. Přidáme také bylinky, trochu citronové kůry, olivový olej a pečlivě uhněteme kompaktní těsto, které necháme dostatečně dlouho dobu kynout.
Těsto kynulo cca 30 minut až 1 hodinu. Nyní je ještě jednou uhněteme a rozdělíme na menší kousky. Každý kousek rozválíme do silnější placičky. Placičky posypeme bylinkami. Bulvy zabalíme do těsta.
Chlebánky s celerem položíme na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C hodinu až hodinu a půl.
Stonky a listy zpracujeme rovněž a zcela beze zbytku. Ze stonků připravíme náplň do tatarky a listy výborně poslouží na přípravu celerové soli.
Stonky úplně otrháme a listy dáme stranou.
Tatarská omáčka s celerovými řapíky
Nakrájíme 1 cibuli hodně nadrobno. Celerové řapíky rozsekáme.
Jako základ použijeme klasickou majonézu, ovšem můžeme si i tu doma připravit vyšleháním oleje a žloutků. Lehce opepříme a přidáme trochu citronové šťávy. Na závěr použijeme na dochucení celerovou sůl.
Celerová sůl
Běžným postupem se celerové listy nechají v troubě nebo v sušičce vysušit, aby se poté mohly nadrtit a přidat do běžné kuchyňské soli. Množství rozdrcených listů by mělo být stejné jako množství soli.
Celerovou sůl použijeme nejen do tohoto receptu, ale je vhodná i na grilovaná masa nebo na hovězí steaky. Je velmi chutná.
Tip redakce:
Celerová sůl patří mezi stále oblíbenější druhy používané ke slanému dochucení salátů. Obvykle obsahuje sušená mletá semínka celeru a jemnou sůl. Báječná je i v omáčkách a pomazánkách. Naprostou špičkou je ale v koktejlu Bloody Mary, což je oblíbený koktejl namíchaný z vodky, rajčatového džusu a obvykle dalších koření nebo příchutí.
Upečené bochánky - celerový wellington rozkrojíme na čtvrtinky, rozložíme na talíři, zakápneme citronovou šťávou a zlehka osolíme celerovou solí. Přidáme lžičku celerové tatarky a můžeme servírovat jako svačinu nebo studenou večeři.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; bylinkopedie.cz; prostreno.cz
Publikováno: 17. 4. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová