Proč zpracovávat celer beze ztrát? Celer je oblíbená zelenina, která se používá jak v teplé kuchyni, tak ve studené. Můžeme jej přidávat do polévek, do omáček, dá se smažit, grilovat nebo z něj můžete zasyrova vytvořit pomazánky, které jsou doslova učiněné vitaminové bomby. Ukážeme vám, jak v kuchyni zpracovat celer skutečně do posledního lístečku a vytvořit z něj dokonalé pochoutky.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/3e/58/column/3e58c90f7ff362c0420bf9e08f185e20_depositphotos_142041686_l.jpg)
Proč zpracovat celer beze ztrát?
Celer je kořenová zelenina, která je zároveň typickou bylinkou, která byla vyšlechtěna. Využít se pak dá z této plodiny všechno. Zatímco samotný plod obsahuje spoustu důležitých aminokyselin, listy se podílí na příjmu vitaminu C a vitaminů řady B. Kořen celeru navíc obsahuje organické kyseliny a důležité minerály.
Celer můžeme konzumovat syrový ve formě pomazánek, i tepelně upravovaný na mnoho rozličných způsobů. Velmi oblíbený je celer jako spolusurovina ve svíčkové omáčce i samostatně přidaný do hovězího na zázvoru. Nalezneme jej v polévkách i smažený v trojobalu či v těstíčku, grilovaný nebo připravený jako hranolky.
![Použijeme i multifunkčního pomocníka](https://img.primadoma.cz/w_2/6b/b3/column/6bb3702d6b39d0f34b314cdb6436cfe4_ef9f4f696e0bfdbef5519280867593a7.jpg)
Účinky celeru
- snižuje riziko rakoviny žaludku
- pomáhá s regulací krevního tlaku
- reguluje hladinu cholesterolu
- funguje jako účinné projímadlo (celerový džus)
- pomáhá zlepšovat funkci ledvin
- účinný pomocník při hubnutí
- detoxikuje tělo a odvodňuje organismus
- zklidňuje nervový systém
- reguluje hormony, bojuje s impotencí a zvyšuje plodnost
- čerstvá šťáva z celeru pomáhá odbourávat alkohol v krvi
![Celerovou nať není potřeba zahazovat, zpracujeme jí také beze zbytku](https://img.primadoma.cz/w_2/8b/5d/column/8b5dc8505df3d1612ae0da7e42c9e122_feb3c29a3735eb4d40b690a6a67cf842.jpg)
Jak zpracovat celer?
Celerové bulvy v chlebovém těstě
Celerové bulvy pečlivě omyjeme pod studenou vodou, a protože nebudeme celer loupat (ve slupce se skrývá obrovské množství antioxidantů a vitaminů), musíme celer očistit nejlépe kartáčkem.
Než budeme celer zpracovávat, připravíme si chlebové těsto. Můžeme použít těsto v prášku, nebo si připravit chlebovou směs, kterou máme oblíbenou z minulosti. Můžeme směs obohatit třeba drcenou mořskou řasou, která dodá pokrmu vysoký obsah vápníku, železa, jódu a dalších látek. Přidáme také bylinky, trochu citronové kůry, olivový olej a pečlivě uhněteme kompaktní těsto, které necháme dostatečně dlouho dobu kynout.
![Odstraníme pouze celerové kořínky](https://img.primadoma.cz/w_2/05/0c/column/050c9c5f193310b9762bf4fb412d3d41_0230a6b5681690c086442a49ff102da9.jpg)
Těsto kynulo cca 30 minut až 1 hodinu. Nyní je ještě jednou uhněteme a rozdělíme na menší kousky. Každý kousek rozválíme do silnější placičky. Placičky posypeme bylinkami. Bulvy zabalíme do těsta.
![Celerové bulvy zabalíme do těsta](https://img.primadoma.cz/w_2/9b/93/column/9b9388b8b051c52a6a0b17385a2bbc70_94e70c5118d00301ef58ed9a15826d0b.jpg)
Chlebánky s celerem položíme na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C hodinu až hodinu a půl.
![Bochánky pečeme v předehřáté troubě](https://img.primadoma.cz/w_2/e7/b3/column/e7b3c7c8ea64d5ab4422e0c94670717b_dcce5c7e630823e561128e84df35595c.jpg)
Stonky a listy zpracujeme rovněž a zcela beze zbytku. Ze stonků připravíme náplň do tatarky a listy výborně poslouží na přípravu celerové soli.
![Řapíky zbavíme listů](https://img.primadoma.cz/w_2/5a/5d/column/5a5df7c9507d31fa98d4aaa087761ca1_c8f8fc2c9298fdddf8a95258479663c6.jpg)
Stonky úplně otrháme a listy dáme stranou.
Tatarská omáčka s celerovými řapíky
Nakrájíme 1 cibuli hodně nadrobno. Celerové řapíky rozsekáme.
![Jemné řapíky použijeme jako základ tatarky](https://img.primadoma.cz/w_2/35/b6/column/35b678c3968377673b08128f12fb7d84_4134b56998f62b1d6667d051891ff62f.jpg)
Jako základ použijeme klasickou majonézu, ovšem můžeme si i tu doma připravit vyšleháním oleje a žloutků. Lehce opepříme a přidáme trochu citronové šťávy. Na závěr použijeme na dochucení celerovou sůl.
![Majonézu rozmícháme s celerovou solí a dalšími surovinami](https://img.primadoma.cz/w_2/12/2a/column/122ace347e002e698b99140479d8435d_981f82c4bbc9675456aec2b4a8837970.jpg)
Celerová sůl
Běžným postupem se celerové listy nechají v troubě nebo v sušičce vysušit, aby se poté mohly nadrtit a přidat do běžné kuchyňské soli. Množství rozdrcených listů by mělo být stejné jako množství soli.
![Celerovou sůl necháme proschnout](https://img.primadoma.cz/w_2/40/2d/column/402d6f4a5825eec569c81abe41872577_a6ab6ce495e080b1b39575a1945af1ec.jpg)
Celerovou sůl použijeme nejen do tohoto receptu, ale je vhodná i na grilovaná masa nebo na hovězí steaky. Je velmi chutná.
Tip redakce:
Celerová sůl patří mezi stále oblíbenější druhy používané ke slanému dochucení salátů. Obvykle obsahuje sušená mletá semínka celeru a jemnou sůl. Báječná je i v omáčkách a pomazánkách. Naprostou špičkou je ale v koktejlu Bloody Mary, což je oblíbený koktejl namíchaný z vodky, rajčatového džusu a obvykle dalších koření nebo příchutí.
Upečené bochánky - celerový wellington rozkrojíme na čtvrtinky, rozložíme na talíři, zakápneme citronovou šťávou a zlehka osolíme celerovou solí. Přidáme lžičku celerové tatarky a můžeme servírovat jako svačinu nebo studenou večeři.
![Hotové bochánky rozkrojíme](https://img.primadoma.cz/r/7e/59/column/7e597ff6b4980fe2431b790267eb3af8_589057f2b1c14492cfc967c32723b35d.jpg)
![Na talíři servírujeme s celerovou tatarkou](https://img.primadoma.cz/r/94/6a/column/946a7ee67f728dee859d218f865a4579_938f9075ceed5f1b292a5380b6c84525.jpg)
![Celerový Wellington jako luxusní svačina či večeře](https://img.primadoma.cz/w_2/c9/1d/column/c91db3db13dc1a8b3815de94d1a06ce9_bebce6a99df059ae84435f68ce1560aa.jpg)
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; bylinkopedie.cz; prostreno.cz
Publikováno: 17. 4. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová