Černý čaj – kulturní plodina, jejíž historie se začala psát téměř tři tisíce let před naším letopočtem. Pokud patří i ve vaší kuchyni mezi oblíbené nápoje, dodržováním jednoduchých pravidel při jeho přípravě, servírování a konzumaci jej můžete povýšit na skutečně lahodný okamžik dne.
Vědomostní otázka na úvod – víte, komu a kdy je připisováno objevení čaje? Dle staré legendy se objevení čaje datuje do roku 2737 př. n. l. a připisuje se čínskému císaři (který byl mimo jiné i spisovatelem a filosofem) jménem Šang-Nung. Jednoho dne, když seděl při meditaci pod stromem a vařil vodu, spadl do ní lístek čajovníku a Šang-Nung se rozhodl výsledný nápoj ochutnat. Zjistil, že je osvěžující a povzbuzující. Nyní, o pět tisíc let později, má čaj své místo snad ve všech domácnostech po celém světě.
Tajemství dobrého čaje
Všechny čaje pocházejí ze stejné rostliny – čajovníku čínského. Ten se pěstuje v mnoha koutech naší planety. Mezi největší pěstitelské země se řadí Čína, Indie, Šrí Lanka a Keňa. Ovšem jaký výsledný čaj z této rostliny vznikne, to záleží na mnoha okolnostech.
Tajemství dobré jakosti čaje je skryto nejen v oblasti pěstování a odrůdě, ale zejména ve správné a pečlivé sklizni čajových lístků. Na jakosti sebraných listů závisí kvalita hotového výrobku. Je velmi důležité čaj sklízet v době, kdy se mladé listy čajovníku začínají právě rozvíjet. Dobrý čaj se získává pouze z výhonků právě vyrostlých na konci každé větvičky. Druh a kvalitu výsledného čajového nápoje pak také velmi ovlivní způsob dalšího zpracování sklizených čajových lístků.
Základ čajové kultury je položen na klasickém černém čaji, jako je například English Breakfast či Darjeeling. Existují však i černé ochucené čaje a další čajové směsi, které mohou představovat lahodný odpolední dezert bez kalorií, kterým je například Earl Grey.
Černé čaje se vyrábějí z čajových lístků, které se po sklizni a jejich krátkém zavadnutí nechají předsušit. Poté se lístky nasypou do řezačky, kde se nasekají na drobnější kousky a nechají se zapařit. V té době v čaji dochází k chemické reakci – oxidaci. Působením vzdušného kyslíku mění čaj svoji barvu a chuť. Proces oxidace se následně ukončuje a lístky čaje se pak již nechávají usušit. Právě způsob, počet a doba oxidací vytváří různé chutě černého čaje.
Po usušení se roztřídí podle velikosti, která však neurčuje kvalitu čaje. Tu určuje hlavně původ, nadmořská výška pěstování a klima. Černý čaj se dále zpracovává různými způsoby - například jeho ochucením nebo smícháním různých čajových směsí. Tím lze zvýraznit jeho chuť a aroma. Z těchto přísad vzniknou různě aromatické a lahodné čajové směsi, které je možné si vychutnat při různých příležitostech.
Na dopolední vzpruhu s čajem EARL GREY
Jeden z nejznámějších a zároveň nejoblíbenějších černých čajových směsí se vyznačuje svojí výraznou chutí s jemnými citrusovými tóny bergamotu. Je ideální pro dopolední či odpolední vzpruhu. Jeho původní chuť je možné podtrhnout plátkem citronu, tím se z šálku čaje stane příjemné povzbuzení či osvěžení v britském stylu.
Černý čaj Earl Grey je kombinací černých čajů z východní Afriky a Indie. Základem jsou lístky z keňských čajovníků, právě ty mu dodávají jeho výraznou a osvěžující chuť. Pro exotickou citronovou vůni je přidáno speciální bergamotové aroma.
Pro ranní probuzení jedině černý čaj ENGLISH BREAKFAST
Tělo a organizmus potřebují po dlouhé noci pořádné ranní probuzení. To je možné najít v každém šálku čaje EnglishBreakfast. Jedná se o jednu z nejpopulárnějších černých čajových směsí, která je po celém světě nedílnou součástí snídaně. Jeho typická intenzivní a výrazná chuť po ránu probere jak chuťové tak čichové smysly. Protože jde skutečně o silnou chuť, bývá tento čaj často zjemňován mlékem a cukrem, případně medem.
Černý čaj English Breakfast je pečlivě vybranou kombinací tradičních černých čajů. Indický Assam dodává čaji jeho zlatavou barvu a plné aroma. Směs je doplněna o Ceylon, který dodá osvěžující chuť, a robustní keňský čaj.
Odpolední siesta? Jedině s šálkem černého čaje Darjeeling
Každý má svůj moment pohody, pro který hledá něco výjimečného. Přesně pro tyto okamžiky je ideální černý čaj Darjeeling, který je považován za šampaňské mezi čaji. Jeho jedinečnost z něj dělá jeho plná a bohatá chuť s jemným podtónem orientálního muškátu. Oblast Darjeeling se nachází v indickém pohoří Mahábhárata zhruba ve dvou tisícové nadmořské výšce, což je pro pěstování čaje velmi zajímavá oblast. Čaj se navíc pěstuje pouze v určitých ročních obdobích, které mu dodají jeho jedinečný charakter. V čaji Darjeeling je jen to nejlepší - při sběru jsou sklízeny pouze horní lístky a pupeny čajových keřů.
Černý čaj Darejeeling se vyznačuje jemnou, ale zároveň celistvou chutí. Čajová směs je mixem výpěstků z různých ročních období. První sklizeň probíhá na jaře, kdy mají mladé lístky svěží květinový charakter. Letní sklizeň dodá čaji bohaté tóny muškátu. Výsledkem je šálek zlatavého čaje s plnou bohatou chutí a svěžím květinovým charakterem, která nepotřebuje žádné další přísady v podobě mléka, citrónu ani dalších ingrediencí.
Zdroj informací: Ahmad Tea
Publikováno: 12. 4. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce