Nemáte chuť, obrátit do sebe pohár lotyšského „Božího nápoje“? Že je to do Lotyšska trochu z ruky? Nevadí. Nabídne vám ji u nás každičká bříza. Ale pozor, je to rituál, jak říká Jan Kelar, odborník na březovou mízu! Poproste břízu o její mízu a pak nezapomeňte poděkovat.
Březová míza
Březová míza se sbírá zkraje jara, začátkem března. Z jednoho stromu můžeme odebrat asi jeden litr mízy, ale za jeden den nám může nakapat dokonce až pět litrů této úžasné tekutiny.
Proč pít mízu
Březová míza má v sobě spoustu stopových prvků, zlepšuje metabolismus, snižuje cholesterol, pročišťuje ledviny i játra, odvádí přebytečnou vodu z těla a obnovuje svrchní buňky kůže, pokožka se krásně napíná.
![Za nápoj nezapomeňte poděkovat!](https://img.primadoma.cz/w_2/da/3f/column/da3fbe85d80a5bc517ac6d9d2218cfde_4201552-5.jpg)
Jak odebrat mízu
Navrtáme do stromu díru aku šroubovákem, vrtákem o průměru 6–7 mm, do hloubky 3,5–5 cm. Můžeme použít i nůž a strom naříznout do tvaru písmene V, ale to je méně šetrná metoda. Do navrtané dírky stačí zasunout obyčejné brčko nebo hadičku a míza pak bude vykapávat do nádoby. Po vykapání mízy je vhodné otvor uzavřít. K tomu se používají dřevěné kolíčky, které se kladívkem naťuknou do otvoru. Kolíčky můžeme natřít štěpařským voskem.
![Břízu můžeme navrtat akušroubovákem](https://img.primadoma.cz/w_2/ae/12/column/ae1287637e3e62a233b6f71a8206b465_4201546-2.jpg)
Čerstvá míza se nijak neupravuje, pije se ihned po vykapání, již za dva dny se ale začíná zakalovat.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Publikováno: 25. 2. 2024, Autor: Václav Postránecký, Profil autora: Václav Postránecký