Nemáte chuť, obrátit do sebe pohár lotyšského „Božího nápoje“? Že je to do Lotyšska trochu z ruky? Nevadí. Nabídne vám ji u nás každičká bříza. Ale pozor, je to rituál, jak říká Jan Kelar, odborník na březovou mízu! Poproste břízu o její mízu a pak nezapomeňte poděkovat.
Březová míza
Březová míza se sbírá zkraje jara, začátkem března. Z jednoho stromu můžeme odebrat asi jeden litr mízy, ale za jeden den nám může nakapat dokonce až pět litrů této úžasné tekutiny.
Proč pít mízu
Březová míza má v sobě spoustu stopových prvků, zlepšuje metabolismus, snižuje cholesterol, pročišťuje ledviny i játra, odvádí přebytečnou vodu z těla a obnovuje svrchní buňky kůže, pokožka se krásně napíná.

Jak odebrat mízu
Navrtáme do stromu díru aku šroubovákem, vrtákem o průměru 6–7 mm, do hloubky 3,5–5 cm. Můžeme použít i nůž a strom naříznout do tvaru písmene V, ale to je méně šetrná metoda. Do navrtané dírky stačí zasunout obyčejné brčko nebo hadičku a míza pak bude vykapávat do nádoby. Po vykapání mízy je vhodné otvor uzavřít. K tomu se používají dřevěné kolíčky, které se kladívkem naťuknou do otvoru. Kolíčky můžeme natřít štěpařským voskem.

Čerstvá míza se nijak neupravuje, pije se ihned po vykapání, již za dva dny se ale začíná zakalovat.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Publikováno: 15. 3. 2018, Autor: Václav Postránecký, Profil autora: Václav Postránecký