Kuře na feferonkách je jídlo pro opravdové chlapy a nebojácné ženy. Spojení jemného kuřecího masa a pálivých feferonek vám vytvoří v ústech hotový gejzír chutí, a kdo si rád vychutnává pikantní pokrmy, zde bude moci dokázat, že je opravdivým gurmánem.
Kuře na feferonkách
Tato čertovsky pálivá pochoutka vznikla na základě experimentů jedné z našich stálých divaček a její lásky k pěstování paprik, zejména feferonek. Na Zlínsku nalezneme pěstitele, kteří jsou již v důchodu a mají tudíž čas se věnovat své zahradě, a potom zpracovávat své výpěstky. Jejich píle a úsilí se zaměřily na papriky a papričky, a to nejen ty sladké, ale také feferonky všeho druhu.
Mezi nejpálivější papričky, které pěstují, patří bezesporu Habanero Scorpion. Habanero je odrůda papriky čínské (Capsicum chinense Jacquin). Jedná se o jednu z nejpálivějších paprik, přičemž vůbec nejpálivější paprikou je hybridní chilli paprička Caroline Reaper. Není asi překvapením, že ji zde na zahradě nalezneme také.
Z těchto papriček připravují také feferonkovou marmeládu, a ta je opravdu jen pro silné povahy. Kdo by čekal, že bude sladká, bude asi nepříjemně zklamán. Už pouhé vdechnutí její vůně vám spolehlivě vžene slzy do očí. Recept je koncipován tak, že se v něm ony pekelné papričky habanero vyskytují, ale lze je samozřejmě nahradit obyčejnými nepálivými kozími rohy. Na své úžasné chuti to neztratí ani bod.
Co budeme potřebovat:
- kuřecí stehna podle počtu strávníků
- olej
- česnek
- papriku
- sůl
- pepř
- feferonkovou marmeládu (možno nahradit sterilovanými paprikami kozí rohy nebo kapiemi)
Příprava:
V pánvi nebo nižším kastrolu rozehřejeme olej a do něj rozmačkáme česnek. Lehce orestujeme, aby česnek nezhořkl. Přidáme mletou sladkou papriku.
Stehna osolíme, opepříme a vložíme do základu na pánvi. Necháme zatáhnout a obracením stehna v pánvi obalíme v česneku a paprice. Pak vše podlijeme vodou a dusíme doměkka. Dříve, než pokrm přiklopíme pokličkou a začneme dusit, přidáme cca půl lžíce feferonkové marmelády. Pokud používáme beraní rohy, dáme zhruba půl sklenice.
Dusíme asi dvě hodinky za stálého přilévání vody. Ideální přílohou jsou domácí bramborové knedlíky, ale vystačíme si s chlebem nebo vařenými bramborami.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 4. 3. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová