reklama

Dokonalá kouzla, která vznikají v cukrářských dílnách, zvládneme i doma

Cukrářské řemeslo patří mezi tradiční potravinářská a velice stará řemesla. Produkty, kterými se pyšní, jsou nejen krásné na pohled, ale jejich úžasná chuť přináší nejednomu z nás nevídané potěšení. Nadýchané dortíky, věnečky či zákusky vzkvétají pod rukama mistrů cukrářů jako mávnutím kouzelného proutku.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cukrářské řemeslo je potěšením pro oko a balzámem pro chuťové pohárky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Pultíky, které se mohou chlubit těmito výrobky, lákají kolemjdoucí svým vzhledem a po jejich pozření přivádějí k šílenství naše chuťové pohárky. Ladnost, s kterou odborníci na cukrářské řemeslo připravují své výtvory, potřebuje určitou zručnost a velkou porci zkušenosti. Pojďme se podívat, jak lahodné potěšení vzniká.

Také patříte mezi lidi, které přímo fascinuje umění cukrářského řemesla? Fantastické dortíky, křehké věnečky, nadýchaná šlehačka či bílek ušlehaný tak, že se ani nehne, to všechno jsou dokonalá kouzla, která vznikají v cukrářských dílnách. Zvládli bychom sami vykouzlit tak úžasné pochoutky, jaké vídáme v cukrárnách? Dokázali bychom v domácích podmínkách vykouzlit stejná sladká tajemství?

Při výběru oblíbeného zákusku hledáme především kvalitu a chutě, které nám připomínají naše dětství. Zákusky se v dnešní době rozdělují do dvou základních druhů. V první řadě se můžeme setkat s retro variantou, kdy jsou lidé nadšení z koňakové špičky, punčového dortu či laskonky. Druhá varianta cukrařiny je moderní pojetí dortů a zákusků, kam řadíme cheesecaky, ovocné tartaletky či Pavlovu.

Retro varianta zákusků je stále velice oblíbená
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Retro varianta zákusků je stále velice oblíbená

Zákusek Pavlova je v poslední době velice žádaným artiklem. Jedná se o bezlepkovou variantu sladkého potěšení, kterou ocení nejen lidé s alergií na lepek. Šikovné a zručné kuchařinky si zvládnou tento zákusek připravit hravě ve své vlastní kuchyni. Osvojením cukrářského řemesla se z nich stanou vyhledávané hostitelky každé domácí oslavy.  

Zákusek Pavlova je v poslední době velice žádaným artiklem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zákusek Pavlova je v poslední době velice žádaným artiklem

Tradiční Pavlova:

Suroviny:

  • 200 g bílků
  • 315 g cukru krupice
  • 1 lžička pudinkového prášku
  • 1/2 mascarpone
  • 250 g smetany na šlehání
  • cukr dle chuti
  • ovoce dle chuti

Bílky nalijeme do mísy a šleháme. Ve chvíli, kdy se bílky začnou trošičku šlehat, pustíme se do postupného přidávání cukru. Jakmile máme bílky s cukrem vyšlehané, zastavíme šlehání. Nyní do směsi přidáme lžičku pudinkového prášku, který už jen lehce do bílků zamícháme.

Správnou konzistenci bílků poznáme velice jednoduše. Jestliže vyjmeme šlehací metlu z ušlehané směsi a otočíme ji, vyšlehané bílky stále drží svůj tvar a krásně stojí směrem vzhůru. Správnost vyšlehání si můžeme potvrdit dalším jednoduchým úkonem. Otočením mísy, ve které jsme šlehali bílky, dnem vzhůru, zůstane konzistence surovin v nezměněné poloze a bílky nevypadnou z nádoby.

Ušlehanou směs nyní vložíme do zdobicího sáčku a nastříkáme na plech budoucí korpusy Pavlovy. Postup stříkání je velice důležitý pro správně vypadající zákusek. Vytváříme kroužky o průměru asi 6 cm, zakroužíme 3 krát směrem vzhůru a nakonec stříkneme doprostřed dno. Na pečicí plech se vejde celkem 8 kusů. Takto připravené kroužky musíme tepelně upravit. Pečicí plech vložíme do trouby předehřáté na 100 °C se zapnutým horkovzduchem a pomalu je sušíme. Sušení nesmíme za žádnou cenu uspěchat. Korpusy sušíme 1,5 až 2 hodiny. Proces je celkem pomalý, ale výsledek stojí za to.

Ušlehanou směs nyní vložíme do zdobicího sáčku a nastříkáme na plech budoucí korpusy
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ušlehanou směs nyní vložíme do zdobicího sáčku a nastříkáme na plech budoucí korpusy

Ve chvíli, kdy máme korpusy vysušené, pustíme se do přípravy krému. Na krém budeme potřebovat 1/2 mascarpone, 250 g smetany na šlehání a cukr dle chuti. Všechny suroviny společně vyšleháme. Jakmile máme krém vyšlehaný, přidáme do směsi ovoce. Volba závisí pouze na nás, můžeme použít např. borůvky, které krém krásně zbarví. Připravený krém opět vložíme do zdobicího sáčku a plníme vysušené korpusy pěkně do výšky. Vršek vyrobené Pavlovy můžeme ozdobit čerstvým ovocem. My jsme vyráběli borůvkové Pavlovy, použijeme tedy čerstvé borůvky, které doplníme lístky zelené máty.

Připravený krém vložíme do zdobicího sáčku a plníme vysušené korpusy pěkně do výšky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Připravený krém vložíme do zdobicího sáčku a plníme vysušené korpusy pěkně do výšky

Tento zákusek je zcela bezlepkový. Vzhledem k tomu, že se do korpusu přidává lžička pudinkového prášku, musíme si ohlídat jeho složení. Některé pudinkové prášky totiž obsahují pšeničný škrob. Pokud tedy chceme zcela bezlepkovou variantu, dáváme si velký pozor, který pudinkový prášek použijeme.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 11. 2. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová