Kukuřice není v naší kotlině zase až tak obvyklou potravinou. Spíše jsme si zvykli s ní krmit naše zvířátka. A přitom kukuřice jako obilnina obsahuje spoustu důležitých látek, má velkou výživovou hodnotu. Zkuste si z ní připravit podle našeho receptu opravdu kaloricky výživnou a chutnou dobrůtku se značkou "beze ztrát".
![](https://img.primadoma.cz/w_2/4c/32/column/4c32011d1aacd76ebe34893775e598dc_frh_3244.jpg)
Kukuřice
Kukuřice (Zea) je rostlina z čeledi lipnicovitých (Poaceae). Původem pochází ze střední Ameriky, konkrétně z oblasti dnešního Mexika, kde se za účelem potravinářského využití pěstovala již v období kolem 7 000 př. n. l., odkud byla dále rozšířena do severní části Jižní Ameriky. Do Evropy se kukuřice dostala až v průběhu 16. a 17. století.
Kukuřice je zdrojem vitaminů skupiny B, a tím příznivě ovlivňuje funkci našich orgánů a správný chod metabolismu. Obsahuje stopové množství minerálů jako železo, hořčík, zinek, mangan či selen. Tyto prvky mají pozitivní vliv na krvetvorbu, okysličování buněk nebo správnou hladinu hormonů v těle. V kukuřici je obsaženo určité množství glukózy, která dodává našemu tělu potřebnou energii a zvyšuje odolnost vůči stresu. Mimo jiné kukuřice obsahuje rovněž vlákninu.
![Kukuřičné klasy dnes znají po celém světě](https://img.primadoma.cz/w_2/c5/0f/column/c50fecc84dc2c38ce5c5c8e9bc05cfa9_depositphotos_205645008_l.jpg)
Při běžném používání kukuřice v kuchyni tuto plodinu zbavujeme tzv. šustí, tedy listů, které halí klas. Také odstraňujeme fousky či vlasy. Tyto součásti běžně končí v kompostu nebo v odpadcích. Víte, že valnou část těchto "doplňků" u kukuřice je možno zpracovat?
Například z kukuřičných listů lze vyrobit silný vývar plný škrobu a vitaminů, vlákna čili fousky je možné třeba osmažit. Samotnou kukuřici pak můžeme zpracovat mnoha způsoby naslano i nasladko. Na zpracování kukuřice použijeme metodu sous vide.
Sous vide
Metoda sous-vide, která původně pochází z Francie, vychází z myšlenky připravovat pokrmy pomocí vakuování. Potraviny se ve vzduchotěsném plastovém obalu vkládají do vodní lázně s řízenou teplotou, která se nejčastěji pohybuje v rozmezí 55–78 °C. Celková doba vaření se liší podle druhu potravin, většinou jde o několik hodin, během kterých se potraviny pomalu připravují ve vodní lázni. Využití nízké teploty a dlouhé doby pošírování masa, ryb, zeleniny či ovoce zachová přirozenou chuť, šťavnatost a celkovou kvalitu připravovaných potravin.
![Metoda sous vide](https://img.primadoma.cz/w_2/ac/d0/column/acd0161d4d3dc59e6c24f82b9d5077c5_depositphotos_313608904_l.jpg)
Polentová kaše s vývarem z kukuřičných listů, grilovanou sous-vide kukuřicí a popcorn s karamelem
Na začátku odkrojíme z kukuřičného klasu konec a klas na minutu vložíme do mikrovlnné trouby. Dobu pobytu v mikrovlnce nesmíme přehnat, jinak nám z kukuřičného klasu vznikne popcorn. Ten budeme dnes také vyrábět, ale jinak než obvykle. Pobytem v mikrovlnné troubě bude možní kukuřičný klas lehce oloupat a zbavit slupek i vousků.
![Po pobytu v mikrovlnce půjde kukuřice lépe oloupat](https://img.primadoma.cz/w_2/d3/77/column/d3779a8e838dde12c1c29d0332b1eae9_aa30c46eda0d907f36db5663db055c30.jpg)
Slupky vložíme do hrnce s vodou, osolíme a dáme vařit. Potom si připravíme speciální sáčky do vakuovačky. Oloupané klasy do nich vložíme, přidáme k nim máslo (může být i slané) a zavakuujeme. Tímto způsobem se bude kukuřice 30 minut macerovat ve vodní lázni, vyhřáté na 84 °C. Takto můžeme kukuřici opracovat i bez použití vakuovačky, ale je potřeba neustále teplotu vody hlídat.
![Klasy společně s máslem zavakuujeme](https://img.primadoma.cz/w_2/80/3f/column/803f9c797f62f63c8473f885b9be9c24_9dc4c33c2fb0a7d57721318d300beab2.jpg)
Nyní budeme smažit kukuřičné vlasy. Do rendlíku nalijeme trochu oleje, rozpálíme a vložíme kukuřičné vlasy, které jsme chvíli ponechali na vzduchu odpočinout, aby se lehce prosušily. Osmažené vlasy necháme poté okapat na papírovém ubrousku a využijeme je jako dekoraci pokrmu.
![Do rendlíku nalijeme trochu oleje](https://img.primadoma.cz/w_2/67/f1/column/67f137aa2221bf4fc1ebc06989145e0a_02c42b60be2b5bcd59f729896ad0d4fd.jpg)
Příprava slaného karamelu:
V rendlíku nejprve rozpustíme několik lžic krystalového cukru společně s cca dvěma lžícemi másla. Na prudkém plamenu se cukr rozpustí do bublající tekutiny a postupně bude hnědnout. Díky máslu neztuhne. Karamel osolíme a odstavíme.
![Karamel vytvoříme z cukru a másla](https://img.primadoma.cz/w_2/b4/27/column/b42710ad2b9aa8d44ee0bf06998f8b48_34c843e9ed3ed0a5cfe02b1eb9862375.jpg)
Příprava popcornu v hrnci:
Na dno hrnce dáme trochu oleje, ve kterém jsme smažili kukuřičné vlasy, a rozpálíme. Přidáme sušená kukuřičná zrna a zahříváme. Důležité je hrnec nechat po celou dobu přípravy popcornu zakrytý poklicí, jinak nám hotový popcorn bude létat po celé kuchyni. Jakmile začnou zrna pukat, vypneme sporák a necháme popcorn dodělat. Popcorn ochutíme připraveným karamelem a necháme vystydnout.
![Popcorn ochutíme slaným karamelem](https://img.primadoma.cz/w_2/fa/c2/column/fac27d926d47103f60a86271dda02680_9e338b5a37899010cae708616d3058db.jpg)
Uvařený vývar z kukuřičných listů slijeme a odstavíme.
![Vývar z listů slijeme](https://img.primadoma.cz/w_2/c3/b7/column/c3b7fbedb663464b81167c7d25154e6c_ab84a865e4e14a18d64dde2934d147c0.jpg)
Příprava polenty:
Polenta je kukuřičná kaše, vyrobená z vody nebo vývaru a kukuřičné krupice. Polentu je možné připravit v moderním nádobí a k míchání použít tradiční dřevěnou vařečku. Nemusíte po vzoru italských domácností shánět měděný kotlík „paiolo“ a ručně vyrobenou dřevěnou hůl na polentu. Ideální jsou hrnce s tlustým dnem nebo s nepřilnavým povrchem.
Při přípravě se doporučuje poměr surovin 4:1, ale my si uděláme poměr 5:1. Do kukuřičného vývaru za stálého vaření vmícháme kukuřičnou krupici a pomalým vařením a stálým mícháním z obou ingrediencí vytvoříme kaši. Zjemníme trochou másla.
![Do vývaru nasypeme kukuřičnou krupici](https://img.primadoma.cz/w_2/57/c4/column/57c4260febe3fe69df7f21f9f479b552_c7e012a4e7cd922ad33fbe5776bfd55f.jpg)
Ze sous vide lázně vyjmeme kukuřičné klasy. Z poloviny z nich nožem oddělíme zrna a druhou polovinu použijeme na grilování na pánvi, takže si vytvoříme široké špalíčky.
![Kukuřičné klasy použijeme na opečení na pánvi buď jako špalíčky, nebo pouze samotná zrna](https://img.primadoma.cz/w_2/f4/f5/column/f4f53571d28d8ee87245c37f2274116f_ec3acfbee52de636af051046aeb50c10.jpg)
Na pánvi zpěníme máslo, přidáme kukuřičné špalíčky i připravená zrna a lehce opečeme.
![Kukuřici grilujeme na másle](https://img.primadoma.cz/w_2/98/95/column/989524d73fe34cb0ada3e977fd9d45f7_813c94f297a8eb9f98c0561c06b77113.jpg)
Do polenty vmícháme nastrouhaný parmezán a spojíme s polentovou kaší.
![Do polenty vmícháme parmezán](https://img.primadoma.cz/w_2/74/01/column/7401d79bddbbce23e91927eb3ec26eda_347ab4e3a0d0cdbb2d0730c3893c3334.jpg)
Na talíř naklademe trochu polenty, vtvoříme důlek a do něho nasypeme hrst opečených kukuřičných zrn. Zasypeme popcornem s karamelem a trochou nasekané petrželky.
![Polentu ozdobíme osmaženými vlasy](https://img.primadoma.cz/w_2/9a/cd/column/9acd7920bc293e75e6a06682475061bd_e6842852de16d6855aa748674b17c90e.jpg)
Můžeme rovněž přidat opečené kukuřičné špalíčky a vše dozdobíme lžičkou másla, špetkou strouhaného parmezánu a osmaženými kukuřičnými vlasy.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; az-recepty.cz; Fiskars; MORA MORAVIA, s.r.o.
Publikováno: 21. 1. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová