Vaječný likér je klasika, co ale letos zkusit něco jiného? Domácí mandlový likér bude hitem letošních Vánoc. Jeho příprava je stejně snadná a výsledek chuťově dokonalý. Vyzkoušejte si připravit tuhle novinku spolu s Láďou, uvidíte, že u jedné dávky nezůstanete.
Na mandlový likér budete potřebovat:
- 0,5 l rumu
- 0,5 l mléka
- 2 plechovky karamelizovaného kondenzovaného mléka
- 1 vanilinový cukr
- 1 mandlový pudinkový prášek
- 1 lžičku mandlového aroma
Na mandlový likér si nejprve uvařte pudink, a to přesně podle návodu na obalu. Dejte tedy vařit zhruba 2/3 mléka, ve zbytku rozmíchejte 1 pudinkový prášek a vanilinový cukr. Vlijte do horkého mléka a povařte několik minut do zhoustnutí.
Uvařený pudink nechte vychladnout. Přikryjte ale jeho povrch potravinovou fólií nebo mikrotenovým sáčkem. Zabráníte tím vzniku škraloupu, který by v likéru dělal neplechu.
Do vychladlého pudinku zašlehejte obě dvě plechovky zkaramelizovaného kondenzovaného mléka. Šlehejte pomalu, použijte nízké otáčky, aby směs nebyla tam, kde ji mít nepotřebujete.
Opět pomalu a opatrně zašlehejte do pudinkové směsi i půl litru rumu - vlévejte ho tenkým proudem za stálého míchání. Vůni ještě podpořte lžičkou tekutého mandlového aroma, které zase promixujete s ostatními ingrediencemi.
Mandlový likér slijte přes trychtýř do hezkých lahví a dejte chladit. Hodí se jako originální jedlý dárek, na přípitek s přáteli a rodinou nebo netradičně do kávy či na zmrzlinový pohár.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 12. 12. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová