Patříte mezi příznivce svátku sv. Valentýna a chystáte pro svou drahou polovičku nějaké chutné překvapení? Co takhle vsadit na slané valentýnské pečení a naše recepty na ohnivé chilli preclíky a valentýnský kringel se šunkou, sýrem a cuketou. A proč bystě měli? Protože jak chilli, tak cuketa jsou mocná přírodní afrodiziaka.
Slané valentýnské pečení: ohnivé chilli preclíky
Co na chilli preclíky potřebujete
- 350 g polohrubé mouky
- 100 g hery máslová příchuť
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 250 g brambor vařených ve slupce
- špetku soli
- vejce na potření
- chilli koření na posypání i do těsta podle chuti
Jak při pečení chilli preclíků postupovat
1. krok: vypracujte vláčné těsto
Vařené brambory oloupejte a rozmačkejte nebo rozmixujte. Přidejte vejce, 100 g tuku, mléko a polohrubou mouku se špetkou soli. Chilli koření (ideální je mlýnek s chilli vločkami), můžete přidat i do těsta; záleží na chuti, jak moc máte rádi ostré. Vypracujte vláčné, nelepivé těsto.
2. krok: vytvarujte a upečte preclíky
Vyválejte z něj na pomoučené pracovní ploše válečky a z nich vytvarujte srdíčka, která pevně spojíte ve špičce. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozkvedlaným vejcem. Nakonec posypejte chilli. Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20 minut.
Slané valentýnské pečení: kringel s cuketou
Na těsto v míse smíchejte 300 g hladké mouky s polovinou sáčku kypřicího prášku do pečiva, 1 lžičkou soli a 1 lžičkou cukru. Přidejte 125 g tvarohu, 100 ml oleje a 100 ml vody. Ručně vypracujte dohladka. Střední cuketu (asi 200 g) škrabkou na brambory nakrájejte na tenké proužky. Těsto na pomoučené pracovní ploše vyválejte na plát 30 x 40 cm. Plát potřete čerstvým sýrem s bylinkami, na něj dejte plátkový sýr (asi 200 g goudy), oak cuketu a nakonec plátky kvalitní šunky (asi 200 g). Plát těsta zaviňte z obou delších stran směrem do středu tak, aby se zavinuté díly setkaly uprostřed. Závin ostrým nožem nakrájejte na plátky asi 3 cm široké a naskládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Pečivo podávejte nejlépe teplé.
Publikováno: 12. 2. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce