reklama

Máme pro vás 4 jednoduché tipy, jak péct a přitom šetřit

Možná vás taky baví dívat se na ruce toho, kdo to opravdu umí – ať už je to někdo z vašich blízkých, nebo třeba amatérský kuchař na blogu či ve velké soutěži. I když to může vypadat jednoduše, ve skutečnosti je třeba získat potřebné zkušenosti tím, že budete péct znovu a znovu. Svoje kuchařské umění nemusíte ani v dnešní době omezovat, abyste ušetřili. Stačí se držet čtyř jednoduchých pravidel, která zaručeně sníží náklady. Přitom si ale na výsledném pokrmu pochutnáte stejně. Chcete vědět víc?

Pokud budete používat troubu s rozumem, neproděláte (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)

1. Neotvírejte troubu zbytečně

Je v tom kus dobrodružství. Povede se mi to, nebo mám ještě rychle něco změnit? Častokrát proto nedokážeme odolat pokušení a chceme se podívat, jestli pečení probíhá podle našich představ. Jestli třeba koláč vyběhl, povrch krásně a rovnoměrně zlátne, a plech není potřeba otočit.

Rozhodně neotevírejte zbytečně dvířka trouby nebo sporáku – při každém otevření uniká přibližně 20 % tepla. Je to jedna z nejčastějších chyb, která zbytečně navyšuje spotřebu elektrické energie na následné vyrovnání teploty na požadovanou úroveň.

Kromě toho otevírání dvířek ani neprospívá kvalitě připravovaného pokrmu, zvláště nadýchaného sladkého i slaného pečiva s kypřidly. Tedy s kváskem, kypřicím práškem nebo našlehaným sněhem z bílků, které jsou na pokles teploty citlivé a těsto může nevratně „spadnout“.

Právě z tohoto důvodu je dobře, když má trouba velký průzor a dobré osvětlení, nejlépe dvoubodové. Průběh pečení pak můžete sledovat zvenku, aniž byste navyšovali náklady a zkazili výsledek svého snažení.

Rozhodně neotevírejte zbytečně dvířka trouby nebo sporáku
Rozhodně neotevírejte zbytečně dvířka trouby nebo sporáku (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

2. Využijte prostor naplno

V moderní troubě můžete péct na několika úrovních najednou, aniž by došlo ke smíchání chutí a vůní. Jako první vložíte pokrm s nejdelší dobou přípravy – třeba brambory, které chcete podávat jako pečené. Poté hlavní pokrmy, například rybu, a nakonec dezert. Využijete tak celý prostor velké trouby a při jednom pečicím cyklu připravíte klidně i tři chody najednou. Klíčové je použití pečicí funkce nebo programu s horkovzdušným ohřevem s ventilátorem. Vyzkoušeli jsme a funguje to!

V moderní troubě můžete péct na několika úrovních najednou, aniž by došlo ke smíchání chutí a vůní
V moderní troubě můžete péct na několika úrovních najednou, aniž by došlo ke smíchání chutí a vůní (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

3. Udržujte troubu čistou

Důležité je i pravidelné čištění trouby. Zanesení povrchu trouby a topných těles připáleninami brání rovnoměrnému ohřevu A proto nebude výsledek pečení takový, jaký byste si přáli: místy bude pokrm nedopečený. Na tento nedokonalý výsledek budete kromě toho spotřebovávat víc energie, a tedy svých vlastních peněz. Starý připálený tuk navíc začne uvolňovat uhlíkové plyny, které mohou ovlivnit chuť a vůni jídla, naplnit vaši kuchyni kouřem a nepříjemnými pachy a může se i vznítit.

4. Zkraťte chytře dobu pečení

Řadu pokrmů je potřeba vkládat do předem vyhřáté trouby. Třeba taková pizza se nemůže povést, když ji vložíte do chladné trouby. Je dobré vědět, že se z pohledu úspor vyplatí využívat funkci pro rychlé předehřátí. Například nové trouby patří v předehřívání k nejrychlejším na trhu – k dosažení 200 ˚C stačí jen 5 minut. Trouba bude tedy v provozu kratší dobu.

Řadu pokrmů je potřeba vkládat do předem vyhřáté trouby
Řadu pokrmů je potřeba vkládat do předem vyhřáté trouby (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Ušetřit jde i tak, že se naučíte využívat zbytkové teplo v troubách. Vypněte ji o několik minut dříve, než je požadovaný čas a pokrm nechte v troubě při zavřených dvířkách dojít.

Tip redakce: 

Nové vestavné trouby MORA mají vnitřní využitelný prostor 77 l, avšak i při této extra velké kapacitě nedochází ke zvýšení spotřeby energie na pečicí cyklus. Vnitřek trouby je totiž vybaven 100% kvalitním smaltovaným povrchem, trojitý nátěr podporuje tepelnou reflexi a poskytuje dodatečnou izolaci. Toto řešení spolu s kvalitní izolací trouby a několika sklům ve dvířkách řadí nové trouby do velmi úsporné třídy A+.

Je inovovaný i patentovaný klenutý vnitřek po vzoru tradičních pecí pro rovnoměrné pečení. Nová je také konstrukce velmi výkonných topných těles a nové je i umístění ventilačních otvorů. To všechno ovlivňuje nejen, že trouba peče dobře, ale také, že peče úsporně. Podobně vylepšené a úsporné jsou i trouby v nových sporácích ikonické české značky MORA.

Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: před týdnem, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce