reklama

Jalovec si vaše klouby zamilují

Léčivou sílu jalovce znali lidé už ve středověku a jeho kuličky, zvané jalovčinky, žvýkali jako prevenci například během morových epidemií. Dávno už zdomácněl i u nás, jak dosvědčují jeho lidové názvy jako boleráz nebo borovec.

Jalovec nepatří jen do kuchyně, ale také do domácí lékárny nebo do koupele (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Uplatnění našel jalovec postupně nejen v našich zahradách jako součást živých plotů, ale jeho bobule, zvané jalovčinky, jsou oblíbeným kořením v české kuchyni, třeba na dochucení omáček a marinád nebo pod pečená masa, zvláště pod divočinu. Stále ho můžete využít také v domácí lékárně, protože má spoustu léčivých schopností.

Jalovcové plody mají silné dezinfekční a detoxikační účinky, ale ponejvíce se používají při onemocnění močových cest a přidávají se rovněž do směsí na choroby cest dýchacích. Protože zlepšuje metabolismus, je jalovec vhodný také jako podpůrná léčba při bolestech kloubů, kdy je prospěšná zvláště jalovcová koupel. Doporučuje se také při otocích nohou, zvláště kotníků, které mají příčinu ve špatné funkci kardiovaskulárního systému.

K výrobě jalovcového vína potřebujete jen trochu jalovčinek, dobé víno a cukr
K výrobě jalovcového vína potřebujete jen trochu jalovčinek, dobé víno a cukr (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Nicméně síla jalovce je taková, že se nedoporučuje jeho příliš dlouhé užívání bez konzultace s odborníkem, protože jinak může způsobit ledvinové obtíže a u citlivých jedinců dráždit trávicí systém. Nedoporučuje se také jeho užívání během těhotenství

Jalovcové víno se užívá po kapkách

Nejen lidé trpící pohybovými a kloubními problémy si mohou občas dopřát povzbuzující jalovcovou koupel. Pokud si chcete její základ připravit sami, povařte asi 15 minut několik hrstí jalovčinek a mladých výhonků jalovcového keře ve 2 l vody. Pak vše přeceďte a vlijte do vany s teplou vodou. Jalovcová koupel by měla trvat 15 až 20 minut.

Z jalovčinek připravíte vynikající léčivé dezertní víno, které se popíjí denně v malém množství jako podpora pročištění organismu. K jeho výrobě postačí 30 g bobulí rozdrcených v hmoždíři, které přelijte 1 l bílého vína a převaříte, avšak pouze k bodu varu. Víno s jalovcem nechte 4 dny macerovat. Poté ho přeceďte a dochuťte ještě asi 30 g cukru, který by se měl ve víně dokonale rozpustit.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; jimejinak.cz; bylinkyprovsechny.cz

Publikováno: 9. 11. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová