Přebývá vám doma cibule a nevíte, jak ji využít? Upečte si s Láďou cibulový koláč podle vyzkoušeného receptu. Suroviny na něj najdete v ledničce a hotový ho budete mít během chvíle. Skvělý je jen tak, pro návštěvu, jako teplá večeře i studená svačina. Rozhodně ho vyzkoušejte.

Na cibulový koláč budete potřebovat:
- cibuli
- anglickou slaninu
- plísňový sýr
- zakysanou smetanu
- listové těsto
- provensálské bylinky
- máslo

Cibuli oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Můžou to být kolečka nebo měsíčky. Pokrájejte také slaninu, nejlépe na kostičky. Do pánve dejte oříšek másla, nechte rozpálit a přidejte cibuli i slaninu. Opékejte asi 10 minut, aby cibule hezky změkla.
Nachystejte si pekáč nebo plech. Vyložte ho pečicím papírem. Listové těsto vyválejte a přeneste na pečicí papír. Práci si můžete ulehčit tím, že si koupíte těsto už vyválené a položené na papíru na pečení. Pak ho stačí jen rozbalit a vystlat jím nádobu na pečení. Okraje mohou být klidně ohnuté nahoru podle pekáče, náplň tak zůstane uvnitř.
Listové těsto propíchejte vidličkou na několika místech. Nebude se tak při pečení nafukovat a dělat neplechu. Pak na něj vyklopte kelímek zakysané smetany a rozetřete. Na kousky nakrájejte také plísňový sýr. Hotovou cibuli se slaninou rozprostřete na těsto a posypejte jej kostičkami sýra.

Nakonec posypejte provensálským kořením. Pekáč vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut, aby bylo těsto hezky zlatavé. Po upečení a vyjmutí z trouby můžete koláč posypat ještě nasekanou jarní cibulkou. Chutnat vám bude teplý i studený.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 14. 10. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová