reklama

Upečte si podzimní lahůdku - skvělý cibulový koláč

Přebývá vám doma cibule a nevíte, jak ji využít? Upečte si s Láďou cibulový koláč podle vyzkoušeného receptu. Suroviny na něj najdete v ledničce a hotový ho budete mít během chvíle. Skvělý je jen tak, pro návštěvu, jako teplá večeře i studená svačina. Rozhodně ho vyzkoušejte.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Cibulový koláč podle našeho receptu je skvělý teplý i studený (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Na cibulový koláč budete potřebovat:

  • cibuli
  • anglickou slaninu
  • plísňový sýr
  • zakysanou smetanu
  • listové těsto
  • provensálské bylinky
  • máslo
Suroviny na cibulový koláč
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Suroviny na cibulový koláč

Cibuli oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Můžou to být kolečka nebo měsíčky. Pokrájejte také slaninu, nejlépe na kostičky. Do pánve dejte oříšek másla, nechte rozpálit a přidejte cibuli i slaninu. Opékejte asi 10 minut, aby cibule hezky změkla.

Nachystejte si pekáč nebo plech. Vyložte ho pečicím papírem. Listové těsto vyválejte a přeneste na pečicí papír. Práci si můžete ulehčit tím, že si koupíte těsto už vyválené a položené na papíru na pečení. Pak ho stačí jen rozbalit a vystlat jím nádobu na pečení. Okraje mohou být klidně ohnuté nahoru podle pekáče, náplň tak zůstane uvnitř.

Listové těsto propíchejte vidličkou na několika místech. Nebude se tak při pečení nafukovat a dělat neplechu. Pak na něj vyklopte kelímek zakysané smetany a rozetřete. Na kousky nakrájejte také plísňový sýr. Hotovou cibuli se slaninou rozprostřete na těsto a posypejte jej kostičkami sýra.

Na těsto poklaďte cibuli a ostatní suroviny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Na těsto poklaďte cibuli a ostatní suroviny

Nakonec posypejte provensálským kořením. Pekáč vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut, aby bylo těsto hezky zlatavé. Po upečení a vyjmutí z trouby můžete koláč posypat ještě nasekanou jarní cibulkou. Chutnat vám bude teplý i studený.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 14. 10. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová