reklama

Vyzkoušejte vynikající hanácký koláč podle receptu Ládi Hrušky

Hanácké koláče s náplní patří k chloubám moravské kuchyně. Ty pravé jsou skutečně pracné, ale my vám nabízíme variantu, kterou budete mít za chvilku hotovou a pochutnáte si na ní jako na těch pravých z Hané.

Připravte si vynikající hanácký koláč s náplní (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Na hanácký koláč s náplní budete potřebovat:

Těsto:

  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • kypřicí prášek

Náplň:

  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 2 vejce
  • vanilkový pudink – pouze prášek
  • 1 hrnek cukru
  • vanilkový cukr
  • povidla
Nachystejte si všechny suroviny, které budete potřebovat
Nachystejte si všechny suroviny, které budete potřebovat (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

K přípravě koláče si nachystejte dvě mísy. V té větší smíchejte všechny ingredience na těsto. V té druhé pak vše, co patří do náplně, s výjimkou povidel. V tomto případě použijte k míchání metličku nebo ruční šlehač či robot.

Chutnat bude každému

Do plechu vystlaného pečicím papírem vlijte polovinu těsta a na ni celou rozšlehanou náplň. Nelekejte se, pokud bude náplň řídká, díky pudinkovému prášku během pečení pěkně ztuhne. Na náplň pomocí malé lžičky rozprostřete povidla. Zbytek těsta pak nalijte nahoru křížem krážem přes náplň.

Těsto poklaďte povidly
Těsto poklaďte povidly (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

V troubě pečte pomalu, tedy asi na 160 °C, přibližně 35 až 40 minut. Až bude koláč krásně dozlatova vypečený, vyndejte ho z trouby, nakrájejte na řezy a podávejte. Hodí se nejen jako víkendový dezert, ale ostudu vám neudělá ani na velké rodinné oslavě.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: před týdnem, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová