reklama

Přejedla se vám už rybízová marmeláda? Připravte si banánovou

Banánová marmeláda není vtip, ale velmi chutná varianta klasických marmelád z rybízu, višní nebo meruněk. Smutná skutečnost posledních let ukazuje, že banány lze u nás na trhu koupit levněji než právě třeba meruňky, o rybízu nebo višních ani nemluvě. Kdo nemá svou vlastní úrodu, má smůlu... anebo štěstí, protože si může připravit právě banánovou marmeládu.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vyzkoušejte banánovou marmeládu nebo likér (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co víme a nevíme o banánech

Banány patří k nejoblíbenějšímu exotickému ovoci na světě. Vyznačují se v klasické variantě žlutou slupkou, pod kterou se skrývá sladká bílá dužina, která dodá tělu energii a báječně chutná. Vyšlechtěné druhy banánů jsou také červené nebo černé.

Banán a jeho účinky

  • Obsahuje mangan, což je prvek důležitý pro zdravou funkci nervového systému.
  • Banány patří mezi přírodní zdroje glukózy, která vašemu tělu dodá rychlou energii pro svaly.
  • Obsahuje důležité vitaminy z řady B, konkrétně B1, B2 a B6.
  • Banány obsahují vysoký obsah železa, což ocení každý, kdo bojuje s chudokrevností.
  • Dužina je plná vlákniny, která napomáhá trávicímu systému.
  • I přesto, že banán není kyselý, obsahuje vitamin C.
  • Je zdrojem draslíku, který pomáhá v prevenci vysokého tlaku, srdečních a mozkových příhod.
  • Funguje jako vynikající náhrada za sladké pochutiny.
  • Banány jsou také zdrojem pektinu, který pročišťuje krev.
  • Při detoxikační kúře byste neměli zapomenout na konzumaci banánů, ty totiž odvádí z těla toxické látky a odvodňují.
Banány dnes koupíme levněji než tuzemské ovoce
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Banány dnes koupíme levněji než tuzemské ovoce

Recept na banánovou marmeládu

Příprava není složitá a přibližně za půl hodiny můžeme mít hotovo.

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg oloupaných banánů
  • kyselinu citronovou
  • rum
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • želírovací směs
  • 500 g želírovacího cukru
  • 250 g cukru krystal
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 l vody

Banány zbavíme slupky (tu není potřeba vyhazovat, neboť pro ni máme spoustu dalšího využití).

Banány nejprve oloupeme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Banány nejprve oloupeme

Oloupané banány nakrájíme na kousky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme želírovací cukr a želírovací směs. Vše 5 minut povaříme.

Nalámané banány zalijeme vodou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nalámané banány zalijeme vodou

Po pěti minutách dosypeme do směsi krystalový cukr, mletý hřebíček a vše zalijeme citronovou šťávou.

Přidáme želírovací cukr a směs povaříme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Přidáme želírovací cukr a směs povaříme

Směs promícháme, aby se ingredience spojily, a rozmixujeme dohladka. Stále vaříme na mírném plamenu. Mixujeme buď do husté kaše (marmeláda), nebo můžeme nechat kousky banánů vcelku (džem).

Směs rozmixujeme dohladka, ale můžeme nechat i menší kousky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Směs rozmixujeme dohladka, ale můžeme nechat i menší kousky

Poté ochutnáme a dle chuti přidáme kyselinu citronovou. Hotovou směs plníme do vymytých a vyvařených sklenic, navrch přilijeme 1-2 lžíce rumu, zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 85 °C cca 15 minut. Rum slouží jako konzervant a zároveň dodá sladké marmeládě neopakovatelnou chuť i aroma.

Hotovou marmeládu plníme do skleniček
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Hotovou marmeládu plníme do skleniček

Marmeládu používáme na pečivo s máslem, můžeme ji vyzkoušet i na koláče nebo vánoční cukroví. A pokud vám nějaké banány zbyly, zkuste ještě domácí banánový likér.

Banánový likér

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg zralých až přezrálých banánů
  • 1 l vodky
  • kůru z 1 citronu
  • 1 kg cukru
  • 1,5 l vody

Banány oloupeme, rozmixujeme, zalijeme vodkou a přidáme citronovou kůru. Nádobu zakryjeme a necháme stát asi 7 dní v teplé místnosti. Potom svaříme cukr s vodou, vychladlý roztok nalijeme na směs banánů s vodkou, zamícháme a necháme stát ještě další 2-3 týdny.

Domácí banánový likér je hustý, chutný a zdravý
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Domácí banánový likér je hustý, chutný a zdravý

Likér přelijeme do lahví a zazátkujeme.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; A. Vlčková, J. Baier: Zavařování

Publikováno: 9. 9. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová