Banánová marmeláda není vtip, ale velmi chutná varianta klasických marmelád z rybízu, višní nebo meruněk. Smutná skutečnost posledních let ukazuje, že banány lze u nás na trhu koupit levněji než právě třeba meruňky, o rybízu nebo višních ani nemluvě. Kdo nemá svou vlastní úrodu, má smůlu... anebo štěstí, protože si může připravit právě banánovou marmeládu.
Co víme a nevíme o banánech
Banány patří k nejoblíbenějšímu exotickému ovoci na světě. Vyznačují se v klasické variantě žlutou slupkou, pod kterou se skrývá sladká bílá dužina, která dodá tělu energii a báječně chutná. Vyšlechtěné druhy banánů jsou také červené nebo černé.
Banán a jeho účinky
- Obsahuje mangan, což je prvek důležitý pro zdravou funkci nervového systému.
- Banány patří mezi přírodní zdroje glukózy, která vašemu tělu dodá rychlou energii pro svaly.
- Obsahuje důležité vitaminy z řady B, konkrétně B1, B2 a B6.
- Banány obsahují vysoký obsah železa, což ocení každý, kdo bojuje s chudokrevností.
- Dužina je plná vlákniny, která napomáhá trávicímu systému.
- I přesto, že banán není kyselý, obsahuje vitamin C.
- Je zdrojem draslíku, který pomáhá v prevenci vysokého tlaku, srdečních a mozkových příhod.
- Funguje jako vynikající náhrada za sladké pochutiny.
- Banány jsou také zdrojem pektinu, který pročišťuje krev.
- Při detoxikační kúře byste neměli zapomenout na konzumaci banánů, ty totiž odvádí z těla toxické látky a odvodňují.
Recept na banánovou marmeládu
Příprava není složitá a přibližně za půl hodiny můžeme mít hotovo.
Co budeme potřebovat:
- 1 kg oloupaných banánů
- kyselinu citronovou
- rum
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- želírovací směs
- 500 g želírovacího cukru
- 250 g cukru krystal
- šťáva z 1 citronu
- 1 l vody
Banány zbavíme slupky (tu není potřeba vyhazovat, neboť pro ni máme spoustu dalšího využití).
Oloupané banány nakrájíme na kousky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme želírovací cukr a želírovací směs. Vše 5 minut povaříme.
Po pěti minutách dosypeme do směsi krystalový cukr, mletý hřebíček a vše zalijeme citronovou šťávou.
Směs promícháme, aby se ingredience spojily, a rozmixujeme dohladka. Stále vaříme na mírném plamenu. Mixujeme buď do husté kaše (marmeláda), nebo můžeme nechat kousky banánů vcelku (džem).
Poté ochutnáme a dle chuti přidáme kyselinu citronovou. Hotovou směs plníme do vymytých a vyvařených sklenic, navrch přilijeme 1-2 lžíce rumu, zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 85 °C cca 15 minut. Rum slouží jako konzervant a zároveň dodá sladké marmeládě neopakovatelnou chuť i aroma.
Marmeládu používáme na pečivo s máslem, můžeme ji vyzkoušet i na koláče nebo vánoční cukroví. A pokud vám nějaké banány zbyly, zkuste ještě domácí banánový likér.
Banánový likér
Co budeme potřebovat:
- 1 kg zralých až přezrálých banánů
- 1 l vodky
- kůru z 1 citronu
- 1 kg cukru
- 1,5 l vody
Banány oloupeme, rozmixujeme, zalijeme vodkou a přidáme citronovou kůru. Nádobu zakryjeme a necháme stát asi 7 dní v teplé místnosti. Potom svaříme cukr s vodou, vychladlý roztok nalijeme na směs banánů s vodkou, zamícháme a necháme stát ještě další 2-3 týdny.
Likér přelijeme do lahví a zazátkujeme.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; A. Vlčková, J. Baier: Zavařování
Publikováno: 9. 9. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová