reklama

Nevíte, co ještě udělat z dýní? Máme pro vás nové recepty!!!

Dýňovou marmeládu zná asi každý. Pokud dostanete nebo koupíte dýni, přemýšlíte obvykle, co všechno z ní lze ještě vyrobit. Zkuste trochu netradiční, ale výbornou pochoutku. Uvidíte, že po řadě marmelád a kompotů ji oceníte.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vyzkoušejte tipy na dýně na sladko (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Něco málo o dýních

Dýně zná každé malé dítě. Jejich obří plody, které na nás často jukají pod změtí šlahounů a listů, jsou k nepřehlédnutí. Velikost, tvar i barva se však liší druh od druhu.

Dýně jsou velmi zdravou potravinou
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Dýně jsou velmi zdravou potravinou

Víte, že:

  • Nejčastěji se u nás pěstuje dýně obecná, která může mít až několik desítek kilo. 
  • Hokkaido je nejoblíbenější druh dýně s nasládlou chutí a sytě oranžovou barvou, která se konzumuje i se slupkou.
  • Muškátová dýně může vyrůst až do hmotnosti 20 kg. Má tmavozelenou barvu a sytě oranžovou dužinu. Slupka se loupe.
  • Máslová dýně má šedou až nažloutlou slupku, oranžovou dužinu a tvar hrušky. Chutí připomíná lískové oříšky.
  • Špagetová dýně má oproti ostatním druhům dýní protáhlý, oválný tvar. Slupka je žlutá a loupat se nemusí.
  • Okrasné dýně se ke konzumaci nepoužívají.

Dýně je zdravou podzimní ingrediencí. Je velmi výživná, navíc i nízkokalorická. Využití najde ve slané i sladké kuchyni. Je zdravá kvůli vysokému obsahu mikroživin, vlákniny a vitaminů a má nízký obsah sacharidů. 

Kolik znáte druhů dýní?
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kolik znáte druhů dýní?

Dýně s pomeranči

Co budeme potřebovat:

  • 1 dýni
  • 3 velké pomeranče
  • 500 ml vinného octa
  • 600 g cukru

Dýni omyjeme, oloupeme a vykrájíme jádřinec i vlákna uvnitř. Semínka můžeme uchovat pro další sadbu nebo je použít na upražení.

Dýni zpracujeme běžným způsobem
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Dýni zpracujeme běžným způsobem

Oloupanou dýni nakrájíme na kostky. Svaříme ocet s cukrem a kůrou z jednoho pomeranče. Kůra musí být chemicky neošetřená nebo jí musíme před použitím důkladně omýt. Do rozvaru vložíme kousky dýně a necháme zesklovatět. Přecedíme a kousky dýně narovnáme do zavařovacích sklenic. Do roztoku vložíme oloupané a pomeranče, rovněž nakrájené na kousky a 10 minut povaříme. Horký roztok i s kousky pomeranče nalijeme na dýně. Uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 85 °C asi 15 minut.

Výborná nakládaná dýně s pomeranči předčí klasické kompoty
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Výborná nakládaná dýně s pomeranči předčí klasické kompoty

Falešný citronát z dýně

Co budeme potřebovat:

  • 1 dýni
  • 2 l vody
  • 3 citrony
  • 1,5 kg cukru
  • 1 lžíci kyseliny citronové
  • cukr na obalení

V 1 l vody povaříme omyté citrony, zbavené jader a nakrájené na plátky. Použijeme citrony, které nemají kůru chemicky ošetřenou nebo je před vařením velmi důkladně omyjeme drátěnkou.

Citrony svaříme s vodou a cukrem
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Citrony svaříme s vodou a cukrem

Dýni narovnáme do porcelánové nebo skleněné mísy, zalijeme vychladlým citronovým roztokem a postavíme na 3 dny do chladu. Potom svaříme 1 l vody s 1 kg cukru a kyselinou citronovou. Do rozvaru vložíme dýni a vaříme, dokud nezesklovatí.

Odstavíme z kamen a necháme 24 hodin odstát. Potom dýni přecedíme, do roztoku přidáme zbylých 0,5 kg cukru, povaříme a opět vložíme dýni. Postup takto opakujeme 4×. Pak necháme dýni okapat, nakrájíme na plátky a stočíme do ruliček. Vložíme do trouby osušit.

Falešný citronát vydrží dlouho a je lahodný
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Falešný citronát vydrží dlouho a je lahodný

Falešný citronát obalujeme v cukru a ukládáme do celofánu.

Zdroj informací: A. Vlčková, J. Baier: Zavařujeme; blendea.cz

Publikováno: 13. 9. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová