Zlaté mléko je nápoj z indického koření kurkuma, které najdete mimo jiné například v kari. Nápoj je plný vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek, které vašemu tělu prospějí. Jeho příprava je více než jednoduchá a budete si ho rádi dopřávat jako zdravější alternativu kakaa. Nebojte se zlaté mléko vyzkoušet.
Suroviny na zlaté mléko:
- 250 ml mléka
- ½ lžičky sušené kurkumy
- ½ lžičky skořice
- špetka kajenského pepře
- lžička másla
- med
Všechny suroviny na zlaté mléko dejte do hrnce, zamíchejte a začněte zahřívat. Díky máslu se lépe budou vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích. Med zas udělá nápoj chutný i pro děti. Povařte po krátkou dobu – tzn. dvě, maximálně tři minuty. Při delším varu by se vytrácely cenné léčivé látky a také zdravá pálivost. Pak už stačí jen nalít do šálku, popíjet a užívat si zázračných účinků zlatého mléka.
Co vše umí zlaté mléko a kurkuma?
Kurkuma, kterou obsahuje zlaté mléko, je koření pocházející z Indie a říká se jí také koření nebo zázrak života či indický šafrán. Její blahodárné účinky na lidský organismus jsou známé už přes 2 000 let. Nejčastěji se s ní setkáte v kari koření (krom kurkumy v něm najdete koriandr, kardamom, římský kmín, pískavici, pepř a chilli i další přísady). V kurkumě je obsažený kurkumin, což je antioxidant se silnými protizánětlivými účinky. Krom něj v ní najdete i vitaminy skupiny B, E a K a minerály, jako je vápník, železo, draslík, hořčík, měď atd.
- Kurkuma působí protizánětlivě, antibakteriálně i antivirově.
- Má pozitivní vliv na dýchací a také nervovou soustavu.
- Užívejte ji pro udržení zdravých kloubů a svalů.
- Přispívá k udržení normálního stavu trávicí soustavy – vylučování žluči i správné funkci jater.
- Množství obsažení vlákniny také působí příznivě na trávení a zrychluje metabolismus.
Kurkumu si vypěstujete i doma
Kurkumu si snadno vypěstujete i doma. Stačí dát oddenek během dubna či května do květináče nebo do záhonu a pravidelně jej zalévat. Místo pro její pěstování by mělo být slunečné, půda dobře zásobená živinami a mírně kyselá. Také byste ji měli udržovat vlhkou, ale ne přemokřenou.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 22. 8. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová