reklama

Rychlé hubnutí s jalovcem: Proč právě tohle koření pomáhá?

Jalovec obecný zrychluje i zlepšuje látkovou výměnu, jeho vliv se využívá na hospodaření se žlučí a regeneraci jater, což má očistný účinek na organizmus – a tak významně podporuje hubnutí. Když sníte občas víc jídla a rozžvýkáte jednu jalovcovou kuličku (slupku můžete vyplivnout), během chvíle se zrychlí trávení.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jalovec vám pomůže s hubnutím (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jalovec obecný (Juniperus communis) patří mezi cypřišovité keře, ale někdy vyroste až do výšky stromu. Jeho účinná síla je v aromatických plodech, které se nazývají jalovčinky, mají černomodrou barvu, připomínají borůvky a jsou dobře chráněny špičatými bodlinkami.

Plody dozrávají až po dvou letech, takže třetím rokem jsou na stromě vedle zralých i nezralé bobulky, čím tmavší barva, tím připravenější jalovčinka ke sběru. Když je špatný rok, nemusí jalovec plodit vůbec a to i několik let za sebou. Plody se sbírají v září nebo říjnu. Po usušení musí být bobulky lesklé a nezvrásněné.

Jalovec obecný (Juniperus communis) s plody
i (Zdroj: Pixabay)
Jalovec obecný (Juniperus communis) s plody

Na co si dát při hubnutí s jalovcem pozor

S vnitřním užitím jalovce se musí opravdu opatrně, bobule jsou mírně jedovaté, jejich předávkováním může dojit k otravě, která se projevuje především bolestí ledvin, častým močením a zbarvením moče do nachova. Rozhodně by jalovec neměly využívat těhotné ženy, protože muže vyvolat předčasný porod.

Hubnutí s jalovcem: jak jalovčinky užívat

Sušené plody jalovce jsou běžně k dostání jako koření, které se přidává zejména k masu. Jalovčinky se hodí na zvěřinu, hovězí nebo se přidávají při uzení masa. Když se vezmou v úvahu výborné dezinfekční možnosti rostliny, není od věci sušené kuličky do masových jídel přidávat častěji, než bývá zvykem. Jalovec také dodává specifickou chuť alkoholickým nápojům - ginu a borovičce, ve kterých jsou jeho silice obsažené, oba nápoje podporují metabolismus a mají dezinfekční účinky pro trávicí ústrojí.  

Jalovec je oblíbené koření do masových pokrmů
i (Zdroj: istock.com)
Jalovec je oblíbené koření do masových pokrmů

Jalovcová tinktura

Zdravější variantou detoxikace zažívacího ústrojí je tinktura z plodů jalovce. Dá se koupit, nebo si ji můžete připravit doma. Vezměte jeden díl rozdrcených jalovčinek, zalijte je devíti díly čistého čirého alkoholu (nad 45%) a nechte devět týdnů vyluhovat, potom přefiltrujte. Užívá se po kapkách, zpravidla jedna kapka na 1 kg váhy maximálně po dobu tří týdnů. V kupovaných tinkturách jsou dost často zapracovány i pupeny jalovce, ve kterých jsou účinné látky koncentrované, proto se pupenové tinktury nasazují při chronickém zánětu a cirhóze jater.

Jalovcový čaj

Čtvrt litrem vroucí vody zalijte 2-3 rozdrcené jalovčinky, nechte asi 5 minut vyluhovat, sceďte a vypijte. Stačí jeden šálek čaje za den.

Jalovcový odvar do koupele

Přibližně 20 g jalovcových kuliček rozdrťte v hmoždíři, zalijte  studenou vodou, nechte  nejméně 2 hodiny macerovat, ale  ještě lépe přes noc. Potom krátce, max. 10 minut, povařte, přeceďte a vlijte do připravené koupele, ve které zůstaňte přibližně čtvrt hodiny. Koupel rozproudí lymfatický systém a detoxikuje organizmus. Lázeň se také využívá na dezinfekci močových cest.

Jalovcové víno

Asi deset kuliček jalovce rozdrťte, zalijte kvalitním červeným vínem, nechte asi tři týdny, potom sceďte přes husté sítko nebo kávový filtr. Víno - přibližně půl deci  - užívejte pro zrychlení trávení půl hodiny před jídlem. Také můžete jalovcové víno využívat na podlévání masa, přidávat do omáček a salátů. Případně si obdobným způsobem můžete připravit jalovcový ocet.

Na přípravu čaje, tinktury či vína jalovčinky rozdrťte
i (Zdroj: istock.com)
Na přípravu čaje, tinktury či vína jalovčinky rozdrťte

Jalovcová povidla

Najemno rozdrcené plody jalovce zalijte vodou a 20 minut je nechte za stálého míchání probublávat. Získaná hmota se přecedí, přidá se cukr nebo med, a vaří se ve vodní lázni, až získá konzistenci povidel. Je to prastarý recept pro detoxikaci organizmu.

Intenzivní jalovcová kúra

Jalovčinky žvýkejte, maximálně šest kuliček denně! Lepší je tělo připravovat postupně, začínat jednou a postupně zvyšovat a poznávat, jak na ně reagujete. Jalovcová kúra, ať čaj nebo přímé žvýkání jalovce se provádí pouze jedenkrát ročně po dobu tří týdnů - tak to doporučuje známý bylinkář Jiří Janča ve svém Herbáři.

Proč právě tohle koření pomáhá?
i (Zdroj: istock.com)
Proč právě tohle koření pomáhá?

Jak jalovec obecný pomáhá kromě hubnutí

Jalovec má regenerační účinky pro játra, dokonce pomáhá při chronických zánět jater a cirhóze. Látky obsažené v jalovci příznivě ovlivňují krevní cukr a mízní systém. Působí proti zadržování vody v těle, a tím zmírňuje otoky.  Má silné dezinfekční účinky, koupele z něj jsou vhodné na dezinfekci močových cest. V minulosti byly jalovci přisuzovány magické účinky a považoval se za všelék.

Byl opředen řadou mýtů, třeba se věřilo, že zničit jalovcový keř přináší neštěstí, naopak větvička jalovce nošená na těle, že ochraňuje proti všem nemocem. Ve středověku se jalovcové silice, vznikající při pálení, využívaly jako obrana proti moru a choleře. Kouřem z jalovce se dezinfikovaly pokoje s nemocnými za druhé světové války. Obezřetní musí být lidé s onemocněním ledvin, i když je silně močopudný, tak látky v něm obsažené nedělají ledvinám dobře. Dříve se právě chybně doporučoval na léčbu močového měchýře a ledvin.

Zdroj informací: bylinkyprovsechny.cz

Publikováno: 6. 1. 2018, Autor: Zdena Nováčková, Profil autora: Zdena Nováčková