Hledáte jednoduchý koláč, k jehož přípravě nebudete potřebovat váhu a dokonce ani hrneček? Pak tu pro vás Láďa má recept na lžícový koláč, který je za chvíli hotový. Využijete k jeho přípravě také sezónní ovoce a k dokonalosti ho dovedete mandlemi. Neváhejte ho zkusit.
Na lžícový koláč si nachystejte:
Na těsto:
- 10 lžic moučkového cukru
- 10 lžic oleje
- 20 lžic mléka
- 20 lžic polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 kypřicí prášek
Na ozdobu:
- jahody
- mandle
- moučkový cukr
Recept na lžícový koláč je velmi jednoduchý. Stačí odměřit všechny suroviny na těsto do mísy a promíchat. Pak si vymažte pekáček olejem a vysypte trochou polohrubé mouky. Nalijte do něj těsto. Na vrch dejte sezónní ovoce ze zahrádky.
Pokud máte jahody jako Láďa, omyjte je, odstraňte stopky a rozpulte je. Poklaďte jahodami těsto v pekáčku. Jakékoli jiné ovoce samozřejmě také očistěte podle potřeby. Vložte do trouby rozpálené na 170 °C a pečte zhruba 30 minut. Ke konci pečení vyzkoušejte špejlí, zda je těsto dostatečně propečené – když špejli zapíchnete, musíte ji vytáhnout suchou. Podle toho dobu pečení upravte.
Povrch by měl být upečený pěkně dozlatova. Upečený koláč ještě posypejte sekanými mandlemi a pocukrujte moučkovým cukrem, nejlépe přes sítko. K nedělní kávě je tento dezert jako dělaný a využijete k němu jakékoli ovoce, které máte po ruce, navíc pohodlně bez vážení.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 19. 8. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová