reklama

Oblíbené grilování k létu neodmyslitelně patří

Než začnete s oblíbenou letní aktivitou, jakou je určitě grilování, je vhodné si připomenout pár rad. Aby byl výsledný pokrm chutný, je nutné nepodcenit jeho přípravu, která se odvíjí od druhu konkrétní suroviny. Jinak budete připravovat maso a jinak zeleninu.

Užijte si letní grilování s rodinou či dobrými přáteli (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Nesmíte zapomenout ani řadu potřebného vybavení, které vám usnadní samotnou přípravu, ale i samotné grilování a výsledný gurmánský zážitek potěší nejen vás, ale i rodinu nebo přátele.

Grilování masa

Maso grilujte čerstvé a mírně uzrálé, které před samotnou tepelnou úpravou můžete naložit do různých marinád. Pro tento proces je vhodné chladné místo. Maso by mělo být naloženo minimálně několik hodin. Pro grilování je nejlepší maso prorostlejší, jako je vepřová krkovička nebo žebra. Pokud máte rádi maso libové, je nutné počítat při samotném grilování s častějším poléváním připravenou šťávou, maso potom nebude vysušené.

Velmi chutné je hovězí maso, ryby nebo drůbeží maso. Před samotnou přípravou maso neomývejte vodou, plně postačí otřít povrch vlhkou utěrkou. Rovněž maso nesolte, ale jen okořeňte, potřete olejem a nechte odpočinout. Sůl použijte těsně před servírováním. Nezapomeňte, že kořenící směsi, jako je například grilovací koření, obsahují poměrně vysoké procento soli. Pro chutnější výsledek můžete maso nemacerovat ve víně, koňaku nebo v podobné aromatické látce.

Grilovat můžeme různé druhy masa, před přípravou ovšem nezapomeňte na naostření nože
Grilovat můžeme různé druhy masa, před přípravou ovšem nezapomeňte na naostření nože (Zdroj: fiskars.cz)
Pokud neumíte pracovat s ocílkou, pořiďte si šikovný brousek na nože
Pokud neumíte pracovat s ocílkou, pořiďte si šikovný brousek na nože (Zdroj: fiskars.cz)

Před samotným grilováním maso zbavte přebytečné marinády, jinak se bude zbytečně připalovat. Rošt je vhodné potřít ještě před grilováním olejem nebo kouskem špeku. Pokud připravujete více druhů masa, rozprostřete je po celé ploše grilu. Ryby a křehčí maso umístěte do krajů, naopak nevykostěná kuřecí stehna budou potřebovat vyšší teplotu a delší čas na grilování.

Grilovaný bůček

  • 500 g bůčku, nejlépe vepřový bok
  • 100 ml piva, nejlépe černé
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce oblíbeného koření
  • 2 stroužky česneku
  • hrst zelených bylinek
  • sůl

Nejprve je nutné bůček nakrájet na plátky silné 1-1,5 cm. Pro snadnější zpracování maso naklepejte nejlépe pěstí, pokud použijete paličku, zbytečně narušíte strukturu masa. Maso opepřete a nechte odpočinout. Pro výslednou kvalitní chuť si maso naložte do marinády, kterou si připravíte smícháním piva, sójové omáčky, oleje, oblíbeného koření a hořčice. Na závěr přidejte česnek a čerstvé bylinky. Maso by se mělo v této marinádě ponecháno alespoň tři hodiny, nejlépe však přes noc. 

Pro vytvoření úhledných plátků masa použijte porcovací nůž
Pro vytvoření úhledných plátků masa použijte porcovací nůž (Zdroj: fiskars.cz)

Gril si rozpalte na požadovanou teplotu a grilujte plátky přibližně 3 minuty z každé strany. Samozřejmě je nutné brát v úvahu druh a tloušťku masa. Používejte grilovací kleště při obracení, nikdy nepíchejte do masa vidličkou, maso tak ztrácí chutnou šťávu a ve výsledku může být vysušené. Grilujte do zlatova, musí se vytvořit hnědo červená kůrka. Na závěr maso přiměřeně osolte. Jako příloha se hodí čerstvé pečivo s oblíbeným dipem nebo zeleninový salát.

Bůček je maso ke grilování opravdu vhodné
Bůček je maso ke grilování opravdu vhodné (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Náš tip:

Porcovací nože FISKARS pomohou se správnou přípravou různých druhů masa, díky nim si zachová křehkost a chuť. Kvalitní ostrá čepel dokáže oddělit jednotlivé části pokrmu s lehkostí a jemností.

  • Porcovací nůž Fiskars Hard Edge s rovnou, dlouhou čepelí s hladkým ostřím ideální pro krájení pečeně
  • Čepel nože je ze silné nerezové ocelové planžety
  • Ostří je zhotovené revoluční technologií LZR-EDGE™ To umožňuje, aby nůž zůstal ostrý 4krát déle než standardní nože
  • Držadlo nože je ergonomicky tvarované s jedinečným 3D vzorem, který zajišťuje perfektní držení
  • Nože Fiskars Hard Edge mají silné čepele z nerezové oceli s dlouhou životností
  • Pohodlné držadlo Softouch™ a trojrozměrný vzor na povrchu držadla zaručují pohodlné a bezpečné uchopení
  • Nože se snadno udržují, v případě potřeby je lze znovu snadno naostřit použitím jakéhokoli nástroje na ostření
  • Lze mýt v myčce na nádobí.

Grilovaný losos

  • 1 kg filetu z lososa
  • 1 citron
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl

Filet rozdělte na pláty široké cca 5 cm, osušte vlhkou utěrkou. Utřete česnek s citronovou šťávou a olivový olejem a potřete touto marinádou filety ze všech stran. Vložte na gril. Pro snadnější manipulaci použijte speciální grilovací rošt na ryby, který si předem potřete olejem. Maso postačí grilovat cca 10 minut, záleží však na velikosti filetu a tloušťce masa. Pokud se maso dobře odděluje, je hotové. Před podíváním nechte ještě 5 minut odpočinout. Jako příloha se hodí brambory, zeleninový salát nebo grilovaná zelenina.

Náš tip:

Pro filetování ryb jsou vhodné filetovací nože FISKARS, které jsou tenké, pružné, ostré a navržené tak, aby pomáhaly při přesných řezech. Vhodné je při přípravě ryb využít filetovací sadu, která kromě nože obsahuje i vidlici k přidržení a pinzetu na vyndání rybích kůstek. 

Sada na ryby Fiskars Functional Form 1057560 obsahuje filetovací nůž, vidličku a pinzetu na rybí kosti.

Vysoce kvalitní japonská nerezová ocel nože zajištuje skvělou ostrost a korozivzdornost. Nůž má leštěné ostří. Nože Fiskars Functional Form™ lze umývat v myčce na nádobí.

Bezpečné a neklouzavé uchopení nože Fiskars díky materiálu Softouch™ Hluboké zahloubení rukojeti zvyšuje ochranu prstů.

Aby se z těla ryby podařily ukrojit tenké filetky, sáhněte po filetovacím noži
Aby se z těla ryby podařily ukrojit tenké filetky, sáhněte po filetovacím noži (Zdroj: fiskars.cz)

Grilování zeleniny

Grilovaná zelenina je vhodná pro ty gurmány, co nemají rádi maso, ale i jako vhodná příloha pro všechny ostatní. Pro grilování jsou vhodné skoro všechny druhy zeleniny, jako je kořenová zelenina, cibule, cuketa, rajčata, papriky nebo dýně. Před grilováním zeleninu nijak nemarinujte ani nepotírejte nadměrně olejem. Zeleninu nakrájejte a trochu potřete olejem.

Mrkev nebo celer krájejte na plátky silné 1,5 cm a grilujte na silném žáru, potom nechte odležet. Cherry rajčata grilujte vcelku přímo na větvičce na mírnějším žáru. Špalíky z dýně grilujte na středním žáru. Cibuli nakrájejte na 1 cm široké plátky a grilujte pomaleji. Lilek nakrájejte na plátky nebo kolečka, grilujte nasucho, výsledný otisk mřížky je velmi pěkný.

Cuketu nakrájejte na kolečka 1,5 cm široká a grilujte zprudka, na závěr při servírování posolte, díky tomu pustí výbornou šťávu. Papriku můžete grilovat i vcelku, chce to ovšem přímý žár, kdy se vytvoří na slupce malé puchýře. Postupně papriku otáčejte, až slupka ztmavne, nechte odpočinout přibližně 10 minut v zakrytém talíři a nožem opatrně sloupněte. Dochuťte solí, olejem nebo čerstvým kořením.

Grilování je chutný a oblíbený způsob přípravy zeleniny
Grilování je chutný a oblíbený způsob přípravy zeleniny (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Grilovaná řepa

  • 4 ks syrové červené řepy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 citron
  • sůl
  • alobal

Řepu omyjte, slupku postačí očistit kartáčkem, neloupejte ji. Jednotlivé bulvy otřete olivový olejem s trochou soli a zabalte do alobalu. Grilujte na mřížce 60 minut na středním žáru. Takto upravená řepa má velmi výraznou chuť a hodí se k ní výborně kysaná zálivka připravená z olovového oleje, citronové šťávy a soli.

Grilování ovoce

Grilované ovce je výborným doplňkem grilovaných surovin, především sýrů. Oblíbené druhy ovoce, vhodné ke grilování jsou ananas, hrušky nebo jablka nakrájená na plátky a potřené medem či máslem, jahody vcelku potřené mátovým cukrem nebo banány grilované vcelku. 

Grilovaný banán

  • 4 ks banánů
  • 1 ks citronu
  • mletá skořice
  • cukr

Závěrem grilování přidejte na mřížku banány v celku ve slupce, která slouží jako obal a šťáva z banánu nikam nevyteče. Postupně je obracejte ze všech stran, dokud slupka neztmavne. Servírujte ještě teplé. Pro konzumaci postačí odloupnout vrchní část slupky, posypat dle potřeby skořicí, cukrem a zakapat citronovou šťávou. 

Grilovaný banán si vychutnáte nejlépe se zmrzlinou
Grilovaný banán si vychutnáte nejlépe se zmrzlinou (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Náš tip:

Pro přípravu masa, ryb, zeleniny či ovoce je vhodné využít kvalitní nástroje, kterými jsou kuchyňské nože FISKARS, které nabízejí širokou škálu nožů vyhovujících svými vlastnostmi danému pokrmu. Kvalitní zpracování a materiály jsou zárukou dlouhé životnosti. 

Fiskars Essential sada na krájení zeleniny obsahuje tři nože:

  1. Malý a šikovný loupací nůž s rovnou čepelí a ostrou špičkou. Je vhodný k loupání ovoce a zeleniny.
  2. Středně velký, praktický a všestranný nůž pro loupání a krájení ovoce a zeleniny.
  3. Středně velký víceúčelový nůž s pilkovitým ostřím, který je skvělou volbou pro krájení potravin s kůrkou nebo slupkou, jako jsou rajčata či steaky. Vhodný i jako příborový nůž.

Zdroj informací: vareni.cz; Fiskars

Grilovat můžeme různé druhy masa
Grilovat můžeme různé druhy masa (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Publikováno: včera, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová, Šárka Miškovská