Aktuálně vrcholí sezóna oblíbené rebarbory, jejíž sběr je ideální od počátku května do konce června. Proto vám právě v tomto období přinášíme užitečný tip, jak ji kreativně využít v kuchyni. Rebarbora se v posledních letech totiž stala velmi oblíbenou přísadou do pečení, ale své místo má i ve slaných pokrmech. Své kořeny má v Anglii, avšak původně pochází z tibetské části Asie.
Rebarbora a její benefity
Příroda ji obdařila výživovými benefity jako je obsah minerálů (vápník, draslík), vlákniny a také vitamíny skupiny B, které posilují nervy, kosti i svaly. Ženy ocení zejména obsah kyseliny pantotenové, která prospívá pleti a vlasům. Pokud rebarboru zkombinujeme v receptu například se špaldovou moukou, která je považována za zdravější alternativu k běžné pšeničné mouce, můžeme s láskou vytvořit vynikající dezert plný nutričních benefitů.
Opravdová špalda
Při výběru špaldové mouky si však dejte pozor, abyste vybrali mouku vyrobenou z nejkvalitnějších zrn původních odrůd pšenice špaldy. Na trhu totiž můžete najít i mouky, které mají v názvu „špaldová“, ne vždy však název na obalu odpovídá obsahu produktu. Některé mouky mají v sobě totiž jen podíl pravé špaldy (nebo dokonce obsahují 100 % běžné pšenice). Výsledky testování špaldových mouk Babiččina volba ukázaly, že naměřený obsah pšenice špaldy ve speciální hladké i celozrnné mouce byl vyčíslen na více než 95 %, takže se jedná o opravdové špaldové mouky, na něž se můžete spolehnout.
Kokosový cukr
Velmi oblíbený je rebarborový koláč s jahodami, které v tuto dobu také dozrávají. Rebarbora má totiž nakyslou chuť, proto je dobré ji zkombinovat se sladkým ovocem či ji dosladit. Náš tip jako přírodní alternativa za klasický cukr je cukr z nektaru kokosových květů, který má mírně karamelovou chuť, nízký glykemický index, nízkou uhlíkovou stopu a vysoký obsah cenných látek. Je tedy nejvhodnější období vyzkoušet rebarborový koláč s chutnou křupavou drobenkou s mandlemi, jenž překvapí svou skvělou lehce navinulou chutí, šťavnatostí. Není kynutý a zvládnete ho nachystat hodinu před příchodem návštěvy.
Ingredience:
- 100 g hladké špaldové mouky
- 2 vejce
- 70 g kokosového cukru
- 70 g rozpuštěného mléka
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 pruty zralé rebarbory
Na drobenku:
- 75 g másla
- 50 g špaldové mouky celozrnné
- 50 g mletých mandlí
- 75 g cukru z kokosových květů
Příprava: 15 minut
Pečení: 40 minut
Postup:
Očistěte rebarboru a oloupejte vrchní slupku. Nakrájejte na podobně velké kostky. Začnete zahřívat troubu na 175 °C. V míse smíchejte všechny suroviny na těsto a dejte stranou. Stačí smíchat vařečkou nebo stěrkou, těsto není potřeba šlehat. Také si připravte drobenku klasickým způsobem. Vymažte formu (my používáme nepřilnavý vyšší plech 30×30 cm, tedy bez vymazávání). Do formy stáhněte těsto, poklaďte rovnoměrně rebarborou a zasypte drobenkou. Pečte 40 minut. Podle velikosti formy se může doba pečení lehce měnit.
Zdroj informací: GoodMills Česko
Publikováno: 1. 7. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce