reklama

Rebarborový koláč s benefity špaldové mouky a kokosového cukru

Aktuálně vrcholí sezóna oblíbené rebarbory, jejíž sběr je ideální od počátku května do konce června. Proto vám právě v tomto období přinášíme užitečný tip, jak ji kreativně využít v kuchyni. Rebarbora se v posledních letech totiž stala velmi oblíbenou přísadou do pečení, ale své místo má i ve slaných pokrmech. Své kořeny má v Anglii, avšak původně pochází z tibetské části Asie.

i (Zdroj: Babiččina volba)
Rebarborový koláč s exotickými surovinami (Zdroj: Babiččina volba)

Rebarbora a její benefity

Příroda ji obdařila výživovými benefity jako je obsah minerálů (vápník, draslík), vlákniny a také vitamíny skupiny B, které posilují nervy, kosti i svaly. Ženy ocení zejména obsah kyseliny pantotenové, která prospívá pleti a vlasům. Pokud rebarboru zkombinujeme v receptu například se špaldovou moukou, která je považována za zdravější alternativu k běžné pšeničné mouce, můžeme s láskou vytvořit vynikající dezert plný nutričních benefitů.

Ženy u rebarbory ocení zejména obsah kyseliny pantotenové, která prospívá pleti a vlasům
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ženy u rebarbory ocení zejména obsah kyseliny pantotenové, která prospívá pleti a vlasům

Opravdová špalda

Při výběru špaldové mouky si však dejte pozor, abyste vybrali mouku vyrobenou z nejkvalitnějších zrn původních odrůd pšenice špaldy. Na trhu totiž můžete najít i mouky, které mají v názvu „špaldová“, ne vždy však název na obalu odpovídá obsahu produktu. Některé mouky mají v sobě totiž jen podíl pravé špaldy (nebo dokonce obsahují 100 % běžné pšenice). Výsledky testování špaldových mouk Babiččina volba ukázaly, že naměřený obsah pšenice špaldy ve speciální hladké i celozrnné mouce byl vyčíslen na více než 95 %, takže se jedná o opravdové špaldové mouky, na něž se můžete spolehnout.

Při výběru špaldové mouky si dejte pozor, abyste vybrali mouku ze zrn původních odrůd pšenice špaldy
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Při výběru špaldové mouky si dejte pozor, abyste vybrali mouku ze zrn původních odrůd pšenice špaldy

Kokosový cukr

Velmi oblíbený je rebarborový koláč s jahodami, které v tuto dobu také dozrávají. Rebarbora má totiž nakyslou chuť, proto je dobré ji zkombinovat se sladkým ovocem či ji dosladit. Náš tip jako přírodní alternativa za klasický cukr je cukr z nektaru kokosových květů, který má mírně karamelovou chuť, nízký glykemický index, nízkou uhlíkovou stopu a vysoký obsah cenných látek. Je tedy nejvhodnější období vyzkoušet rebarborový koláč s chutnou křupavou drobenkou s mandlemi, jenž překvapí svou skvělou lehce navinulou chutí, šťavnatostí. Není kynutý a zvládnete ho nachystat hodinu před příchodem návštěvy.

Přírodní alternativa za klasický cukr je cukr z nektaru kokosových květů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Přírodní alternativa za klasický cukr je cukr z nektaru kokosových květů

Ingredience:

  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 2 vejce 
  • 70 g kokosového cukru
  • 70 g rozpuštěného mléka
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 pruty zralé rebarbory

Na drobenku:

  • 75 g másla
  • 50 g špaldové mouky celozrnné
  • 50 g mletých mandlí
  • 75 g cukru z kokosových květů     

Příprava: 15 minut

Pečení: 40 minut

V míse smíchejte všechny suroviny na těsto
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
V míse smíchejte všechny suroviny na těsto

Postup:

Očistěte rebarboru a oloupejte vrchní slupku. Nakrájejte na podobně velké kostky. Začnete zahřívat troubu na 175 °C. V míse smíchejte všechny suroviny na těsto a dejte stranou. Stačí smíchat vařečkou nebo stěrkou, těsto není potřeba šlehat. Také si připravte drobenku klasickým způsobem. Vymažte formu (my používáme nepřilnavý vyšší plech 30×30 cm, tedy bez vymazávání). Do formy stáhněte těsto, poklaďte rovnoměrně rebarborou a zasypte drobenkou. Pečte 40 minut. Podle velikosti formy se může doba pečení lehce měnit.

Vychutnejte si lehký a svěží rebarborový koláč
i (Zdroj: Babiččina volba)
Vychutnejte si lehký a svěží rebarborový koláč
GoodMills Česko je osvědčený výrobce mouky s letitou tradicí na českém trhu, který je součástí největšího mlýnského uskupení v Evropě, společnosti GoodMills Group. Skupina je silně propojena s místními trhy, zároveň však využívá výhod zázemí velké firmy. Členství v této skupině je zárukou neustálého zvyšování kvality produktů a přináší možnost inovací a modernizace výrobních procesů. V České republice společnost provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově. GoodMills Česko v současné době produkuje 13 druhů mouk značky Babiččina volba, jako je například tradiční hladká a hrubá nebo specializovaná dortová a 6 druhů mouk GoodMills Professional, které jsou určeny provozovatelům pekáren, cukráren, restaurací a dalších gastroprovozů.

Zdroj informací: GoodMills Česko

Publikováno: 29. 6. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce