Rebarbora je letní zelenina, kterou můžeme konzumovat pouze omezenou dobu. Jedlé jsou pouze její řapíky, v listech je vysoký obsah kyseliny šťavelové, která má ve vysoké koncentraci neblahý vliv na naše játra a ledviny. Jinak je ceněná hlavně díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Je kysele navinulá a hodí se do nejrůznějších marmelád nebo koláčů.
Jahodový džem s rebarborou
Potřebujete:
- 2500 g zralých očištěných jahod
- 700 g zralé rebarbory pokrájené na centimetrové kostičky
- 700 g třtinového krupicového cukru
- 1,5 sáčku (30 g) Ovocného pektinu (citrusový přírodní pektin na zavařování)
- lžička Kyseliny citronové
Veškeré ovoce vložte do velkého pětilitrového hrnce. Začněte pomalu zahřívat a směs přiveďte k varu, ovoce pustí vodu a začne vodnatět. Protože rebarbora je celkem tvrdá, nechte džem asi hodinu vařit a ovoce měknout. Nyní přidejte 3/4 množství cukru promíchaného s ovocným pektinem a za průběžného míchání nechte ve směsi rozpustit. Povařte dalších 3 až 5 minut.
Nyní degustujte, podle chuti dosypte zbývající cukr, pro lepší konzervaci je dobré přidat ještě lžičku kyseliny citronové. Ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v džemu, také podporuje její houstnutí a udrží krásně červenou barvu jahod. Správnou konzistenci džemu testujte “talířkovou metodou” - jednoduše naneste lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá.
Džem rozdělte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou a otočte dnem vzhůru – horký džem roztáhne gumičku a ta tak neprodyšně sklenici obepne. Uchovávejte v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18° C.
Rebarborový džem se zázvorem
Potřebujete:
- 500 g rebarbory
- 200 g třtinového cukru (nebo více, dle chuti)
- 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu
- šťáva z 1 citronu nebo lžička Kyseliny citronové
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru nebo 1-2 cm kousek čerstvě nastrouhaného
Stonky rebarbory očistěte a na nakrájejte na menší kousky. Vložte je do hrnce, podlijte lžící vody a přidejte cukr. Na mírném plameni pozvolna vařte do měkka. Rebarbora je rozvařená během chvilky, ale můžete ji také rozmixovat (pokud máte raději rustikálnější džem s kousky ovoce, tak nemixujte).
V závěru vaření přidejte k rebarboře vymačkanou šťávu z citronu, zázvor a pektin rozmíchaný s lžící cukru a povařte společně ještě dalších pět minut. Hotový džem, ještě horký, plňte do čistých a suchých sklenic. Sklenice ihned uzavřete a otočte alespoň na půl hodiny dnem vzhůru nebo džem klasicky zavařte v hrnci s vodou.
Džem z kiwi a rebarbory
Potřebujete:
- Želírovací cukr 3:1
- 900 g kiwi
- 600 g rebarbory
- 180 g cukru (nebo dle chuti)
Kiwi oloupeme, z rebarbory stáhneme tvrdou slupku a obojí nakrájíme na menší kousky a poté rozmixujeme. Přidáme Želírovací cukr 3:1, a pokud je kiwi hodně kyselé, přidáme také cukr dle chuti (cca 120 g). Směs důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Džem doporučujeme v průběhu vaření ochutnat (pozor, vždy jen čistou lžičkou!) a případně dosladit podle vlastní chuti. Hotový džem plníme do sklenic, uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Naše tipy:
- Chcete-li se vyhnout dodatečnému přidávání velkého množství cukru, vybírejte sladší kiwi.
- Džem připravíte stejně dobře i s BIO třtinovým želírovacím cukrem 3:1, nezapomeňte však upravit poměr surovin. Vystačíte si s 600 g kiwi, 400 g rebarbory a 120 g cukru.
Zdroj informací: Labeta
Publikováno: 29. 5. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce