reklama

Máte rádi snídani po anglicku? Celozrnné anglické muffiny jsou pro vás to pravé

Celozrnné anglické muffiny jsou výbornou a variabilní pochoutkou. Můžeme je použít k rychlé snídani namazané máslem a marmeládou, ale stejně tak dobře si na nich pochutnáme s opečenou slaninou a vejcem.

Celozrnné anglické muffiny jako ideální snídaně (Zdroj: Pernerka)

Celozrnné anglické muffiny

Ingredience:

  • 500 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • hrst nasekaných bylinek (bazalka, oregano, tymián)
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce oleje
  • lžička cukru
  • lžička soli
  • sáček sušeného droždí

Postup:

Nejprve si připravíme kvásek tak, že do velké mísy nalijeme mléko, přidáme sušené droždí, cukr, polovinu množství mouky (250 g) a vše umícháme v hladké tekuté těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v těstě vzejít kvasnice. Mezitím si do druhé mísy prosejeme zbylou mouku, zamícháme do ní sůl, kmín, nasekané bylinky, přidáme vejce a olej a vše promícháme.

Obě směsi spojíme. Nejlépe to uděláme tak, když tekutý kvásek nalijeme do sypké směsi. Těsto vařečkou promícháme a zbytek přenecháme robotu. Za pomoci háku necháme těsto hníst na střední rychlost cca 10 minut, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí a těsto bude méně lepivé. Poté si těsto přendáme na pomoučený vál a ručně jej ještě dalších 10 minut propracováváme, dokud nevznikne hladké těsto.

Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej v míse kynout 1 hodinu. Vykynuté těsto vyválíme asi 1 cm silně a tvořítkem na koblihy nebo hrníčkem z něj vykrájíme kolečka, která necháme na dobře pomoučeném vále ještě 30 minut vykynout. Na plotně necháme rozehřát lívanečník a připravené muffiny na něm z každé strany zvolna opékáme cca 5 minut. Anglické muffiny podélně rozkrojíme a plníme dle chuti.

Anglické muffiny můžete naplnit slaninou a vejcem nebo třeba zeleninovou pomazánkou
Anglické muffiny můžete naplnit slaninou a vejcem nebo třeba zeleninovou pomazánkou (Zdroj: Pernerka)

Tip:

Hotové muffiny podélně rozřízněte a naplňte je například oblíbenou pomazánkou, polníčkem, rajčetem, anglickou slaninou a volským okem.

Zdroj informací: Pernerka

Publikováno: 17. 5. 2022, Autor: Karel Radecký, Profil autora: Karel Radecký