Rohlíky jsou zlato! Jenomže i přes tuto skutečnost patří k nejvíce vyhazovaným potravinám. Pojďte to změnit! Ptáte se, co s nimi, když se podle vás hodí jen na strouhanku? Máme pro vás tip, který vás překvapí. Luboš Rychvalský se inspiroval v Itálii a připravil si pro vás originální recept. Inspirujte se u něj s námi a vyzkoušejte ho také. Je skutečně jedinečný a výborný.
Co na dezert inspirovaným Massimem Botturim budete potřebovat:
- staré rohlíky
- třtinový cukr
- plnotučné mléko
- mrkvový olej
- smetanu
- staré housky
Postup výroby netradičního dezertu
Nejprve si vyrobte ze starých rohlíků rohlíkový krém, a to tak, že si na pánev dejte nahrubo nakrájené rohlíky, stejné množství třtinového cukru, který nechte karamelizovat. Pozor, karamelizujte pozvolna, aby to nebylo moc černé. Ve chvíli, když uvidíte, že ty rohlíky začínají být pěkně obalené karamelem, zalijte je dostatečným množstvím mléka. Dále vařte a míchejte.
Karamel se vám rychle roztopí a rohlíky se začnou rozpouštět. Ve chvíli, kdy máte na pánvi kašovitou konzistenci, sejměte ji z plotny. Směs z pánve přeložte do mixéru a vyrobte krém. Pokud se vám zdá směs při mixování příliš hustá, můžete ještě přidat trochu mléka. Hotový krém dejte vychladit.
Mezitím, než se krém vychladí, připravte si karamelizované krutonky. Ty vyrobíte tak, že si starý rohlík nakrájíte na malé, stejně velké kostičky. Krutonky si rozprostřete na plech a důkladně je pokapeme mrkvovým olejem. Ten jim dá barvu i beta karoten. Krutonky pak vložte do předem rozehřáté trouby, kde je upečte na 185 °C dozlatova.
Dále si vyrobte karamelovou drobenku. Nasekejte si starý rohlík najemno. Tentokráte se nemusíte vůbec snažit, tohle není zapotřebí mít rovnoměrné. Na rozpálenou pánev vysypte misku třtinového cukru. Nechte ji pouze rozpustit. Pozor, bude to rychlé! V momentě, kdy se cukr rozpustí, tak tam nasypte ony nasekané rohlíky. Lehce zamíchejte, aby se vše obalilo v rozpuštěném cukru. Nesmí se to připravovat moc dlouho, aby se karamel nespálil.
Buďte důkladní, snažte se, aby se do rohlíků dostal veškerý rozpuštěný cukr. Nechte je potom vychladnout. Vychlazený krém doplňte 3 až 4 lžícemi smetany, abyste ho mohli pěkně vyšlehat dohladka. Krém posléze přeložte do cukrářské zdobičky. Na mělký talíř si rozprostřete rozmačkané karamelové krutony. Do jejich středu vložte kopeček zmrzliny, který schovejte pod krém.
Dezert nakonec odekorujte chipsem ze staré housky. A rázem máte hotový výborný dezert ze starých rohlíků, do kterého se můžete s chutí pustit.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Upečte si houstičky sypané sýrem:
Publikováno: 29. 4. 2022, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová