Bez vánočního cukroví by u nás asi nebyly ty pravé Vánoce. Někteří dávají přednost čisté klasice v podobě tajných rodinných receptů, jiní se zase rádi inspirují novinkami a neváhají experimentovat. Blýsknout se před vánočními návštěvami ale chceme všichni, takže vyzkoušet naše nové jednoduché recepty se vyplatí.
Karamelové hvězdy
Co budeme na karamelové hvězdy potřebovat
- • 300 g hladké mouky
- • 200 g hery
- • 100 g třtinového cukru
- • 1 vanilkový cukr
- • 1 slazené mléko salko
- • půlky vlašských ořechů na ozdobení
- • 1 vejce
Jak při přípravě karamelových hvězd postupovat
1. krok: příprava těsta
Mouku přesypeme na rovnou plochu, přidáme nakrájenou heru, cukr a vanilkový cukr a nakonec, pokud je těsto příliš suché, přidáme 1 vejce (ale nemusí ani být).
2. krok: příprava karamelu
Vypracujeme těsto a pak jej zabalíme do folie a vložíme na hodinu do lednice. Mezitím si připravéme karamel. Plechovku salka vložíme se do hrnce s vodou, musí být celá ponořená. Vaříme pomalu zhruba 2 hodiny, je dobré ji občas pootočit. Pak se vyndá, nechá trochu vychladnout, když jí otevřete, tak uvnitř je salko zkaramelizované.
3. krok: vykrajování hvězd
Z těsta odřízneme kousek, vyválíme ho a pomocí vykrajovací formičky vykrajíme hvězdy. Takto zpracujeme celé těsto.
4. krok: zdobení hvězd
Vykrájené hvězdičky rozložíme na pečící papír. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15 - 20 minut. Po upečení necháme hvězdičky vychladnout. Pak ozdobíme - doprostřed dáme karamel a vlašský ořech.
Rumové květy
Na těsto v míse smícháme 400 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 250 g hery máslová příchuť a 1 žloutek. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na nejméně 1 hodinu do lednice. Na krém přivedeme k varu 300 ml mléka se 100 g cukru. Do vroucího mléka vlijeme 60 g pudinku s vanilkovou příchutí rozmíchaného v troše mléka. Provaříme a za stálého míchání necháme vychladit. Do studeného pudinku přidáme 250 g hery máslová příchuť nebo másla a 60 ml rumu a pečlivě vyšleháme do hladka. Z těsta vyválíme asi 0,5 cm silný plát a vykrajujeme pomocí tvořítka hvězdičky. Část vykrájených tvarů upečeme na plechu s pečícím papírem a část ve formičkách na košíčky. Pečeme v předehřáté troubě na 170° C dorůžova. Upečené rovné a v košíčcích ohnuté tvary k sobě slepíme oblíbenou zavařeninou a ozdobíme rumovým krémem. Posypeme barevným cukrem nebo cukrářským zdobením.
Publikováno: 7. 12. 2017, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce