reklama

Novinky vánočního cukroví: Karamelové hvězdy a rumové květy

Bez vánočního cukroví by u nás asi nebyly ty pravé Vánoce. Někteří dávají přednost čisté klasice v podobě tajných rodinných receptů, jiní se zase rádi inspirují novinkami a neváhají experimentovat. Blýsknout se před vánočními návštěvami ale chceme všichni, takže vyzkoušet naše nové jednoduché recepty se vyplatí.

Karamelové hvězdy 

Co budeme na karamelové hvězdy potřebovat 

  • • 300 g hladké mouky
  • • 200 g hery
  • • 100 g třtinového cukru
  • • 1 vanilkový cukr
  • • 1 slazené mléko salko
  • • půlky vlašských ořechů na ozdobení
  • • 1 vejce

Jak při přípravě karamelových hvězd postupovat

1. krok: příprava těsta

Mouku přesypeme na rovnou plochu, přidáme nakrájenou heru, cukr a vanilkový cukr a nakonec, pokud je těsto příliš suché, přidáme 1 vejce (ale nemusí ani být).

Příprava těsta na karamelové hvězdy
i (Zdroj: archiv Unilever)
Příprava těsta na karamelové hvězdy

2. krok: příprava karamelu

Vypracujeme těsto a pak jej zabalíme do folie a vložíme na hodinu do lednice. Mezitím si připravéme karamel. Plechovku salka vložíme se do hrnce s vodou, musí být celá ponořená. Vaříme pomalu zhruba 2 hodiny, je dobré ji občas pootočit. Pak se vyndá, nechá trochu vychladnout, když jí otevřete, tak uvnitř je salko zkaramelizované.

Zpracované těsto
i (Zdroj: archiv Unilever)
Zpracované těsto

3. krok: vykrajování hvězd

Z těsta odřízneme kousek, vyválíme ho a pomocí vykrajovací formičky vykrajíme  hvězdy. Takto zpracujeme celé těsto.

Vykrajování hvězdiček
i (Zdroj: archiv Unilever)
Vykrajování hvězdiček

4. krok: zdobení hvězd

Vykrájené hvězdičky rozložíme na pečící papír. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15 - 20 minut.  Po upečení necháme hvězdičky vychladnout. Pak ozdobíme - doprostřed dáme karamel a vlašský ořech.

Karamelové hvězdy s ořechy
i (Zdroj: archiv Unilever)
Karamelové hvězdy s ořechy

Rumové květy

Na těsto v míse smícháme 400 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 250 g hery máslová příchuť a 1 žloutek. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na nejméně 1 hodinu do lednice. Na krém přivedeme k varu 300 ml mléka se 100 g cukru. Do vroucího mléka vlijeme 60 g pudinku s vanilkovou příchutí rozmíchaného v troše mléka. Provaříme a za stálého míchání necháme vychladit. Do studeného pudinku přidáme 250 g hery máslová příchuť nebo másla a 60 ml rumu a pečlivě vyšleháme do hladka. Z těsta vyválíme asi  0,5 cm silný plát a vykrajujeme pomocí tvořítka hvězdičky. Část vykrájených tvarů upečeme na plechu s pečícím papírem a část ve formičkách na košíčky. Pečeme v předehřáté troubě na 170° C dorůžova. Upečené rovné a v košíčcích ohnuté tvary k sobě slepíme oblíbenou zavařeninou a ozdobíme rumovým krémem. Posypeme barevným cukrem nebo cukrářským zdobením.

Rumové květy
i (Zdroj: archiv Unilever)
Rumové květy

Publikováno: 7. 12. 2017, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce