reklama

Znáte kvetoucí slunce našeho zdraví? Pampeliška není jen plevel

Smetánka lékařská (Taraxacum officinale), lidově známá především pod názvem pampeliška, je bylina s významnými léčebnými účinky. Využívá se od květu až po kořen. Pomáhá při problémech s trávicím systémem, má čisticí účinky, doporučuje se při poruchách látkové výměny a užívá se i na dermatologické problémy. Poradíme, jak si z ní vyrobit mast, čaj nebo ji použít jako potravinu do salátu.

K léčebným účinkům můžeme využít celou část této zdravé rostliny (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Smetánka lékařská

Vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých je specifická nápadně žlutým květenstvím (tzv. úborem). Květ se vlivem deště nebo tmy uzavírá. Po odkvětu se mění na plody (nažky) s padáčkovitým chmýřím sestaveným v kouli. Bylina dorůstá do výšky až 40 cm, listy má podlouhlé, kopinaté a její kořen je mléčnatý, vřetenovitý.

Celá rostlina je prostoupena kanálky z mléčnic, které obsahují bílou hořkou šťávu, zanechávající tmavé skvrny. Kvete od jara do podzimu a vyskytuje se na mezích, polích, loukách, ovšem je také nevítaným hostem pečlivě udržovaných anglických trávníků. 

Pampelišková mast

Je vhodná při bolestech svalů, při zánětech kloubů, účinkuje na popraskanou a suchou pokožku nejen na patách a prstech. Pomáhá při hmyzím bodnutí, je účinná i na akné a jiné vyrážky. Čerstvé květy pampelišky natrháme a necháme přes noc na savém papíru, který pohltí přebytečnou vlhkost. Zbavíme se tím i případného hmyzu.

Do uzavíratelné dózy, nejlépe skleněné, nasypeme květy, které zalijeme olejem. Ideální je za studena lisovaný olivový, můžeme použít i jiný rostlinný olej (kokosový, mandlový nebo rýžový). Necháme 5 týdnů na slunném místě za pravidelného protřepání macerovat. Nakonec olej přecedíme přes plátýnko. Tento olej můžeme využít na pokožku nebo na masáž.

Pro výrobu masti použijeme 100 ml pampeliškového oleje, do kterého přidáme hrst včelího vosku. Zlehka zahříváme ve vodní lázni až do rozpuštění. Vzniklou směs přelijeme do nádoby, můžeme přidat pár kapek vonného oleje a necháme ztuhnout.

Květy pampelišky využijeme k výrobě masti
Květy pampelišky využijeme k výrobě masti (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Čaj - pampeliškový elixír

Hlavní složkou kořene je inulin, který je probiotický, a proto zdraví prospěšný zdroj vlákniny. Podporuje imunitu organismu a je vhodný pro diabetiky. Stimuluje tvorbu žluči v játrech a žlučníku, čímž pomáhá lépe trávit tuky, a tím vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích A, D, E a K. Užívá se při léčbě močových cest, močového měchýře, močovodů nebo ledvin, kde pomáhá od ledvinových kamenů.

Na pozoru by měli být jen lidé trpící syndromem dráždivého tračníku, nadýmaní, pacienti po operaci hemeroidů či střev či s progresivním zánětlivým onemocněním střev. Kořen sbíráme především před rozkvětem v období od konce března do začátku dubna, kdy má největší „sílu“, nebo až na podzim po odkvětu.

Kořen pampelišky využijeme k výrobě elixíru
Kořen pampelišky využijeme k výrobě elixíru (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Kořen dostatečně očistíme od nečistot, rozmixujeme v mixéru společně s 300 ml čisté vody a necháme přes noc louhovat. Druhý den nálev svaříme a necháme 2 hodiny vychladnout. Užíváme scezené po třech doušcích na lačno a 20 minut po jídle - po dobu několika týdnů.

Salát

Listy pampelišky jsou vhodné do jarního salátu pro svůj velký podíl vitaminů a minerálů (A B, C, D, hořčík a draslík). Přidáme čerstvé omyté pampeliškové listy do jarního zeleninového salátu s ředkvičkami nebo hráškem. Nezapomeneme zakápnout olivovým nebo jiným rostlinným olejem.

Listy pampelišky jsou vhodné do salátu
Listy pampelišky jsou vhodné do salátu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Tipy:

  • Listy lze přidat do salátu z brambor.
  • Celou rostlinu můžeme využít do koupele při asterioskleróze – na 1 l lektvaru využijeme hrst celé drobně nasekané rostliny i s kořenem. Důležité je použít rostlinu čerstvou, necháme ji vyluhovat a scezenou směs vlijeme do třílitrové koupele. Střídavě po 15 minutách omýváme ruce a nohy.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; CelostniMedicina.cz; Bylinky.info

Z pampeliškových poupat jsou skvělé kapary:

Publikováno: 13. 4. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská