Tradičně se mazanec připravuje z kynutého těsta, to však má svá úskalí. Proto, jestli chcete raději jistotu, zkuste jej připravit s tvarohem podle Eriky z blogu Kapka medu. Bude vonět po másle a bude vláčný, nadýchaný a lehounce navinulý. Na rozdíl od kynutého nepraskne ani se nesrazí a zmizí tak rychle, že ho budete brzy připravovat znova. I mimo Velikonoce.
Nadýchaný velikonoční mazanec s tvarohem
Co by byly Velikonoce bez nadýchaného, do zlatova vypečeného mazance! Tento voňavý bochánek, plný vajec, másla, rozinek a mandlových lupínků byl odjakživa symbolem nového života a hojnosti po dlouhé zimě a půstu.
Doba přípravy: asi 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Na dva mazance budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- ½ lžičky drcené vanilky
- 5 lžic smetany
- 2 lžíce rumu
- hrst rozinek nebo brusinek
- 2 lžíce prášku do pečiva
- 1 vejce na potření
- plátky mandlí na zdobení
A jak postupovat?
Do mísy vyklepněte vejce, přidejte cukr, vanilku, citronovou kůru a prošlehejte. Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, tvaroh, smetanu, rum a vše důkladně propracujte. Nakonec vmíchejte rozinky nebo brusinky.
Vytvarujte dva bochánky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte je asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Využít můžete i automatický program, pokud jej vaše trouba má.
Důležité je během pečení neotvírat dvířka, protože změna teploty by způsobila, že by se mazance ochladily a poklesly. Pokud budete chtít k Velikonocům připravit kynuté pečivo a zatím se vám moc nedařilo, pomůže vám speciální program pro kynutí těsta, kterou mají nové chytré trouby.
Tip:
Těm, kdo rádi pečou a opečovávají své blízké, jsou určeny nové trouby s extra velkým vnitřním objemem, velkým průzorem ve dvířkách a důkladným osvětlením hned dvěma světelnými zdroji, takže není potřeba troubu během pečení zbytečně otvírat. Trouby mají klenutý vnitřek po vzoru tradičních kamenných pecí, aby pekly opravdu rovnoměrně ze všech stran. Chytré trouby mají automatické programy, jsou vybaveny parní funkcí, některé i pečicí sondou a pyrolýzou.
Dovedou také smažit bez tuku jako horkovzdušná fritéza. A pokud byste připravovali třeba tradiční kynuté velikonoční jidášky, pomůže vám i program pro kynutí těsta. S novými troubami tak získáte pro své kuchařské umění skutečně velký prostor a spoustu možností. Už brzy se začnou prodávat. Velikonoční pečení tak už možná stihnete s novým pomocníkem.
Erika a blog Kapka medu
Erika je nejen skvělá kuchařka, ale především zkušená autorka. A tyto dvě vášně spojila v blogu s poetickým názvem Kapka medu. „Moje kuchyň je místem, kde se můžu realizovat. Kromě vaření se vyřádím i v servírování. Hrozně mě baví objevovat, takže kromě receptů prolézám staré půdy i sklepy a vetešnictví za nalezením doplňků k servírování mých jídel. Starý porcelán, nádobí s patinou, příbory...to jsou věci, kterým neodolám, i když moc dobře vím, že to za chvíli nebudu mít kam dávat. Kuchařky hledám v antikvariátech a inspiraci na nové recepty čerpám ze zahraničních časopisů,“ říká Erika.
Zdroj informací: Kapka medu; MORA
Vyrobte si velikonoční věnec ze skořápek od vajec:
Publikováno: 7. 4. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce