reklama

Chcete mít trávení bez trápení? Máme pro vás tip, čím ho můžete podpořit

Spousta lidí miluje limoncello, což je výtečný italský likér, který se vyrábí z citronů. Víte ale, že existuje i finocchieto? Rovněž je to italský likér, který se však připravuje z fenyklu. Pokud máte rádi likéry a chutná vám i anýz a absint, pravděpodobně si fenyklový likér zamilujete. Máme pro vás recept, díky němuž si ho můžete připravit i doma.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Italský likér z fenyklu vám zpříjemní zimu a usnadní trávení (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Italský likér z fenyklu - skvělý zimní digestiv

Italský likér z fenyklu je skvělý zimní digestiv, který vám pomůže s trávením. Na rozhozené trávení je totiž hotovým balzámem. Je to celkem pochopitelné, protože fenykl se již od pradávna užívá na podporu trávení, proti nadýmání, při žaludečních a střevních křečích. Konzumace fenyklu také napomáhá k usnadnění kašle a odstranění zahlenění.

Fenykl patří k oblíbeným bylinkám i zelenině francouzské a italské kuchyně
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Fenykl patří k oblíbeným bylinkám i zelenině francouzské a italské kuchyně

Co na výrobu italského fenyklového likéru potřebujete:

  • 1 láhev kvalitní vodky o 750 ml
  • 250 g fenyklu (celá bulva, stonky, listy, semínka)
  • 360 ml jednoduchého sirupu (ten si vyrobíte ze 120 ml vody a 120 g cukru)

Do malého kastrůlku nalijte vodu, do ní přidejte cukr krupici a vše vařte na středním plameni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Uvařený sirup nechte vychladnout a použijte ho na výrobu domácího sirupu nebo likéru. Tento sirup vám v dobře uzavřené nádobě v ledničce vydrží až jeden měsíc.

Jak si vyrobit fenyklový likér

Přelijte vodku do velké nádoby s uzávěrem. Nakrájejte fenykl na drobnější části a vložte je do nádoby s vodkou.

Hlavní surovinou italského finocchietta je nakrájený fenykl
Hlavní surovinou italského finocchietta je nakrájený fenykl (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Po vylouhování alkohol zbavte všech pevných částic
Po vylouhování alkohol zbavte všech pevných částic (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Nádobu s vodkou a fenyklem zavíčkujte nebo přikryjte potravinovou fólií a vložte ji na 4 dny do ledničky. Po 4 dnech louhování sceďte pevné části. Do louhované vodky nalijte připravený fenyklový sirup. Důkladně promíchejte, aby se vše dobře propojilo. Podávejte dobře vychlazené. Fenyklový likér vám v uzavřené nádobě v lednici vydrží až jeden týden.

Zdroj informací: liquor.com; lacucinaitaliana.com; bylinnalekarna.cz; cucicucicoo.com

Nezapomínejte na děti, vyrobte jim bylinný likér:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 16. 2. 2022, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová