Spousta lidí miluje limoncello, což je výtečný italský likér, který se vyrábí z citronů. Víte ale, že existuje i finocchieto? Rovněž je to italský likér, který se však připravuje z fenyklu. Pokud máte rádi likéry a chutná vám i anýz a absint, pravděpodobně si fenyklový likér zamilujete. Máme pro vás recept, díky němuž si ho můžete připravit i doma.
Italský likér z fenyklu - skvělý zimní digestiv
Italský likér z fenyklu je skvělý zimní digestiv, který vám pomůže s trávením. Na rozhozené trávení je totiž hotovým balzámem. Je to celkem pochopitelné, protože fenykl se již od pradávna užívá na podporu trávení, proti nadýmání, při žaludečních a střevních křečích. Konzumace fenyklu také napomáhá k usnadnění kašle a odstranění zahlenění.
Co na výrobu italského fenyklového likéru potřebujete:
- 1 láhev kvalitní vodky o 750 ml
- 250 g fenyklu (celá bulva, stonky, listy, semínka)
- 360 ml jednoduchého sirupu (ten si vyrobíte ze 120 ml vody a 120 g cukru)
Do malého kastrůlku nalijte vodu, do ní přidejte cukr krupici a vše vařte na středním plameni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Uvařený sirup nechte vychladnout a použijte ho na výrobu domácího sirupu nebo likéru. Tento sirup vám v dobře uzavřené nádobě v ledničce vydrží až jeden měsíc.
Jak si vyrobit fenyklový likér
Přelijte vodku do velké nádoby s uzávěrem. Nakrájejte fenykl na drobnější části a vložte je do nádoby s vodkou.
Nádobu s vodkou a fenyklem zavíčkujte nebo přikryjte potravinovou fólií a vložte ji na 4 dny do ledničky. Po 4 dnech louhování sceďte pevné části. Do louhované vodky nalijte připravený fenyklový sirup. Důkladně promíchejte, aby se vše dobře propojilo. Podávejte dobře vychlazené. Fenyklový likér vám v uzavřené nádobě v lednici vydrží až jeden týden.
Zdroj informací: liquor.com; lacucinaitaliana.com; bylinnalekarna.cz; cucicucicoo.com
Nezapomínejte na děti, vyrobte jim bylinný likér:
Publikováno: 16. 2. 2022, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová