reklama

Nabídněte rodině tajuplný hamburger s překvapením

Hamburger s překvapením? Proč ne? Hamburgery si kupujeme nejen v rychlých občerstveních, kterých je na každém rohu mandel. Spousta lidí bere hamburger jako rychlou večeři, případně jimi překvapujeme své přátele při zahradních grilovačkách. Dnes pro vás máme recept na jeden burger, který není jen tak ledajaký. Má totiž své tajemství.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vychytaný hamburger s překvapením a bramborovými plackami (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Hamburger

Hamburgery zná celý svět bez ohledu na to, zda si jej poručíme v USA, v Itálii nebo v Botswaně. Ačkoliv se "vynálezem" hamburgerů pyšní právě Amerika, je její prvenství poněkud sporné. Zejména proto, že většina ingrediencí, které v hamburgeru nalezneme, původně z amerického kontinentu vůbec nepochází. Hamburger je v podstatě sendvič. Základem je grilovaná, ale také opečená či osmažená placka mletého masa, nejčastěji hovězího.

Maso je vložené mezi podélně rozkrojenou housku, nebo ještě lépe bulku. Kromě masa se mezi housky často přidává ledový nebo hlávkový salát, cibule, rajče, okurka nebo sýr (odtud pak název cheesburger). Existuje mnoho variant hamburgeru včetně bezmasých s rozmanitými ingrediencemi. Hamburgery dostanete nejen v rychlém občerstvení, ale také v nejrůznějších burger restauracích, kde se specializují právě na pokrmy typu hamburger. 

Na hamburger se nejčastěji používá hovězí maso
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Na hamburger se nejčastěji používá hovězí maso

Hamburger s překvapením

Co budeme potřebovat:

  • mleté maso mix
  • tvarůžky
  • sůl
  • pepř

Mleté maso osolíme a opepříme, důkladně promícháme a prohněteme. Dále z mletého masa tvoříme vysoké placičky přibližně velikosti dlaně. Doprostřed placiček schováme vždy půlku podélně rozkrojeného tvarůžku. Tyto hamburgery můžeme opéci na venkovním grilu, doma na pánvi nebo v troubě. Hamburgery budeme servírovat tradičně v bulce s čerstvou zeleninou, anebo společně se staročeskými bramborovými plackami, které znaly naše babičky a prababičky. Placky lze připravit rovněž na grilu nebo na pánvi, ale pozor - placky se pečou nasucho.

Doprostřed hamburgeru schováme kousek tvarůžku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Doprostřed hamburgeru schováme kousek tvarůžku

Bramborové placky

Co budeme potřebovat:

  • 500 g brambor
  • hladkou mouku
  • sůl

Brambory uvaříme nejlépe den předem ve slupce. Necháme zchladnout a oloupeme. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme hladkou mouku, osolíme a vytvoříme hladké těsto. Z těsta nakrájíme malé špalíčky, které ještě dotenka rozválíme válečkem, a vytvoříme placky. Ty potom pečeme na rozpáleném suchém grilu nebo na tálu jako za starých časů tak dlouho, až se na povrchu placky začnou tvořit hnědé puchýřky. 

Hamburgery i placky můžeme péci na venkovním grilu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Hamburgery i placky můžeme péci na venkovním grilu

K plackám a hambáčům s překvapením uvnitř by se hodila opět čerstvá zelenina, ale také zeleninový salát nebo domácí dip. 

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

K hamburgeru si ugrilujte lahodnou kukuřici:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

 

Publikováno: 4. 2. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová